Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σκωτία: Ολονύκτιο θρίλερ, «όχι» δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Σκωτία: Ολονύκτιο θρίλερ, «όχι» δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Το «όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο προηγείται, σύμφωνα με την έρευνα της Yougov. Ωστόσο η καταμέτρηση των ψήφων αποδείκτηκε θρίλερ στην πορεία της νύκτας, με το «όχι» να έχει όμως σταθερό προβάδισμα. Αγωνία μέχρι το πρωί για το τελικό αποτέλεσμα στο σύνολο των 32 περιφερειών. Πολύ μεγάλη η συμμετοχή. «Κλειδί» τα μεγάλα αστικά κέντρα του Εδιμβούργου, της Γλασκώβης και του Αμπερντίν. 

Το «όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο προηγείται, σύμφωνα με την έρευνα της Yougov. Ωστόσο η καταμέτρηση των ψήφων αποδείκτηκε θρίλερ στην πορεία της νύκτας, με το «όχι» να έχει όμως σταθερό προβάδισμα. Αγωνία μέχρι το πρωί για το τελικό αποτέλεσμα στο σύνολο των 32 περιφερειών.

Στις 16 περιφέρειες, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί, το «όχι» συγκεντρώνει 622.040 ψήφους (56%), έναντι 490.817 το «ναι» (44%).

Νωρίτερα, η έρευνα της Yougov (όχι exit poll), έδειξε ότι το «όχι» συγκεντρώνει με 54%, έναντι 46% του «ναι». Ο πρόεδρος της Yougov, Πίτερ Κέλινερ, δήλωσε σίγουρος κατά 99% ότι τα αποτέλεσμα είναι «όχι».

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μακρά διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων. Η μεγάλη ροή των αποτελεσμάτων αναμένεται μεταξύ 5:00 και 7:00 το πρωί της Παρασκευής (7:00 έως 9:00 ώρα Ελλάδος).

Οι κάλπες στα 5.579 εκλογικά τμήματα της Σκωτίας έκλεισαν τα μεσάνυχτα (22:00 τοπική ώρα).

Οι Σκωτσέζοι κλήθηκαν την Πέμπτη να απαντήσουν ναι ή όχι στην ερώτηση «Πρέπει η Σκωτία να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;».

Ρεκόρ συμμετοχής

Σε επίπεδα-ρεκόρ ήταν η συμμετοχή των ψηφοφόρων, δεδομένου ότι το 97% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να ψηφίσουν, ενώ η προσέλευση στις κάλπες έφτασε τελικά το σύνολο της Σκωτίας στο 88,6%. Η πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι στις εκλογικές περιφέρειες με τη μικρότερη προσέλευση πήγαν να ψηφίσουν τελικά άνω του 84% των πολιτών, ενώ σε ορισμένες το ποσοστό αυτό ξεπέρασε ακόμη και το 90%.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά προσήλθαν στις κάλπες και οι νέοι άνω των 16 ετών.

Οι τρεις τελευταίες περιοχές που θα δώσουν αποτέλεσμα θα είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα του Εδιμβούργου, της Γλασκώβης και του Αμπερντίν. Στις τρεις αυτές πόλεις ζει και ψηφίζει το 25% των πολιτών. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό περίπου στις 8:30 το πρωί.



Αγωνία στα δύο στρατόπεδα

Με κομμένη την ανάσα αναμένουν το αποτέλεσμα τα επιτελεία του «ναι» και του «όχι».

Ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας και ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ότι «το μέλλον της Σκωτίας είναι στα χέρια των πολιτών της».

Σύμφωνα με τον Guardian, στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να προχωρήσει σε τηλεοπτικό διάγγελμα μόλις γίνει γνωστό το αποτέλεσμα.

Κατά την εφημερίδα, αν οι Σκωτσέζοι έχουν τελικά ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας, ο πρωθυπουργός έχει δύο επιλογές: άμεση σύγκληση της Βουλής των Κοινοτήτων ή αναμονή για το κλείσιμο των αγορών της Παρασκευής και σύγκληση της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα.

Εάν οι Σκωτσέζοι έχουν ψηφίσει να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ξεκινήσει το τιτάνιο έργο της συμφιλίωσης των δύο πλευρών, ενώ αναμένεται να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή των Κοινοτήτων το σχέδιο για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στην Σκωτία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Θα κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας – Με μυαλό και ψυχή για να γράψουμε ιστορία»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τη μεγάλη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα - Ιμπόρα: «Πρέπει να έχουμε δίψα, όρεξη, φιλοδοξία. Αυτά είναι τα όπλα μας».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024