Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
To Λονδίνο πάει Σκωτία με... δάκρυα και προειδοποιήσεις κατά του «ναι»

To Λονδίνο πάει Σκωτία με… δάκρυα και προειδοποιήσεις κατά του «ναι»

«Θα μας ραγίσει η καρδιά αν φύγετε, αλλά ξεχάστε την λίρα»: Η τριανδρία της βρετανικής πολιτικής ηγεσίας -ο πρωθυπουργός Κάμερον με τους αρχηγούς των άλλων δύο μεγάλων κομμάτων- έφτασε στο Εδιμβούργο ως το βαρύ πυροβολικό της εκστρατείας που θέλει να συγκινήσει τους Σκωτσέζουν να μην ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης.

«Σας θέλουμε, αλλά αν φύγετε ξεχάστε την λίρα»: Η τριανδρία της βρετανικής πολιτικής ηγεσίας -ο πρωθυπουργός Κάμερον με τους αρχηγούς των άλλων δύο μεγάλων κομμάτων- έφτασε στο Εδιμβούργο ως το βαρύ πυροβολικό της εκστρατείας που θέλει να συγκινήσει τους Σκωτσέζουν να μην ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης.

Ξεκινώντας την έκτακτη επίσκεψή του στην Σκωτία, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε στο στο Εδιμβούργο πως «θα του ραγίσει η καρδιά εάν διαρραγεί αυτή η οικογένεια εθνών» που συνιστά το Ηνωμένο Βασίλειο, με αποχώρηση της Σκωτίας.

Σε αρκετά λιγότερο συναισθηματικό τόνο, «επεσήμανε» ότι εάν το Εδιμβούργο απέπλεε, «δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει μία νομισματική ένωση» με την Βρετανία.

Δείχνοντας πως η Σκωτία δεν θα μπορεί να κρατήσει τη λίρα, ο Κάμερον αξιοποιούσε την δήλωση του Μάρκ Κάρνεϊ, διοικητή της Βρετανικής Κεντρικής Τράπεζας, μία ημέρα νωρίτερα πως η Σκωτία θα αναγκαστεί να κόψει δικό της νόμισμα εάν γίνει ανεξάρτητη.

Ο Κάμερον προσπάθησε επίσης να διαχωρίσει σε όλους τους δυνατούς τόνους την ενδεχόμενη δυσφορία των ψηφοφόρων απέναντι στην παρούσα βρετανική κυβέρνηση με την επικείμενη κάλπη του δημοψηφίσματος.

«Πιστεύω πως ο κόσμος αισθάνεται λίγο σαν να επρόκειτο για βουλευτικές εκλογές, πως παίρνεις μία απόφαση και μετά από πέντε χρόνια μπορείς να πάρεις μία άλλη απόφαση εάν βαρεθείς τους Τόρις, να τους δώσεις μια κλωτσιά και μετά ίσως το ξανασκεφτείς» είπε στο Εδιμβούργο.

Το δημοψήφισμα όμως «είναι πολύ διαφορετικό από βουλευτικές εκλογές, εδώ η απόφαση δεν είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά για τον επόμενο αιώνα», τόνισε.

Στο Κοινοβούλιο του Λονδίνου, τα τρία κόμματα έχουν δεσμευτεί να περάσουν με ταχείες διαδικασίες νόμους που θα διασφαλίζουν στη Σκωτία μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων και μεγαλύτερες αρμοδιότητες στο πεδίο των κοινωνικών παροχών.

Το πακέτο μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 13. δισ. λίρες και, όπως διαμηνύει το Ουέστμινστερ, θα έχει κυρωθεί μέχρι τον επόμενο Μάιο.

Το στρατόπεδο όμως στην Σκωτία που υποστηρίζει την ανεξαρτητοποίηση απορρίπτει τις προτάσεις, λέγοντας πως τα οφέλη της ωχριούν μπροστά στα κέρδη της ανεξαρτησίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τότεναμ – Μάντσεστερ Σίτι

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τότεναμ – Μάντσεστερ Σίτι για την 34η αγωνιστική της Premier League. Τηλεοπτικά από Novasports Premier League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024