Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομπάμα-Κέρι διαψεύδουν: Καμία χερσαία επιχείρηση αμερικανών στο Ιράκ

Ομπάμα-Κέρι διαψεύδουν: Καμία χερσαία επιχείρηση αμερικανών στο Ιράκ

Ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε την Τετάρτη ότι οι αμερικανοί στρατιώτες που θα σταλούν στο Ιράκ δεν θα συμμετάσχουν σε χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών, κλείνοντας το «παράθυρο» που άνοιξε ένα 24ωρο νωρίτερα ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου. Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε ενώπιον του Κογκρέσου και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε την Τετάρτη ότι οι αμερικανοί στρατιώτες που θα σταλούν στο Ιράκ δεν θα συμμετάσχουν σε χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών, κλείνοντας το «παράθυρο» που άνοιξε ένα 24ωρο νωρίτερα ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δεν θα έχουν αποστολή μάχης» υπογράμμισε ο πρόεδρος σε ομιλία του στην στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία (Centcom) που εδρεύει στην Τάμπα της Φλόριντα.

Ο πρόεδρος επέμεινε ότι η βασική συμβολή των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα είναι οι αεροπορικές επιδρομές, σε συνδυασμό με το συντονισμό του διεθνούς συνασπισμού που, όπως είπε, σήμερα αριθμεί περισσότερες από 40 χώρες.

«Θέλω να είμαι σαφής. Οι αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ δεν έχουν και δεν θα έχουν αποστολή μάχης. Ως ανώτατος διοικητής σας, δεν θα σας επιφορτίσω, εσάς και τις υπόλοιπες ένοπλες δυνάμεις, με μια χερσαία επιχείρηση στο Ιράκ» κατέληξε.

Αργότερα, και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, δήλωσε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ.

«Έχουμε μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική» τόνισε ο Κέρι, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να σταματήσει η παράνομη ροή χρήματος στο Ισλαμικό Κράτος.

«Καμπανάκι» από το FBI

Η υποστήριξη προς τo Ισλαμικό Κράτος αυξήθηκε μετά τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ και ο αριθμός των μαχητών του έχει αυξηθεί, δήλωσαν ενώπιον του Κογκρέσου ο διευθυντής του FBI και ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Το Ισλαμικό Κράτος «επιθυμεί να προκαλέσει φόβο και να προσελκύσει μαχητές» και να τραβήξει την προσοχή της κοινής γνώμης, όπως φαίνεται από τον τρόπο που χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα με τους αποκεφαλισμούς των αμερικανών δημοσιογράφων Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ» ανέφερε ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.

Ο αριθμός των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ κυμαίνεται από 20.000 ως 31.000 άνδρες, διευκρίνισε από την πλευρά του ο Μάθιου Όλσεν διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός αυτός παρουσιάζει «αύξηση», κυρίως μετά τις αεροπορικές επιδρομές.

Το ΙΚ εκτιμάται ότι κερδίζει 1 εκατομμύριο δολάρια ημερησίως από την πώληση πετρελαίου στη μαύρη αγορά, το λαθρεμπόριο, τις ληστείες και τα λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων, σύμφωνα με τον Όλσεν.

Πάντως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν διαθέτουν «καμία πληροφορία ότι το ΙΚ προετοιμάζει μια επίθεση εναντίον των ΗΠΑ» υπογράμμισε ο Όλσεν.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Συρία παραμένει ο κύριος τόπος εκπαίδευσης ανεξάρτητων οργανώσεων ή οργανώσεων που συνδέονται με την αλ Κάιντα.

«Ο ρυθμός με τον οποίο φτάνουν επίδοξοι μαχητές στη Συρία ξεπερνά τον ρυθμό αυτών που πήγαν στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ, την Υεμένη ή τη Σομαλία οποιαδήποτε στιγμή τα τελευταία 10 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, μαχητές στη Συρία που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, δηλώνουν ότι οι τζιχαντιστές αποσύρθηκαν από πολλές θέσεις σε επαρχία στην ανατολική Συρία, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχουν, καθώς φοβούνται ότι θα γίνουν στόχοι των αμερικανικών βομβαρδισμών.

Το Ισλαμικό Κράτος «ξεκίνησε να απομακρύνει τους άνδρες του από τις βάσεις του και τις θέσεις στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ» (ανατολικά), το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει θέσει υπό τον έλεγχό της αυτή η ένοπλη εξτρεμιστική οργάνωση» δήλωσε ο Αμπού Οσάμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τον οποίο το Γαλλικό Πρακτορείο επικοινώνησε μέσω του διαδικτύου, όλες οι γνωστές θέσεις που είχε καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Εσχάρα, περίπου 60χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας του Ντέιρ Εζόρ, έχουν «κλείσει».

Οι εξτρεμιστές εγκατέλειψαν επίσης το παλιό κτίριο του κυβερνείου στην πόλη Ντέιρ Εζόρ, που ήταν ο σημαντικότερος χώρος αποθήκευσης πυρομαχικών και όπλων του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

«Και στην πόλη Μαγιαντίν (κοντά στην ιρακινή μεθόριο) το Ισλαμικό Κράτος αποσύρθηκε από 8 βάσεις και άφησε ανοικτές μόνο 3» διευκρίνισε ο ίδιος.

Μια διάψευση από τον Ερντογάν

O πρόεδρος της Τουρκίας αρνήθηκε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τις ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία και διέψευσε τα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία η Άγκυρα «κάνει τα στραβά μάτια» στο θέμα της στρατολόγησης τζιχαντιστών στο έδαφός της.

Αρκετά έντυπα στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένων της εφημερίδας New York Times και του περιοδικού Newsweek, δημοσίευσαν άρθρα σύμφωνα με τα οποία το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να υπολογίζει σε μια σταθερή ροή μαχητών που στρατολογούνται στην Τουρκία, η οποία γειτνιάζει με τη Συρία.

«Η Τουρκία τάσσεται εναντίον όλων των ειδών τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών οργανώσεων. Δεν αποδεχτήκαμε ποτέ τον όρο ‘Ισλαμική τρομοκρατία’ και δεν θα τον αποδεχθούμε ποτέ» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον εκπροσώπων συνδικάτων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι εκατοντάδες Τούρκοι πολεμούν ήδη στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία και πιστεύουν ότι η οργάνωση διαθέτει παράνομα δίκτυα υποστήριξης που δρουν στην Τουρκία.

Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε απευθείας στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών.

Όπως εξήγησε ο ίδιος ο Ερντογάν στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι, το Ισλαμικό Κράτος κρατά ομήρους 49 Τούρκους στο Ιράκ.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται υψηλόβαθμοι διπλωμάτες και η ανησυχία για την ασφάλειά τους ολοένα και αυξάνεται, ειδικά μετά τους πρόσφατους αποκεφαλισμούς των δημοσιογράφων.

Ιράν: Οι τζιχαντιστές δολοφονούν την ανθρωπότητα

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί καταδίκασε τους αποκεφαλισμούς αθώων που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος, υπογραμμίζοντας ότι η εξτρεμιστική οργάνωση θέλει να «δολοφονήσει την ανθρωπότητα».

«Από την οπτική γωνιά των ισλαμικών αρχών και του ισλαμικού πολιτισμού, το να δολοφονείς αθώους ανθρώπους ισοδυναμεί με τη δολοφονία ολόκληρης της ανθρωπότητας» υπογράμμισε ο Ροχανί, μιλώντας στο NBC.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024