Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τζων Κίττμερ: Το ΝΑΤΟ ενώπιον ενός απρόβλεπτου κόσμου

Τζων Κίττμερ: Το ΝΑΤΟ ενώπιον ενός απρόβλεπτου κόσμου

Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου η Βρετανία φιλοξενεί στο Νιούπορτ της Ουαλίας τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Το θέμα της Συνόδου «οικοδομώντας σταθερότητα σε έναν απρόβλεπτο κόσμο», αντανακλά τη φύση και την κλίμακα των απειλών που αντιμετωπίζουμε. Η Βρετανία έχει θέσει πέντε στόχους.

Άρθρο του βρετανού πρεσβευτή στην Αθήνα, κ.Τζων Κίττμερ, για το in.gr

Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου η Βρετανία φιλοξενεί στο Νιούπορτ της Ουαλίας τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Με προσκεκλημένους 60 ηγέτες κρατών, 70 υπουργούς εξωτερικών και 70 υπουργούς άμυνας –για να μην αναφερθώ στους εκατοντάδες εκπρόσωπους ενόπλων δυνάμεων, διπλωμάτες και δημοσιογράφους– είναι η μεγαλύτερη διεθνής συνάντηση αυτού του είδους που έχει λάβει χώρα ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το θέμα της Συνόδου «οικοδομώντας σταθερότητα σε έναν απρόβλεπτο κόσμο», αντανακλά τη φύση και την κλίμακα των απειλών που αντιμετωπίζουμε. Είτε πρόκειται για την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας από τη Ρωσία, είτε για το τόξο της αστάθειας στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ή για νέες μορφές τρομοκρατίας, αυτές οι προκλήσεις είναι οι μεγαλύτερες για πολλά χρόνια.

Η Σύνοδος είναι η ευκαιρία μας να δείξουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό και ενωμένο και είναι σε θέση να αποτρέπει, να αντιμετωπίσει και, εάν χρειαστεί, να εξουδετερώσει οποιαδήποτε απειλή.

Η Βρετανία έχει θέσει πέντε στόχους για τη Σύνοδο.

Πρώτον, θέλουμε να υπάρξει συμφωνία σε ο,τι αφορά τα μακροπρόθεσμα μέτρα ενίσχυσης της ικανότητάς μας να αντιμετωπίζουμε γρήγορα τις απειλές και να καθησυχάζουμε όσα κράτη-μέλη της Συμμαχίας φοβούνται για την ασφάλειά τους. Όπως έχει προτείνει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Fogh Rasmussen, θέλουμε να υπάρξει συμφωνία για ένα δυναμικό και αξιόπιστο Σχέδιο Ετοιμότητας που θα περιλαμβάνει ενισχυμένη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης. Παράλληλα, θα πρέπει να είμαστε σαφείς ως προς τις προσδοκίες μας σχετικά με το μέλλον των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Δεύτερον, καθώς σύντομα αποσύρεται η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια από το Αφγανιστάν, το ΝΑΤΟ πρέπει να εξετάσει πώς θα συνδράμει την Αφγανική κυβέρνηση στα χρόνια που έρχονται, ώστε να συνεχιστεί η πρόοδος και να μην ξαναγίνει η χώρα καταφύγιο για τρομοκράτες. Η νέα αποστολή του ΝΑΤΟ για την παροχή εκπαίδευσης, συμβουλευτικών υπηρεσιών, βοήθειας και οικονομικής συνδρομής προς τις Αφγανικές Δυνάμεις Ασφαλείας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επένδυσης που γίνεται για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των εταίρων μας.

Τρίτον, σ’ έναν κόσμο που δοκιμάζεται από «αποτυχημένα κράτη», περιφερειακές συγκρούσεις, τρομοκρατία και κυβερνο-επιθέσεις, το ΝΑΤΟ πρέπει να διαθέτει την επιχειρησιακή ικανότητα να αντιμετωπίζει τις μεταβαλλόμενες απειλές. Αυτό απαιτεί επενδύσεις. Καλούμε όλους τους συμμάχους να δώσουν περισσότερα για την άμυνα, πλησιάζοντας τον στόχο του 2% του ΑΕΠ (ποσοστό που ήδη καλύπτουν η Ελλάδα και η Βρετανία) και να δώσουν τουλάχιστον το ένα πέμπτο αυτού του ποσού για νέους εξοπλισμούς και έρευνα.

Τέταρτον, θέλουμε να καταδείξουμε την σαφή δέσμευση του ΝΑΤΟ να εργαστεί από κοινού με άλλους οι οποίοι συμμερίζονται τις αξίες μας και μοιράζονται την επιθυμία μας για μια διεθνή τάξη πραγμάτων που προωθεί την ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Το ΝΑΤΟ είναι ένα ευρύ δίκτυο ασφάλειας με σχέσεις με 40 και πλέον χώρες. Θέλουμε να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία μέσα από μια νέα «πρωτοβουλία διαλειτουργικότητας», ώστε να αναπτυχθούν οι δεξιότητες και οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τους 24 επιλεγμένους εταίρους.

Πέμπτον, θέλουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να αναγνωρίσουν δημόσια τις θυσίες των ενόπλων δυνάμεων της Συμμαχίας. Γι’ αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει μια «Διακήρυξη της Βορειο-ατλαντικής Συμμαχίας για τις ‘Ενοπλες Δυνάμεις», με την οποία θα υπογραμμίσουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και τις οικογενειές τους ότι θα τους εξασφαλίσουμε δίκαιη μεταχείριση αλλά και την απαραίτητη στήριξη και φροντίδα κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους αλλά και μετά.

Η Ουαλία είναι μια υπέροχη χώρα 3 εκατομμυρίων κατοίκων, με πλούσια ιστορία, εξαιρετικό πολιτισμό και λογοτεχνία, πανέμορφα φυσικά τοπία, ηπειρωτικά και παράκτια, έναν ζωντανό επιχειρηματικό τομέα που καλύπτει ο,τιδήποτε από βιομηχανία έως καινοτομία και από βιοεπιστήμες έως κυβερνοχώρο, και εξαιρετικά πανεπιστήμια. Η Ουαλία είναι υπερήφανη που φιλοξενεί τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ διαβεβαιώνοντας τα 900 εκατομμύρια των πολιτών των 28 κρατών-μέλών της Συμμαχίας ότι το ΝΑΤΟ είναι σε θέση να τους προστατέψει από τις μεταβαλλόμενες και αυξανόμενες απειλές ενός απρόβλεπτου κόσμου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024