Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λαβρόφ: Θετική τυχόν μεσολάβηση των ΗΠΑ στην ουκρανική κρίση

Λαβρόφ: Θετική τυχόν μεσολάβηση των ΗΠΑ στην ουκρανική κρίση

H κρίση στην Ουκρανία, η οποία έχει δυναμιτίσει τις διμερείς σχέσεις, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, η οποία έγινε στο Πεκίνο. Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε αμέσως μετά ότι μια διαμεσολάβηση των ΗΠΑ στην επίλυση της κρίσης θα ήταν ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

H κρίση στην Ουκρανία, η οποία έχει δυναμιτίσει τις διμερείς σχέσεις, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, η οποία έγινε στο Πεκίνο. Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε αμέσως μετά ότι μια διαμεσολάβηση των ΗΠΑ στην επίλυση της κρίσης θα ήταν ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε στο περιθώριο της προετοιμασίας της Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας Ειρηνικού (APEC).

«Οι θέσεις μας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία δεν συμφωνούν με εκείνες των ΗΠΑ, αλλά αν η Ουάσινγκτον θέλει να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης και στη δημιουργία διαλόγου μεταξύ του Κιέβου και της διοίκησης των ανταρτών… πιστεύω ότι αυτό θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, όμως, κάλεσε την Ουάσινγκτον «να αποθαρρύνει τους ‘θερμοκέφαλους’ στους κόλπους της ουκρανικής ηγεσίας να ξαναρχίσουν τη σύγκρουση με τους αυτονομιστές».

Προτού συναντηθεί με τον Τζον Κέρι, ο Λαβρόφ απέφυγε να απαντήσει άμεσα σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Μόσχα έστειλε άρματα μάχης και στρατιώτες για να βοηθήσουν τους αυτονομιστές.

Ο υπουργός τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε χθες ότι ήταν ενήμερη για σχετικές αναφορές τις οποίες όμως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή.

«Ακόμη και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι τόνισε ότι το υπουργείο δεν έχει πληροφόρηση σχετικά με αυτό. Λοιπόν αν η Πσάκι δεν έχει, ούτε εγώ έχω» κατέληξε.

Ο Τζον Κέρι είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανταλλάσσουν πληροφορίες για την κατάσταση στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας.

«Αρκεί να πω ότι έχουμε διαφωνίες για ορισμένα γεγονότα επί του πεδίου αναφορικά με την Ουκρανία. Έχουμε συμφωνήσει να ανταλλάσσουμε πληροφορίες μεταξύ μας σε σχέση με το θέμα αυτό. Συμφωνήσαμε επίσης αυτός ο μεταξύ μας διάλογος να συνεχιστεί» τόνισε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φάνηκε να υποδηλώνει πως δεν επίκειται η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

«Οι επιλογές που κάνει η Ρωσία είναι αυτές που θα κρίνουν τι θα συμβεί σε σχέση με τις κυρώσεις μακροπρόθεσμα» δήλωσε, για να εκφράσει την ελπίδα η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία που υπογράφηκε στις 5 Σεπτεμβρίου να παραμείνει βιώσιμη.

Βία παρά την εκεχειρία

Παρά την εκεχειρία συνεχίζονται τα αιματηρά επεισόδια στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες. Ένας ουκρανός στρατιώτης έχασε την ζωή του και 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν, στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, ο στρατιωτικός σκοτώθηκε από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του στρατού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ήλθαν αντιμέτωπες με σφοδρούς βομβαρδισμούς το πρωί σε ένα χωριό κοντά στη Μαριούπολη, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Οι δημοτικές αρχές του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι δύο πολίτες τραυματίστηκαν από εκρήξεις έπειτα από μία νύχτα έντασης.

Πάντως, από το πρωί επικρατεί ηρεμία στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024