Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ακόμη και η Αλ Κάιντα προσπάθησε να απελευθερώσει τον Άλαν Χένινγκ

Ακόμη και η Αλ Κάιντα προσπάθησε να απελευθερώσει τον Άλαν Χένινγκ

Ρίγη και φόβους για αντιγραφή των εγκλημάτων τους από ακραία εξτρεμιστικές οργανώσεις ανά τον κόσμο προκαλούν η ωμή βία και οι θηριωδίες των τζιχαντιστών που φαίνεται πως βρίσκουν αντίθετη ακόμη και την Αλ Κάιντα. Η απαγωγή του Άλαν Χένινγκ, του τέταρτου Δυτικού ομήρου που βρήκε τραγικό θάνατο στα χέρια των τζιχαντιστών, «δεν ήταν καλή ιδέα» για την Αλ Κάιντα, η οποία επιχείρησε ανεπιτυχώς να διαπραγματευτεί με το Ισλαμικό Κράτος (IS) την απελευθέρωσή του.

Ρίγη και φόβους για αντιγραφή των εγκλημάτων τους από ακραία εξτρεμιστικές οργανώσεις ανά τον κόσμο προκαλούν η ωμή βία και οι θηριωδίες των τζιχαντιστών που φαίνεται πως βρίσκουν αντίθετη ακόμη και την Αλ Κάιντα. Η απαγωγή του Άλαν Χένινγκ, του τέταρτου Δυτικού ομήρου που βρήκε τραγικό θάνατο στα χέρια των τζιχαντιστών, θεωρήθηκε λανθασμένη από την Αλ Κάιντα, η οποία έστειλε μέλος της να διαπραγματευτεί με το Ισλαμικό Κράτος (IS) την απελευθέρωσή του.

Κινηματογραφιστής ο οποίος είχε εμπλακεί στις αρχικές διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Άλαν Χένινγκ δήλωσε στο δίκτυο Sky News πως το Μέτωπο αλ-Νούσρα, το επίσημο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, θεωρούσε ότι «δεν ήταν καλή ιδέα» η απαγωγή του Χένινγκ και επιχείρησε ανεπιτυχώς να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του.

«Είναι δύσκολοι και σκληροί» είχε δηλώσει το μέλος της Αλ Κάιντα που ανέλαβε την αποστολή της διαπραγμάτευσης με τους απαγωγείς του 47χρονου οδηγού ταξί από το Μάντσεστερ, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος βοηθούσε εθελοντικά στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία στο πλαίσιο αποστολής μουσουλμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Ο Μπιλάλ Αμπντούλ Καρίμ αφηγήθηκε στο Sky News πώς τέθηκε υπό ομηρεία ο Άλαν Χένινγκ αφότου η αυτοκινητοπομπή της ανθρωπιστικής οργάνωσης έφτασε στην αλ-Ντάνα σε απόσταση περίπου 30 λεπτών από την τουρκική μεθόριο την 26η Δεκεμβρίου.

Οι τζιχαντιστές έφτασαν στην πόλη και συνέλαβαν όλα τα μέλη στο ανθρωπιστικό κονβόι. Απελευθέρωσαν άμεσα όλους τους μουσουλμάνους κρατώντας μόνο τον Άλαν Χένινγκ.

Αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση ότι θα άφηναν ελεύθερο τον 47χρονο Βρετανό αργότερα εντός της ημέρας ή την επομένη. Όμως αυτό δεν συνέβη και η ανησυχία για την τύχη του Χένινγκ μεγάλωνε.

Οι τζιχαντιστές στη συνέχεια ισχυρίστηκαν πως ο Βρετανός πατέρας δύο παιδιών είναι αιχμάλωτός τους, λέγοντας ότι σκοπεύουν να τον ανταλλάξουν με μέλη τους που τελούν υπό βρετανική κράτηση.

«Κανείς δεν μπορούσε να τους μεταπείσει. Ακόμη και το συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα Μέτωπο αλ-Νούσρα πήγε εκεί να τους μιλήσει γιατί ουδείς εκτός της ISIS πίστευε πως αυτό είναι καλή ιδέα, ουδείς πίστευε ότι είναι εντάξει να το κάνεις αυτό, καμία από τις άλλες οργανώσεις δεν το έκαναν, κανένας δεν θεωρούσε πως είναι καλή ιδέα» ανέφερε ο Αμπντούλ Καρίμ.

«Όταν ο απεσταλμένος της Αλ Κάιντα πήγε και προσπάθησε να τους μιλήσει, επέστρεψε και το πρόσωπό του ήταν αλλαγμένο. Είπε ότι αυτοί είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολοι, αλλά είπαν ότι θα τον απελευθέρωναν. Όλοι περίμεναν γι’ αυτό αλλά δεν έγινε ποτέ» συνέχισε ο κινηματογραφιστής.

Οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους δημοσίευσαν το βράδυ της Παρασκευής το βίντεο αποκεφαλισμού του Άλαν Χένινγκ από τον δήμιο του Ισλαμικού Κράτους που μιλά με βρετανική προφορά και πιστεύεται ότι είναι το ίδιο άτομο που έχει εκτελέσει τους Αμερικανούς δημοσιογράφους Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ, καθώς και του Ντέιβιντ Χέινς, Σκωτσέζο εργαζόμενο σε ανθρωπιστική οργάνωση.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν πρόσφατα πως γνωρίζουν την ταυτότητα του αποκαλούμενου ως «τζιχαντιστή Τζον», του εκτελεστή του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν μπορούν σε αυτή τη φάση να κινηθούν εναντίον του για λόγους ασφαλείας και για να μην θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή άλλων ομήρων.

Στο βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Άλαν Χένινγκ οι τζιχαντιστές «δείχνουν» το επόμενο θύμα τους. Απειλούν να εκτελέσουν τον 26χρονο Αμερικανό Πήτερ Κάσιγκ, πρώην στρατιώτη ο οποίος απήχθη τον Οκτώβριο του 2013 στη Συρία, ενώ προσέφερε ανθρωπιστικό έργο σε πρόσφυγες.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μένει στην Λίβερπουλ ο Σαλάχ

Κάτοικος Λίβερπουλ αναμένεται να παραμείνει ο Μο Σαλάχ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024