Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπουρκίνα Φάσο: Έκτακτα μέτρα παίρνει ο στρατός - Διάλυση της Βουλής

Μπουρκίνα Φάσο: Έκτακτα μέτρα παίρνει ο στρατός – Διάλυση της Βουλής

Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε ο στρατός, μετά τις ταραχές στην Μπουρκίνα Φάσο. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε τη διάλυση του Κοινοβουλίου και τη συγκρότηση μιας νέας, μεταβατικής κυβέρνησης που θα παραμείνει στην εξουσία το πολύ για 12 μήνες, μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Ουαγκαντουγκού εναντίον του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ.

Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε ο στρατός, μετά τις ταραχές στην Μπουρκίνα Φάσο. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε τη διάλυση του Κοινοβουλίου και τη συγκρότηση μιας νέας, μεταβατικής κυβέρνησης που θα παραμείνει στην εξουσία το πολύ για 12 μήνες, μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Ουαγκαντουγκού εναντίον του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ.

«Ένα μεταβατικό όργανο θα συγκροτηθεί κατόπιν διαβουλεύσεων με όλα τα κόμματα. Η επιστροφή στη συνταγματική τάξη αναμένεται να γίνει σε λιγότερους από 12 μήνες», είπε ο στρατηγός Ναμπερέ Ονορέ Τραορέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο στρατηγός δεν διευκρίνισε ποιος θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που διάβασε ένας αξιωματικός στη συνέντευξη Τύπου, το μεταβατικό όργανο θα αναλάβει τις εκτελεστικές και νομοθετικές εξουσίες για το επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, επιβάλλεται σε όλη τη χώρα απαγόρευση της κυκλοφορίας «από τις 19:00 μέχρι τις 06:00 για την ασφάλεια των προσώπων και των περιουσιών».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο είχε κηρύξει στη χώρα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σε μια προσπάθεια να θέσει τέλος στις βίαιες διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος.

Ο πρόεδρος Μπλεζ Κομπαορέ είχε ανακοινώσει ότι διαλύει την κυβέρνηση και ξεκινά συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός, ο Κομπαορέ κάλεσε την αντιπολίτευση να τερματίσει τις κινητοποιήσεις.

Οι πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο ξεσηκώθηκαν εναντίον του καθεστώτος του Κομπαορέ, ενός εκ των «ισχυρών ανδρών» της Δυτικής Αφρικής που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 27 χρόνια.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο Κοινοβούλιο και έκαναν έφοδο στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ επεισόδια συγκλόνισαν εκτός από την πρωτεύουσα Ουαγκαντουγκού και επαρχιακές πόλεις.

Με την χώρα βυθισμένη στο χάος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «ματαίωσε την ψηφοφορία» επί του νομοσχεδίου που προβλέπει την αναθεώρηση του Συντάγματος και επιτρέπει στον πρόεδρο να ανανεώσει τη θητεία του, γεγονός που πυροδότησε την οργή των διαδηλωτών, και απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση».

Οι ταραχές, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο, συνεχίζονται στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο.

Ο στρατός πυροβόλησε σε διαδηλωτές που προσπαθούσαν να μπουν στο Κοινοβούλιο, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Ο Μπενεγουέντε Σανκάρα, βουλευτής της αντιπολίτευσης, ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής του Κράτους στον απόηχο των βίαιων διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την χώρα.

«Η αντιπολίτευση ζητά την ξεκάθαρη και απλή παραίτηση του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ, κάτι που θα επέτρεπε να ξαναβρούμε την ηρεμία, την κοινωνική συνοχή και την ειρήνη» τόνισε ο ίδιος.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι δεκάδες στρατιώτες συμμετέχουν στις διαδηλώσεις εναντίον του Κομπαορέ, ενώ με τους διαδηλωτές έχει ταχθεί και ένας πρώην υπουργός Άμυνας, ο στρατηγός εν αποστρατεία Κουάμε Λουγκέ.

Οι διαδηλωτές ζητούν να αναλάβει ο Κουάμε Λουγκέ την προεδρία.

Ο Κουάμε Λουγκέ συναντήθηκε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ανησυχία από τη διεθνή κοινότητα

Η Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη, τάχθηκε υπέρ της «επιστροφής στην ηρεμία» ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία».

Για το καθεστώς, που κυβερνά την χώρα από το πραξικόπημα του 1987, πρόκειται για την σοβαρότερη κρίση μετά την ανταρσία του 2011. Διαδηλώσεις τέτοιας έκτασης εναντίον των αρχών αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στην υποσαχάρια Αφρική.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν αναμένεται να στείλει απεσταλμένο στη Μπουρκίνα Φάσο προκειμένου να συμβάλει στις προσπάθειες για να τερματιστούν οι ταραχές.

Ο Μπαν «παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την επιδείνωση της κατάσταση στη Μπουρκίνα Φάσο» προσέθεσε ο εκπρόσωπος τύπου του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Δυτική Αφρική, Μοχάμεντ Ιμπν Σάμπας, θα μεταβεί στην χώρα την Παρασκευή, στο πλαίσιο μιας κοινής ειρηνευτικής αποστολής με την Αφρικανική Ένωση και την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO).

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «καλεί όλες τις πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να χρησιμοποιήσουν το διάλογο για να επιλύσουν τα προβλήματα που υφίστανται», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024