Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άνοιξε η Τουρκία τα σύνορα σε εκατοντάδες Κούρδους της Συρίας

Άνοιξε η Τουρκία τα σύνορα σε εκατοντάδες Κούρδους της Συρίας

Οι τουρκικές Αρχές άνοιξαν τελικά τα σύνορα επιτρέποντας τη διέλευση εκατοντάδων Κούρδων της Συρίας που είχαν συγκεντρωθεί πίσω από τα συρματοπλέγματα, ζητώντας να περάσουν στο τουρκικό έδαφος μετά την κατάληψη κουρδικών χωριών και την πολιορκία της βόρειας πόλης Αΐν αλ-Αράμπ από τους τζιχαντιστές. Μπροστά στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους (IS) το PKK έχει καλέσει στα όπλα τους νεαρούς Κούρδους της Τουρκίας.

Οι τουρκικές Αρχές άνοιξαν τελικώς τα σύνορα επιτρέποντας τη διέλευση εκατοντάδων Κούρδων της Συρίας που είχαν συγκεντρωθεί πίσω από τα συρματοπλέγματα ζητώντας να περάσουν στο τουρκικό έδαφος για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Συρία.

«Θα δεχτούμε τους αδελφούς μας που καταφεύγουν στην Ανατολία από τη Συρία ή οποιοδήποτε άλλος μέρος χωρίς καμία εθνοτική διάκριση» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Παρασκευή στο Αζερμπαϊτζάν, όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα Hurriyet.

Την Πέμπτη, καθώς οι Κούρδοι συνέρρεαν κατά χιλιάδες στα σύνορα, ο Νταβούτογλου είχε δηλώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στους Κούρδους, αλλά εντός των συριακών συνόρων.

Το πλήθος είχε συγκεντρωθεί από το συρματόπλεγμα που υψώνεται κατά μήκος των συνόρων απέναντι από το τουρκικό χωριό Ντικμετάς, 20 χλμ. από την κουρδική συριακή πόλη Αΐν αλ-Αράμπ, γνωστή στα κουρδικά ως Κομπανί.

Συνολικά πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά, έμπαιναν στην Τουρκία υπό το άγρυπνο βλέμμα των δυνάμεων ασφαλείας και των τηλεοπτικών καμερών, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από το ενημερωτικό δίκτυο CNN-Turk.

Οι εκτοπισμένοι, οι οποίοι κουβαλούσαν στην πλάτη τα λίγα αντικείμενα που είχαν πάρει μαζί τους πολύ βιαστικά από τις εστίες τους, έδειχναν οι περισσότεροι σημάδια μεγάλης κόπωσης και μία γυναίκα λιποθύμησε μπαίνοντας στο τουρκικό έδαφος πριν δεχθεί τις φροντίδες ιατρικών ομάδων που έσπευσαν επιτόπου.

Οι Τούρκοι στρατιώτες καθώς και Κούρδοι της Τουρκίας που έχουν συγγενείς μεταξύ των εκτοπισμένων βοηθούσαν τους πρόσφυγες να διασχίσουν τα σύνορα, προσφέροντάς τους νερό και τροφή.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν κάνει το πρωί χρήση δακρυγόνων και υδραντλιών στο τουρκικό έδαφος για να διαλύσουν περίπου εκατό διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την αρχική άρνηση των αρχών της Άγκυρας να υποδεχθούν τους πρόσφυγες.

Επί περισσότερες από 24 ώρες, η Τουρκία αρνήθηκε να υποδεχθεί τους εκτοπισμένους ο αριθμός των οποίων υπερέβαινε κατά διαστήματα τις 3.000, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο και οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι κατά μήκος του συρματοπλέγματος που χωρίζει τις δύο χώρες κοντά στο τουρκικό χωριό Ντικμετάς.

Οι εκτοπισμένοι αυτοί άρχισαν από την Πέμπτη να εγκαταλείπουν τον τομέα της κουρδικής συριακής πόλης Αΐν αλ-Άράμπ, γνωστής στα κουρδικά ως Κομπάνι, η οποία είναι περικυκλωμένη από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν καταλάβει 16 χωριά στα περίχωρα.

Μέσα σε διάστημα 48 ωρών, οι τζιχαντιστές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους συνολικά 60 χωριά γύρω από την πόλη Κομπάνι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024