Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πούτιν προειδοποιεί Κίεβο να μην εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ

Πούτιν προειδοποιεί Κίεβο να μην εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ

H Μόσχα θα περιορίσει την πρόσβαση της Ουκρανίας σε ζωτικής σημασίας ρωσικές αγορές εάν το Κίεβο εφαρμόσει οποιοδήποτε σκέλος της εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, προειδοποίησε ο Πούτιν, σκληραίνοντας τη στάση του έναντι του Κιέβου, αλλά και των Βρυξελλών. Ο επίτροπος Ενέργειας κάλεσε τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως όπλο για να ασκήσει πολιτική πίεση στην Ουκρανία.

H Μόσχα θα περιορίσει την πρόσβαση της Ουκρανίας σε ζωτικής σημασίας ρωσικές αγορές εάν το Κίεβο εφαρμόσει οποιοδήποτε σκέλος της εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, προειδοποίησε ο Πούτιν, σκληραίνοντας τη στάση του έναντι του Κιέβου, αλλά και των Βρυξελλών.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, αντίγραφο της οποίας περιήλθε σε γνώση του Reuters, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι ακόμα και να υπάρξει αναθεώρηση της εθνικής νομοθεσίας με στόχο την προετοιμασία για την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας EE-Ουκρανίας ή συμφωνίας σύνδεσης, όπως είναι πιο γνωστή, το γεγονός αυτό θα πυροδοτήσει μια άμεση απάντηση της Μόσχας.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μόνο οι συστημικές τροποποιήσεις της Συμφωνίας Σύνδεσης, που θα λαμβάνουν υπόψη το πλήρες εύρος των κινδύνων για τους οικονομικούς δεσμούς Ρωσίας-Ουκρανίας και ολόκληρης της ρωσικής οικονομίας, θα επιτρέψουν να διατηρήσουμε την υπάρχουσα εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας-Ουκρανίας» έγραψε ο Πούτιν στην επιστολή, με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου 2014.

Ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε στην ενδεχόμενη λήψη αντιμέτρων, ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε υπογράψει ένα διάταγμα που περιορίζει την πρόσβαση των Ουκρανών εξαγωγέων στη Ρωσία.

Ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ κάλεσε τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως όπλο για να ασκήσει πολιτική πίεση στην Ουκρανία, ζητώντας παράλληλα να εξευρεθεί έστω μια «προσωρινή» λύση στη συνεχιζόμενη διένεξη.

«Ο τομέας του φυσικού αερίου και ο ενεργειακός τομέας γενικά δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται σαν πολιτικά εργαλεία» δήλωσε ο Έτινγκερ κατά τη διάρκεια Συνόδου στο Κίεβο για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.

Η ενέργεια «δεν πρέπει να μετατρέπεται σε όπλο σε αυτές τις δύσκολες εποχές, εν μέσω της κρίσης ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία και ανάμεσα στην Ευρώπη και στη Ρωσία», έκρινε ο ίδιος.

Υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της ΕΕ είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν την Παρασκευή 26η Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο για να συζητήσουν εκ νέου σχετικά με τον φάκελο του αερίου.

«Πρέπει να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο» τόνισε ο επίτροπος Ενέργειας και κάλεσε να υπάρξει «μια πραγματιστική λύση, μια προσωρινή λύση, ένας συμβιβασμός με τους Ρώσους εταίρους μας».

Αλλά και η καγκελάριος της Γερμανίας ζήτησε να τερματιστεί το ταχύτερο δυνατόν η μακρόχρονη διένεξη ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία για το αέριο, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών προετοιμάζονται για τις απευθείας συνομιλίες. «Ο Χειμώνας πλησιάζει, επομένως ο χρόνος εξαντλείται», τόνισε η Μέρκελ μιλώντας ενώπιον επιχειρηματιών στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος σημείωσε πως έχουν επιτευχθεί ορισμένες «μικρές πρόοδοι» στην προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, αλλά δεν έχει ακόμη εξευρεθεί διαρκής και βιώσιμη λύση. Το ζήτημα, επέμεινε, πρέπει να διευθετηθεί «το συντομότερο δυνατόν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024