Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Διάλογος για εκεχειρία στο Μινσκ, πολεμικό κλίμα στα ανατολικά

Ουκρανία: Διάλογος για εκεχειρία στο Μινσκ, πολεμικό κλίμα στα ανατολικά

Την ώρα που στο Μινσκ της Λευκορωσίας έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας-ΟΑΣΕ με στόχο την εκεχειρία, το κλίμα στην Μαριούπολη και στο Ντονέτσκ είναι πολεμικό. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει τη Μαριούπολη, πληροφορία την οποία διαψεύδει το Κίεβο. Παρά την έναρξη των συνομιλιών στη Λευκορωσία, δεν έχει δοθεί καμία εντολή για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Την ώρα που στο Μινσκ της Λευκορωσίας έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας-ΟΑΣΕ με στόχο την εκεχειρία, το κλίμα στην Μαριούπολη και στο Ντονέτσκ είναι πολεμικό.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει τη Μαριούπολη, το ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική, πληροφορία την οποία διαψεύδει το Κίεβο.

Παρά το γεγονός ότι η Ομάδα Επαφής για την ουκρανική κρίση (Ουκρανία, Ρωσία, ΟΑΣΕ) έχει ξεκινήσει τις συνομιλίες στο Μινσκ, δεν έχει δοθεί εντολή για κατάπαυση του πυρός.

Ο ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, είχε δηλώσει την Πέμπτη πως εάν οι πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε παύση πυρός στην ανατολική Ουκρανία»

Οι όροι που θέτει το Κίεβο, όπως ανέφερε ο Ποροσένκο είναι δύο: «Η απόσυρση των ρώσων στρατιωτών και το κλείσιμο των συνόρων».

Έτοιμοι, αλλά επίσης με επιφυλάξεις, να προχωρήσουν σε εκεχειρία έχουν δηλώσει και οι φιλορώσοι ένοπλοι στα ανατολικά.

Οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις μόλις έφτασαν στο Μινσκ. Μόνο ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, είπε: «Είμαστε εδώ για ειρήνη, αυτό είναι το πιο σημαντικό, να γίνει ανακωχή».

Ωστόσο, στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας δεν υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης.

Σε Μαριούπολη και Ντονετσκ έχει στηθεί για ακόμη μια φορά σκηνικό μάχης μεταξύ φιλορώσων και ουκρανικών δυνάμεων.

Φιλορώσοι δήλωσαν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ότι κατέλαβαν στη Μαριούπολη, ωστόσο το Κίεβο διαψεύδει την πληροφορία.

Ήχοι εκρήξεων και ανταλλαγής πυρών ακούγονταν από το πρωί της Παρασκευής σε διαφορετικά σημεία γύρω από τη Μαριούπολη, το ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους οι φιλορώσοι ένοπλοι. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν ξανά και γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024