Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Σαρκοζί επέστρεψε μέσω Facebook και διεκδικεί την ηγεσία της δεξιάς

Ο Σαρκοζί επέστρεψε μέσω Facebook και διεκδικεί την ηγεσία της δεξιάς

Την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Νικολά Σαρκοζί, διεκδικώντας επίσημα την προεδρία της γαλλικής Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) ως πρώτο βήμα με στόχο να πάρει τη ρεβάνς στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2017. Πάντως, ο κατάλογος των δικαστικών υποθέσεων του τέως προέδρου είναι εξαιρετικά μακρύς.

Την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Νικολά Σαρκοζί, διεκδικώντας επίσημα την προεδρία της γαλλικής Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) ως πρώτο βήμα με στόχο να πάρει τη ρεβάνς στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2017.

Η ανακοίνωση, που έγινε μέσω της σελίδας του στο Facebook, βάζει ένα τέλος στις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και πολλούς μήνες ότι ο 59χρονος πολιτικός θα επιστρέψει στο προσκήνιο μετά την ήττα του από τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές του 2012.

«Είμαι υποψήφιος για την προεδρία της πολιτικής οικογένειάς μου» ανέφερε ο Σαρκοζί.

Ο Νικολά Σαρκοζί θεωρείται από τους υποστηρικτές του ως ο μοναδικός πολιτικός, ικανός να οδηγήσει το πολυδιασπασμένο UMP στη νίκη στις εκλογές του 2017.

Η πολιτική επάνοδός του ωστόσο μπορεί να εμποδιστεί από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τη δικαιοσύνη, καθώς το όνομά του εμπλέκεται σε τουλάχιστον έξι δικαστικές υποθέσεις.

«Αγαπώ υπερβολικά τη Γαλλία, είμαι παθιασμένος με τη δημόσια συζήτηση και το μέλλον των συμπατριωτών μου» έγραψε στο Facebook o πρώην πρόεδρος (2007-2012) αιτιολογώντας την απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία του UMP, με απώτερο στόχο την επιστροφή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων το 2017.

Οι δικαστικές περιπέτειες Σαρκοζί

Τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του Σαρκοζί για ενεργητική δωροδοκία, αθέμιτη άσκηση επιρροής και αποδοχή παραβίασης του επαγγελματικού απορρήτου.

Φέρεται ότι μαζί με τον δικηγόρο του προσπάθησε να μάθει από έναν δικαστή απόρρητες πληροφορίες για μια άλλη υπόθεση που τον αφορούσε. Σε αντάλλαγμα, υποσχέθηκε να παρέμβει ώστε ο δικαστής αυτός να διοριστεί σε μια θέση κύρους στο Μονακό.

Η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά επίσης το πώς ο τέως πρόεδρος πληροφορήθηκε ότι παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του.

Η παρακολούθησή του ξεκίνησε στο πλαίσιο της διερεύνησης των κατηγοριών για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι. Η έρευνα για αθέμιτη άσκηση επιρροής προέκυψε από τις συνομιλίες που καταγράφηκαν μεταξύ του Σαρκοζί και του δικηγόρου του.

Ο πρώην πρόεδρος μπορεί να παραπεμφθεί σε δίκη, υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να μην του ασκηθεί δίωξη.

Από τον Απρίλιο του 2013 η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά τις κατηγορίες περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί από τη Λιβύη, κυρίως με τη μεσολάβηση του εμπόρου όπλων Ζιάντ Τακιεντίν. Πρώην ηγετικά στελέχη των κυβερνήσεων του Καντάφι έχουν αναφερθεί σε αυτή τη χρηματοδότηση, χωρίς όμως να παράσχουν ουσιώδη στοιχεία ενώ άλλοι διέψευσαν αυτήν την πληροφορία.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς εξετάζουν επόσης τις καταγγελίες περί πλαστών τιμολογίων και διπλών λογιστικών καταχωρήσεων, συνολικής αξίας έως 11 εκατ. ευρώ, για τις υπηρεσίες που του παρείχε η εταιρεία Bygmalion κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2012.

Οι προεκλογικές δαπάνες του Σαρκοζί καταχωρήθηκαν ως έξοδα του κόμματός του UMP ώστε ο πρώην πρόεδρος να μην ξεπεράσει το όριο των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ που όριζε ο νόμος. Ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη ενός τέτοιου συστήματος.

Παράλληλα, η δικαιοσύνη ερευνά την ανάληψη εκ μέρους του UMP των προστίμων που επιβλήθηκαν στον Σαρκοζί για υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου δαπανών στην προεκλογική εκστρατεία του.

Μια άλλη έρευνα για κατάχρηση δημοσίων κονδυλίων αφορά μια προεκλογική συνάντηση στην Τουλόν, στα τέλη του 2011, που δεν συμπεριλήφθηκε στις προεκλογικές δαπάνες.

Σχετικά με τη διαιτησία Μπερνάρ Ταπί, οι ανακριτές υποψιάζονται ότι η διαιτησία (κατέληξε τον Ιούλιο του 2008 σε μια απόφαση με την οποία δόθηκαν στον Μπερνάρ Ταπί 403 εκατ. ευρώ ώστε να ρυθμιστεί η δικαστική διαμάχη του με την τράπεζα Crédit Lyonnais για τη μεταπώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas) ήταν καρπός μιας απάτης για να ωφεληθεί ο επιχειρηματίας, με τη σύμφωνη γνώμη των Ηλυσίων.

Ένοικος του προεδρικού μεγάρου την εποχή εκείνη ήταν ο Σαρκοζί.

Τέλος, ένας δικαστής ερευνά το κατά πόσο ήταν νόμιμες οι συμβάσεις τις οποίες παραχώρησε -χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός- η Γαλλική Προεδρία σε 9 εταιρείες δημοσκοπήσεων και ιδίως με την Publifact του Πατρίκ Μπουισόν, που τότε ήταν στενός σύμβουλος του Σαρκοζί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η ΚΕΔ όρισε Πορτογάλο διαιτητή Β’ κατηγορίας στη Λεωφόρο – Elite στον «τελικό» του Κλεάνθης Βικελίδης

Με ξένους διαιτητές όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024