Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιδρομές κατά των τζιχαντιστών για πρώτη φορά γύρω από τη Βαγδάτη

Επιδρομές κατά των τζιχαντιστών για πρώτη φορά γύρω από τη Βαγδάτη

Σε πλήγματα με στόχο την τζιχαντιστική IS για πρώτη φορά στην περιοχή γύρω από τη Βαγδάτη προχώρησαν τα αμερικανικά μαχητικά. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανέφεραν πως ήταν το πρώτο πλήγμα ως μέρος της «διευρυμένης» στρατηγικής που παρουσίασε η Ουάσινγκτον για την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους». Παράλληλα, επί του εδάφους εντείνετια η αναζήτηση συμμάχων μεταξύ των σουνιτών.

Σε πλήγματα με στόχο την τζιχαντιστική IS για πρώτη φορά στην περιοχή γύρω από τη Βαγδάτη προχώρησαν τα αμερικανικά μαχητικά. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανέφεραν πως ήταν το πρώτο πλήγμα ως μέρος της «διευρυμένης» στρατηγικής που παρουσίασε η Ουάσινγκτον για την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους».

Παράλληλα, επί του εδάφους εντείνεται η αναζήτηση συμμάχων μεταξύ των σουνιτών.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως στόχος της επιδρομής έξω από την ιρακινή πρωτεύουσα ήταν η υποστήριξη στις ιρακινές χερσαίες δυνάμεις να περάσουν στην επίθεση.

H αμερικανική Κεντρική Διοίκηση ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι «η αεροπορική επιδρομή νοτιοδυτικά της Βαγδάτης ήταν η πρώτη επίθεση των διευρυμένων προσπαθειών μας με στόχο, πέραν της προστασίας του προσωπικού μας και των ανθρωπιστικών αποστολών, να πληγεί το IS καθώς οι ιρακινές δυνάμεις περνούν στην επίθεση».

Το ακριβές σημείο της επίθεσης δεν διευκρινίστηκε. Επιδρομές έγιναν επίσης και στο όρος Σιντζάρ, κατά την οποία καταστράφηκαν έξι οχήματα των τζιχαντιστών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters, γίνεται προσπάθεια να κινητοποιηθούν σουνιτικές δυνάμεις επί του εδάφους κατά του IS.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ Τζέιμς Τζέφρεϊ, που διατηρεί στενές με τη Βαγδάτη, ανέφερε πως γίνονται επαφές από το κουρδικό Αρμπίλ μέχρι και το Αμμάν της Ιορδανίας για κινητοποίηση σουνιτών στα πρότυπα του 2007, όταν τοπικές σουνιτικές δυνάμεις «στρατολογήθηκαν» κατά της Αλ Κάιντα -πρακτική από την οποία ο τέως ιρακινός πρωθυπουργός έχει κατηγορηθεί ότι δεν συνέχισε, αντιθέτως περιθωριοποιώντας τους σουνίτες και καλλιεργώντας το έδαφος για ενίσχυση του σουνιτικού IS.

Η απόπειρα πάντως αποτιμάται ως αρκετά δύσκολη, καθώς η ενδιάμεση περίοδος συνέβαλε στο να θεωρείται αποτυχία εκείνο το κίνημα και οι επιφυλάξεις μεταξύ των σουνιτών του Ιράκ είναι ισχυρές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024