Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Ρουσέφ και Νέβες στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Βραζιλία: Ρουσέφ και Νέβες στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Η Ντίλμα Ρουσέφ είναι η νικήτρια του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, εξασφαλίζοντας το 42% των ψήφων, έναντι 35% για τον Αέσιο Νέβες των Σοσιαλδημοκρατών. Η Μαρίνα Σίλβα, φαβορί για αρκετές εβδομάδες ακόμα και για την πρωτιά, έμεινε τελικά στην τρίτη θέση με ποσοστό 21%, ανάλογο με εκείνο των εκλογών του 2010.

Η Ντίλμα Ρουσέφ του Κόμματος των Εργαζομένων (PT) είναι η νικήτρια του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, εξασφαλίζοντας το 42% των ψήφων, έναντι 35% για τον Αέσιο Νέβες των Σοσιαλδημοκρατών (PSDB).

Η Μαρίνα Σίλβα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSB), φαβορί για αρκετές εβδομάδες ακόμα και για την πρωτιά, έμεινε τελικά στην τρίτη θέση με ποσοστό 21%, ανάλογο με εκείνο των εκλογών του 2010.

«Οι πολίτες εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους στα φαντάσματα του παρελθόντος, στην ανεργία και την ύφεση» δήλωσε η πρόεδρος, υποσχόμενη να συνεχίσει -εφόσον εκλεγεί στις 26 Οκτωβρίου- την πολιτική της αναδιανομής εισοδήματος.

Περισσότερο και από ικανοποιημένος με το εκλογικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε ο Αέσιο Νέβες, ο οποίος επιβεβαίωσε και με το παραπάνω τη δυναμική των τελευταίων ημερών, όταν από την τρίτη στην οποία είχε «κολλήσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν δεύτερος στις προτιμήσεις των πολιτών.

Ο Νέβες κυριολεκτικά «αναστήθηκε» πολιτικά, κερδίζοντας μάλιστα στην πολιτεία του Σάο Πάολο, όπου ψηφίζει σχεδόν 1 στους 4 Bραζιλιάνους.

Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες που στήριξαν την Μαρίνα Σίλβα να τον ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο.

Η ίδια η Σίλβα κατάφερε και πάλι να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκε η δυναμική της.

Ο δεύτερος γύρος θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου και η προεκλογική περίοδος μέχρι να ανοίξουν και πάλι οι κάλπες για τα περίπου 142 εκατομμύρια ψηφοφόρων θα είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Ουσιαστικά, όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, θα αναμετρηθούν δύο διαφορετικοί κόσμοι στην πολιτική και την οικονομία: αυτός της Ντίλμα Ρουσέφ με τις πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος και ενίσχυσης των φτωχότερων και αυτός του Αέσιο Νέβες, σαφώς φιλικότερου στον ιδιωτικό τομέα.

Όσο για τους πολίτες που εμπιστεύθηκαν την Σίλβα, το βέβαιο είναι ότι δεν αποτελούν ένα μπλοκ ψήφων που θα κατευθυνθεί μαζικά προς τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο, ακολουθώντας τη γραμμή που θα αποφασίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSB).

Σαφέστατα ένα κομμάτι από αυτό το 21% βρίσκεται πιο κοντά στο κόμμα από το οποίο προέρχεται η Ντίλμα Ρουσέφ και ο Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, πρόεδρος μεταξύ 2003-2010 και πολιτικός μέντορας, τόσο της Ρουσέφ όσο και της Σίλβα.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων της Σίλβα, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, που δηλώνουν κουρασμένοι (στην καλύτερη περίπτωση) από τις πολιτικές και τα σκάνδαλα που συχνά συνοδεύουν το κυβερνών κόμμα της Βραζιλίας και θα επιθυμούσαν την αλλαγή.

Χωρίς καμία αμφιβολία, οι επόμενες 20 περίπου μέρες θα είναι ενδιαφέρουσες.

Α.Ρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024