Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μ.Γκορμπατσόφ: Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου

Μ.Γκορμπατσόφ: Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου

Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος παρέστη σε εκδήλωση για τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης επέκρινε τις χώρες της Δύσης για την πολιτική τους μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθεί ο διάλογος της Δύσης με τη Ρωσία, ενώ υποστήριξε ότι η Δύση «έχει υποκύψει στην θριαμβολογία».

Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος παρέστη σε εκδήλωση για τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης επέκρινε τις χώρες της Δύσης για την πολιτική τους μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθεί ο διάλογος της Δύσης με τη Ρωσία, ενώ υποστήριξε ότι η Δύση «έχει υποκύψει στην θριαμβολογία».

Ο 83χρονος Γκορμπατσόφ έκρουσε, επίσης, τον κώδωνα του κινδύνου για τις συγκρούσεις σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή

«Η αιματοχυσία σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή εγείρει τεράστια ανησυχία. Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Μερικοί, μάλιστα, λένε ότι έχει ήδη ξεκινήσει» είπε.

Τόνισε ότι η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ έχουν υποκύψει σε «θριαμβολογία» μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι για αυτό το λόγο οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις στη Γιουγκοσλαβία, τη Μέση Ανατολή και τώρα στην Ουκρανία.

«Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών αποτελούν συνέπειες μυωπικών πολιτικών (…) οι οποίες αψηφούν τα συμφέροντα των εταίρων» σημείωσε ο ίδιος. «Η εμπιστοσύνη έχει υπονομευτεί», πρόσθεσε.

Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μέσω του διαλόγου με το Κρεμλίνο.

Οι εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους κορυφώνονται την Κυριακή με τη μεγάλη «λαϊκή γιορτή» που έχει στόχο να σηματοδοτήσει αυτό το ιστορικό γεγονός.

Σε συνέντευξή του στην ελβετική ραδιοτηλεόραση (RTS) που πρόκειται να μεταδοθεί αύριο, Κυριακή ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, κατήγγειλε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «προσπάθειες για να συρθούμε σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Βλέπουμε νέα Τείχη. Στην Ουκρανία υπάρχει ένα τεράστιο χαράκωμα που κάποιοι θέλουν να σκάψουν. Ο κίνδυνος είναι ακόμη εδώ».

«Εκείνοι πιστεύουν ότι κέρδισαν τον Ψυχρό Πόλεμο. Δεν υπήρξε νικητής, όλος ο κόσμος κέρδισε» έκρινε. «Αλλά σήμερα, θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα κούρσα εξοπλισμών». Ερωτηθείς εάν μιλώντας για «εκείνους» αναφέρεται στο NATO, ο Γκορμπατσόφ απάντησε ότι «το NATO είναι ένα εργαλείο, που χρησιμοποιείται».

Ο Γκορμπατσόφ ανέφερε πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο ότι θα υπερασπιστεί τις θέσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Πούτιν προασπίζεται σήμερα καλύτερα από τον οποιονδήποτε τα συμφέροντα της Ρωσίας» εξήγησε. «Ασφαλώς υπάρχουν στην πολιτική του διαστάσεις οι οποίες επιδέχονται κριτική. Αλλά δεν επιθυμώ να την κάνω» πρόσθεσε ο Γκορμπατσόφ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024