Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χονγκ Κονγκ: Έρχονται καταλήψεις κτιρίων αν δεν παραιτηθεί ο κυβερνήτης

Χονγκ Κονγκ: Έρχονται καταλήψεις κτιρίων αν δεν παραιτηθεί ο κυβερνήτης

Σε καταλήψεις κτιρίων είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι φοιτητές στο Χονγκ Κονγκ, εάν ο κυβερνήτης Λιούνγκ δεν παραιτηθεί μέχρι την Πέμπτη. Οι διαδηλωτές παρέμειναν στις θέσεις τους την Τετάρτη, 1η Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής ανεξαρτησίας της Κίνας. «Ελπίζουμε να παραιτηθεί, σε διαφορετική περίπτωση θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας» δήλωσε εκπρόσωπος των φοιτητών.

Σε καταλήψεις κτιρίων είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι φοιτητές στο Χονγκ Κονγκ, εάν ο κυβερνήτης Λιούνγκ δεν παραιτηθεί μέχρι την Πέμπτη.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν στις θέσεις τους την Τετάρτη, 1η Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής ανεξαρτησίας της Κίνας.

«Ελπίζουμε να παραιτηθεί, σε διαφορετική περίπτωση θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας» δήλωσε εκπρόσωπος των φοιτητών.

Πάντως με τις κινήσεις των φοιτητών δεν φαίνεται να συμφωνεί το Occupy Central, το βασικό κίνημα που πρωταγωνιστεί στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.

Μιλώντας στο BBC, ο Τσαν Κιν-μαν εκπρόσωπος του κινήματος, κάλεσε τους φοιτητές να συνεχίσουν τον αγώνα τους, αλλά με ειρηνικά μέσα.

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι ο κυβερνήτης πρέπει να παραιτηθεί. «Μπορούμε να μιλήσουμε με οποιονδήποτε από την κυβέρνηση εκτός από εκείνος. Να παραιτηθεί για το καλό του Χονγκ Κονγκ» δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία των Φοιτητών συμπαρατάχθηκε με το Occupy Central.

Οι φοιτητές αρχικά διοργάνωσαν κινητοποιήσεις υπέρ της δημοκρατίας στις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια προχώρησαν σε μποϊκοτάζ των μαθημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες, ενώθηκαν μαζί με τους μαθητές και κατέβηκαν στους δρόμους.

Διάλογος Κέρι με τον κινέζο ΥΠΕΞ

Oι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ αποτελούν «εσωτερική υπόθεση της Κίνας» δήλωσε στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι.

Υποδεχόμενος τον ομόλογό του, ο Τζον Κέρι εξέφρασε την ελπίδα οι Αρχές στο Χονγκ Κονγκ να σεβαστούν το δικαίωμα στη διαδήλωση.

«Η κινεζική κυβέρνηση έχει ακλόνητα και ξεκάθαρα καταστήσει γνωστή την θέση της: η υπόθεση του Χονγκ Κονγκ αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Κίνας» είχε δηλώσει ο Ουάνγκ Γι πριν από τη συνάντηση του με τον Κέρι.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «καμία χώρα, καμία κοινωνία, κανείς δεν ανέχεται τις παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν τη δημόσια τάξη. Αυτό γίνεται στις ΗΠΑ, αυτό γίνεται και στο Χονγκ Κονγκ».

Ο Κέρι αντέδρασε επαναλαμβάνοντας την έκκληση της Ουάσιγκτον για «αυτοσυγκράτηση» και για «σεβασμό του δικαιώματος των διαδηλωτών να εκφράζουν τη γνώμη τους με ειρηνικό τρόπο».

Το Χονγκ Κονγκ ανήκει, μετά την παράδοσή του από τη Βρετανία το 1997, στην κινεζική επικράτεια. Το καλοκαίρι, η κινεζική ηγεσία καθόρισε πώς θα γίνεται η ανάδειξη του ηγέτη της περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ στην κάλπη, από το 2017 κι έπειτα: Οι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την έγκριση του Πεκίνου.

Ο αποκλεισμός των ελεύθερων υποψηφιοτήτων προκάλεσε οργή στο Χονγκ Κονγκ και πυροδότησε το ισχυρότερο κίνημα αντιδράσεων εναντίον της κινεζικής ηγεσίας από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας.

Τα πιο διαδεδομένα hashtag στο Twitter είναι:

  • #hongkongprotests
  • #umbrellarevolution ή σκέτο #umbrella
  • #occupycentral και #occupyHK

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Ο Γκαρντίνι, ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν και τα δεδομένα για Ιντάλγκο

Η ομάδα βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού «τρέχει» το σχεδιασμό της νέας αγωνιστική σεζόν. Με τον σπουδαίο Αντρέα Γκαρντίνι να διαδέχεται τον Ντανιέλ Καστελάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024