Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΝΑΤΟ: Σύσταση δύναμης ταχείας αντίδρασης και ένταξη της Γεωργίας

ΝΑΤΟ: Σύσταση δύναμης ταχείας αντίδρασης και ένταξη της Γεωργίας

Τα δόντια του επιχειρεί να δείξει στη Ρωσία το ΝΑΤΟ, με τον γενικό γραμματέα Αντερς Φογκ Ράσμουσεν να ανακοινώνει τη δημιουργία δύναμης ταχείας αντίδρασης που θα αριθμεί 5.000 στρατιώτες, καθώς και το άνοιγμα του δρόμου για την ένταξη της Γεωργίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Παράλληλα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες προς το 2% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Τα δόντια του επιχειρεί να δείξει στη Ρωσία το ΝΑΤΟ, με τον γενικό γραμματέα Αντερς Φογκ Ράσμουσεν να ανακοινώνει τη δημιουργία δύναμης ταχείας αντίδρασης που θα αριθμεί 5.000 στρατιώτες, καθώς και το άνοιγμα του δρόμου για την ένταξη της Γεωργίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η δύναμη ταχείας αντίδρασης θα μπορεί να αναπτύσσεται εντός λίγων ημερών και στοχεύει στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας μέσω της ενίσχυσης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

Τα παραπάνω συμφωνήθηκαν μεταξύ των ηγετών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, κατά τη διήμερη σύνοδο που διεξήχθη στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Ο Ράσμουσεν πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα εγκαταστήσει κέντρα διοίκησης και ελέγχου στο «ανατολικό τμήμα» της Συμμαχίας, διατηρώντας μια συνεχή παρουσία στην περιοχή.

Όποιος απειλεί κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, θα έρχεται αντιμέτωπος με όλη τη Συμμαχία, σημείωσε ο ίδιος.

Στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα προς την Ρωσία, οι κινήσεις της οποίας εναντίον της Ουκρανίας απασχόλησαν τους ηγέτες των κρατών-μελών, ο Ράσμουσεν ανακοίνωσε πως η επόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ θα γίνει στην Πολωνία. Χαρακτήρισε, μάλιστα, την απόφαση «πολύ ταιριαστή» λέγοντας ότι αποδεικνύει την δέσμευση της Συμμαχίας έναντι της Πολωνίας.

Παραθέτοντας τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ένταξη της Γεωργίας στο NATO, ο Ράσμουσεν ανέφερε ότι κανένα τρίτο μέρος -δηλαδή η Ρωσία- δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στην διεύρυνση της Συμμαχίας. «Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοικτή. Κάθε κράτος θα κριθεί ανάλογα με την αξία του» σημείωσε.

Ρωσία και Γεωργία είχαν εμπλακεί σε πόλεμο πέντε ημερών τον Αύγουστο του 2008 εξαιτίας της απόσχισης της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας από την Τυφλίδα, με την στρατιωτική βοήθεια της Μόσχας. Ο τότε πρόεδρος της Γεωργίας Μ.Σαακασβίλι οδηγούσε τη χώρα του προς ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να σταματήσει η μείωση των αμυντικών δαπανών και να επιτευχθεί ο στόχος του να δίνουν τα κράτη το 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Οι σύμμαχοι των οποίων το σημερινό ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται για την άμυνα είναι κατώτερο αυτού του επιπέδου θα σταματήσουν κάθε μείωση στις αμυντικές δαπάνες· θα επιδιώξουν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες σε πραγματικούς όρους ενόσω το ΑΕΠ τους αναπτύσσεται», με το στόχο να είναι «να κινηθούν προς την κατεύθυνση του ορίου του 2% μέσα σε μια δεκαετία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής.

Οι ΗΠΑ πίεζαν έντονα τα κράτη-συμμάχους τους να αναστρέψουν τη μεγάλη μείωση των στρατιωτικών τους δαπανών που καταγραφόταν μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008.

Αναφορικά με την δράση των ισλαμιστών ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ιράκ, εάν κάτι τέτοιο ζητηθεί.

Από την πλευρά του ο πολωνός πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι είπε πως η χώρα του καλωσορίζει την απόφαση της Συμμαχίας να δημιουργηθεί δύναμη ταχείας αντίδρασης και να ενισχυθεί η παρουσία του NATO στην Ανατολική Ευρώπη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024