Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τη «βούλα» στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους έβαλε η Σουηδία

Τη «βούλα» στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους έβαλε η Σουηδία

Και επίσημα προχώρησε την Πέμπτη η Σουηδία στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ. «Αποφασίσαμε να αναγνωρίσουμε την Παλαιστίνη κρίνοντας ότι πληροί τα κριτήρια» είπε, λέγοντας πως η Στοκχόλμη ευελπιστεί πως η κινήση θα δώσει βάρος στην παλαιστινιακή πλευρά και ώθηση στην επιδίωξη συνομιλιών με το Ισραήλ. Χαιρετίζει την κίνηση ο Μαχμούντ Αμπάς.

Και επίσημα προχώρησε την Πέμπτη η Σουηδία στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ. Χαιρετίζει την απόφαση ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

«Αποφασίσαμε σήμερα να αναγνωρίσουμε την Παλαιστίνη κρίνοντας ότι πληροί τα κριτήρια» είπε την Πέμπτη η ΥΠΕΞ, λέγοντας πως η Στοκχόλμη ευελπιστεί πως η κινήση θα δώσει βάρος στην παλαιστινιακή πλευρά και ώθηση στην επιδίωξη συνομιλιών με το Ισραήλ.

Μετά την ανάληψη καθηκόντων, η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας είχε ανακοινώσει πως θα προχωρούσε στην αναγνώριση. Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ, και τελικά η Στοκχόλμη έκανε «μισό βήμα» πίσω, προαναγγέλλοντας πως η αναγνώριση δεν θα γινόταν με ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο αλλά με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε χρόνο που δεν είχε ανακοινωθεί.

H Παλαιστίνη «είναι επικράτεια, λαός και κυβέρνηση» είπε η Βάλστρεμ την Πέμπτη.

Νωρίτερα, προαναγγέλλοντας την απόφαση, είχε αναφέρει ότι η σουηδική αναγνώριση γίνεται ως «συμβολή προς ένα καλύτερο μέλλον σε μία περιοχή που για έχει χαρακτηριστεί τόσο καιρό από παγωμένες διαπραγματεύσεις, καταστροφή και απογοήτευση».

«Κάποιοι λένε ότι αυτή η απόφαση έρχεται πολύ νωρίς, αλλά φοβάμαι πως έρχεται πολύ αργά» είχε αναφέρει η Βάλστρεμ.

Από την πλευρά της Ραμάλα, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε «θαρραλέα και ιστορική» την αναγνώριση. Ο Αμπάς κάλεσε «όσες χώρες δεν το έχουν κάνει, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024