Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Οι φιλορώσοι ανακοινώνουν την απόσυρση του πυροβολικού τους

Ουκρανία: Οι φιλορώσοι ανακοινώνουν την απόσυρση του πυροβολικού τους

Οι φιλορώσοι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι άρχισαν να αποσύρουν το πυροβολικό τους στην ανατολική Ουκρανία από τα σημεία όπου ο ουκρανικός στρατός έκανε το ίδιο, βάσει της συμφωνίας για δημιουργία ουδέτερης ζώνης. Το μνημόνιο συμφωνίας, στην οποία είχαν καταλήξει οι εμπόλεμες πλευρές στο Μινσκ, προβλέπει δημιουργία «αποστρατιωτικοπήμενης» ζώνης 30 χλμ. γύρω από τα θερμά σημεία, ώστε να κρατηθεί στη ζωή η εύθραυστη εκεχειρία.

Οι φιλορώσοι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι άρχισαν να αποσύρουν το πυροβολικό τους στην ανατολική Ουκρανία από τα σημεία όπου ο ουκρανικός στρατός έκανε το ίδιο, βάσει της συμφωνίας για δημιουργία ουδέτερης ζώνης.

Το μνημόνιο συμφωνίας, στην οποία είχαν καταλήξει οι εμπόλεμες πλευρές στο Μινσκ, προβλέπει δημιουργία «αποστρατιωτικοπήμενης» ζώνης 30 χλμ. γύρω από τα θερμά σημεία, ώστε να κρατηθεί στη ζωή η εύθραυστη εκεχειρία.

«Αποσύραμε το πυροβολικό μας από τις περιοχές όπου οι δυνάμεις του τακτικού ουκρανικού στρατού έπραξαν το ίδιο. Στα σημεία όπου το πυροβολικό του ουκρανικού στρατού δεν έχει αποσυρθεί, δεν έχουμε αποσύρει το δικό μας» δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, αρχηγός των ενόπλων στο Ντονέτσκ και αυτοανακηρυχθείς «πρωθυπουργός» της επαρχίας.

Διευκρίνισε ότι η κίνηση αφορά μέσα του πυροβολικού διαμετρήματος άνω των 100 χιλιοστών.

Το μνημόνιο συμφωνία που είχε υπογραγεί το Σάββατο στο Μινσκ προβλέπει την εφαρμογή ειρηνευτικού σχεδίου εννέα σημείων για τον τερματισμό της αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ φιλορώσων ανταρτών και του τακτικού ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης πλάτους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος της γραμμής του μετώπου και την απόσυρση των όπλων βαρέος πυροβολικού από τα δύο στρατόπεδα, παγώνοντας θεωρητικά τη σύγκρουση στις παρούσες θέσεις των εμπόλεμων πλευρών.

Ο ουκρανικός στρατός είχε ήδη ανακοινώσει ότι άρχισε να εφαρμόζει διατάξεις του ειρηνευτικού σχεδίου το οποίο, εκτός από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, προβλέπει κατάπαυση του πυρός έως ότου η εκεχειρία εφαρμοσθεί σε όλες τις περιοχές, καθώς και απαγόρευση των πτήσεων στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024