Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ποια είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία

Ποια είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία

Η κατάσταση στην Ουκρανία, η αυξανόμενη απειλή των τζιχαντιστών, οι μάχες σε Ιράκ και Συρία κάνουν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ της Ουαλίας την πιο κρίσιμη συνάντηση ηγετών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Ουκρανία, στήριξη των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, Αφγανιστάν, αλλά και η απειλή του Ισλαμικού Κράτους θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας.

Η κατάσταση στην Ουκρανία, η αυξανόμενη απειλή των τζιχαντιστών, οι μάχες σε Ιράκ και Συρία κάνουν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ της Ουαλίας την πιο κρίσιμη συνάντηση ηγετών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Όπως αναφέρει το CNN, αναμένεται μια επιστροφή στην κεντρική αποστολή του ΝΑΤΟ, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Ρωσίας.

Η στάση του Πούτιν απέναντι στην Ουκρανία έχει στρέψει την προσοχή των χωρών του ΝΑΤΟ στην ανάληψη δράσης.

Από την Εσθονία, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε την Τετάρτη ότι η Ουκρανία αποτελεί «στιγμή δοκιμασίας» για το ΝΑΤΟ.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία, στη Σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής, αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή της στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που θεωρούν ότι απειλούνται από τη στάση του Πούτιν. Ανάμεσά τους είναι και η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία και η Πολωνία.

Στη Σύνοδο αναμένεται να εξεταστεί ένα σχέδιο δράσης που είναι πιθανό να περιλαμβάνει:

  • Ετοιμότητα εκατοντάδων στρατιωτών που θα μπορούν να αναπτύσσονται σε περιοχές της ανατολικής Ευρώπης μέσα σε διάστημα 48 ωρών.
  • Πρόθεση να εξοπλιστούν αμυντικά βάσεις σε Πολωνία και κράτη της Βαλτικής.
  • Εξοπλισμό στρατιωτών για συνεχή εναλλαγή στις βάσεις σε κράτη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για όσο χρειαστεί, αντί για τη διατήρηση μόνιμης δύναμης που θα ερχόταν σε αντίθεση με συμφωνία ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
  • Επέκταση μέτρων για την αεροπορική αστυνόμευση κρατών του ΝΑΤΟ.
  • Θα εξεταστεί η αύξηση της ναυτικής παρουσίας σε περιοχές γύρω από τα κράτη-μέλη.

Τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι:

Ασύμμετρες απειλές

Όπως αναφέρει το CNN, στη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του υβριδικού τρόπου επίθεσης -ή ασύμμετρης απειλής- της Ρωσίας που περιλαμβάνει την αποστολή ανδρών χωρίς διακριτικά στην Ουκρανία, οι οποίοι μάχονται με τους αυτονομιστές, αντί για την αποστολή παραδοσιακής στρατιωτικής δύναμης.

Ανάμεσα στα μέτρα που αναμένεται να εξεταστούν είναι: ειδικές δυνάμεις, κυβερνοπόλεμος, μεγαλύτερη συλλογή πληροφοριών, ισχυρότερη ασφάλεια στα σύνορα. Το ζήτημα είναι να καθησυχάσει το ΝΑΤΟ τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Επίσης, οι ηγέτες θα συζητήσουν για το πώς μπορεί η Συμμαχία να βοηθήσει την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε το NATO να συμβάλει στην ενίσχυση του στρατού της Ουκρανίας, ενώ επισήμανε πως το Σύμφωνο πρέπει να κρατήσει ανοικτή την πόρτα για την ενδεχόμενη ένταξη στους κόλπους του νέων μελών, ώστε να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα, όπως υποστήριξε.

Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε, ωστόσο, ότι η παράδοση όπλων στην Ουκρανία δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου κορυφής του NATO στην Ουαλία. Ο ίδιος είπε ότι ούτε η πιθανή μελλοντική εισδοχή της Ουκρανίας στο NATO συμπεριλαμβάνεται στα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο.

Παράλληλα, ο πολωνός πρόεδρος, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει υποστήριξη για να αυξήσει την ανθεκτικότητά της στις στρατιωτικές απειλές.

Αφγανιστάν

Αναμένεται να εξεταστεί ο ρόλος της Συμμαχίας, καθώς η αμερικανική παρουσία αναμένεται να μειωθεί μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια. Το ΝΑΤΟ θα εξετάσει την αλλαγή του ρόλου της δύναμης ISAF, σε συμβουλευτικό.

Ισλαμικό Κράτος

Ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει να επιτύχει την στήριξη του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, ωστόσο το θέμα προστέθηκε αργά στην ατζέντα και δεν αναμένονται σημαντικές αποφάσεις πάνω σε αυτό.

Αύξηση των δαπανών για την άμυνα

Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένα να δίνουν το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες, αλλά ελάχιστα το κάνουν. Οι ΗΠΑ ξοδεύουν 4,4% και ο Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί να πιέσει τους Ευρωπαίους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024