Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βάσεις δίνει η Τουρκία στις ΗΠΑ για τις επιδρομές κατά των τζιχαντιστών

Βάσεις δίνει η Τουρκία στις ΗΠΑ για τις επιδρομές κατά των τζιχαντιστών

Η Τουρκία αποφάσισε να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές βάσεις της για να πολεμήσουν κατά των τζιχαντιστών, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος. Η Ουάσινγκτον πίεζε τις τελευταίες ημέρες την Άγκυρα να εμπλακεί περισσότερο στη μάχη εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Συρία. Εντάθηκαν τα αεροπορικά πλήγματα στο Κομπάνι, με τους Κούρδους να μιλούν για ανάκτηση ορισμένων σημείων.

Η Τουρκία αποφάσισε να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές βάσεις της για να πολεμήσουν κατά των τζιχαντιστών, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος. Η Ουάσινγκτον πίεζε τις τελευταίες ημέρες την Άγκυρα να εμπλακεί περισσότερο στη μάχη εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Συρία.

Εντάθηκαν τα αεροπορικά πλήγματα στο Κομπάνι, με τους Κούρδους να μιλούν για ανάκτηση ορισμένων σημείων.

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί από καιρό τη μεγάλη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, αλλά μέχρι τώρα τα αμερικανικά αεροπλάνα που χρησιμοποιούνταν για τα πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους απογειώνονταν από τις αεροπορικές βάσεις Αλ-Ντάφρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Άλι αλ-Σάλεμ στο Κουβέιτ και Αλ-Ουντέιντ στο Κατάρ.

«Οι λεπτομέρειες της χρησιμοποίησης των τουρκικών βάσεων εξακολουθούν να βρίσκονται υπό επεξεργασία» δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Η Ουάσινγκτον εξέφραζε τελευταία την απογοήτευσή της για την απροθυμία της Τουρκίας να εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία.

Την ίδια ώρα οι τζιχαντιστές έστειλαν την Κυριακή ενισχύσεις στο Κομπάνι, την πόλη της βόρειας Συρίας στη μεθόριο με την Τουρκία, όπου οι κουρδικές δυνάμεις προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.

Εντάθηκαν οι επιδρομές στο Κομπάνι

Οι Κούρδοι μαχητές προωθήθηκαν κατά περίπου 50 μέτρα προς την κατεύθυνση του γενικού επιτελείου τους από όπου οι τζιχαντιστές τους είχαν απωθήσει την Παρασκευή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Ισλαμικό Κράτος εκτόξευσε 11 ρουκέτες εναντίον του κέντρου του Κομπάνι, ανέφερε Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Η ισχύς των αεροπορικών επιδρομών είχε ενταθεί την Κυριακή. Εκπρόσωπος της YPG, της κουρδικής ομάδας ενόπλων, είπε πως «οι τελευταίες επιδρομές βοήθησαν πολύ, ενώ η Ουάσινγκτον από την πλευρά της διαπιστώνει, διά στόματος του υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ «πραγματικά κάποια πρόοδο» στο έδαφος.

Οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να υπερτερούν, καθώς είναι περισσότεροι και καλύτερα οπλισμένοι.
Η λυσσαλέα αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων υποχρέωσε, ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος να φέρει ενισχύσεις από τη Ράκα και το Χαλέπι, τα προπύργιά του στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Στέλνουν ακόμη και ανθρώπους που δεν έχουν πολλή πείρα από μάχες» δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου. «Είναι γι’ αυτούς μια κρίσιμη μάχη. Αν δεν καταφέρουν να πάρουν το Κομπάνι, η εικόνα τους θα πληγεί σοβαρά (…). Έχουν ρίξει όλο το βάρος τους σ’ αυτή τη μάχη».

Οι υπερασπιστές του Κομπάνι από την πλευρά τους δεν μπορούν να λάβουν ενιχύσεις επειδή η Τουρκία έχει αποκλείσει τα σύνορά της, εμποδίζοντας κυρίως τους Κούρδους της Τουρκίας να σπεύσουν προς βοήθειαν των πολιορκημένων ομοεθνών τους.

Η στάση αυτή της Άγκυρας έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες φιλοκουρδικές ταραχές στην Τουρκία, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 34 ανθρώπους.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε πάντως την Κυριακή, πως η χώρα του θα ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν επανέλαβε τη «βαθιά ανησυχία (του) για την κατάσταση μέσα και γύρω» από το Κομπάνι και κάλεσε «όλα τα μέρη να αναλάβουν δράση για να εμποδίσουν μια σφαγή αμάχων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Κλοπ: «Θα είναι μεγάλο το διάλειμμα, ίσως και να τελείωσε»

Ο Γιούργκεν Κλοπ τόνισε ότι δεν θα προπονήσει ξανά ομάδα της Premier League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024