Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μαλάλα: Έμαθα για το Νόμπελ την ώρα που έκανα μάθημα χημείας

Μαλάλα: Έμαθα για το Νόμπελ την ώρα που έκανα μάθημα χημείας

«Νιώθω μεγάλη τιμή για τη διάκριση» δήλωσε η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία μοιράστηκε με τον ινδό Κάιλας Σατιάρτι το Νόμπελ Ειρήνης. Μιλώντας από το Μπέρμιγχαμ, όπου ζει, η νεαρή αποκάλυψε ότι έμαθε την είδηση την ώρα που ήταν στο μάθημα της χημείας. Ο Σατιάρτι την κάλεσε να εργαστεί μαζί του για την ειρήνη.

Νιώθω μεγάλη τιμή για τη διάκριση δήλωσε η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία μοιράστηκε με τον ινδό Κάιλας Σατιάρτι το Νόμπελ Ειρήνης.

«Είμαι περήφανη που είμαι η πρώτη πακιστανή, η πρώτη νεαρή γυναίκα, το πρώτο νεαρό πρόσωπο που τιμάται» δήλωσε από το Μπέρμιγχαμ.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι έμαθε για το Νόμπελ την ώρα που έκανε μάθημα χημείας. «Παρά τον ενθουσιασμό μου, έμεινα στο μάθημα της Φυσικής και των Αγγλικών» συνέχισε.

Η ίδια ευχαρίστηκε τον πατέρα της, «που δεν μου έκοψε τα φτερά», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Απέδειξα ότι ένα κορίτσι δεν χρειάζεται να είναι σκλάβα» κατέληξε.

Ο Σατιάρτι κάλεσε τη νεαρή μαθήτρια να εργαστεί μαζί του για την ειρήνη. Παράλληλα, επαίνεσε την επιλογή της νορβηγικής Επιτροπής να βραβεύσει έναν ινδουιστή και μια μουσουλμάνα, έναν ινδό και μια πακιστανή οι οποίοι συμμετέχουν σε έναν κοινό αγώνα για την εκπαίδευση και εναντίον του εξτρεμισμού.

«Οι δύο μας πρέπει να δουλέψουμε μαζί, χέρι-χέρι. Θα την προσκαλέσω οπωσδήποτε. Την γνωρίζω προσωπικά, έτσι θα της τηλεφωνήσω και θα της πω: ‘έλα, ας ενώσουμε τα χέρια’.»

Ο ινδός ακτιβιστής έχει μεγάλη δραστηριότητα στον αγώνα κατά της παιδικής εργασίας ενώ η 17χρονη μαθήτρια -η νεότερη πλέον κάτοχος Νόμπελ- είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση ως «σύμβολο» του αγώνα για το δικαίωμα των κοριτσιών στη σχολική εκπαίδευση.

Η επιτροπή τονίζει ιδιαίτερα τον συμβολισμό της απονομής του βραβείου «σε έναν ινδουιστή και μία μουσουλμάνα, σε έναν Ινδό και μία Πακιστανή, στον κοινό αγώνα για την εκπαίδευση και εναντίον του εξτρεμισμού».

Η 17χρονη Πακιστανή μαθήτρια που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση ήταν φαβορί και πέρυσι, αλλά τελικά το βραβείο είχε απονεμηθεί στον Οργανισμό για τη Μη Διάδοση των Χημικών Όπλων, με φόντο τη συριακή κρίση.

Η νεαρή μαθήτρια είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση από Ταλιμπάν που εισέβαλαν στο σχολικό λεωφορείο που βρισκόταν και την τραυμάτισαν σοβαρότατα στο κεφάλι. Η κοπέλα είχε μεταφερθεί στη Βρετανία, όπου και κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024