Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οργή στο Χονγκ Κονγκ για το μπλόκο του Πεκίνου σε εκλογικές υποψηφιότητες

Οργή στο Χονγκ Κονγκ για το μπλόκο του Πεκίνου σε εκλογικές υποψηφιότητες

Εξοργίζει το Χονγκ Κονγκ η «οδηγία» του Πεκίνου να μην επιτρέπονται οι άμεσες υποψηφιότητες στις επόμενες εκλογές για τον ηγέτη της περιφέρειας: Η κινεζική ηγεσία αποφάσισε οι πρώτες άμεσες εκλογές για τον ηγέτη του Χονγκ Κόνγκ να γίνουν μόνο με υποψηφίους που θα έχουν εγκριθεί νωρίτερα από επιτροπή. Η απόφαση έχει βγάλει στους δρόμους πολίτες του Χονγκ Κονγκ, που θεωρούν ότι το Πεκίνο κλείνει οριστικά την πόρτα σε «πλήρη δημοκρατία» στην ειδική περιοχή.

Εξοργίζει το Χονγκ Κονγκ η «οδηγία» του Πεκίνου να μην επιτρέπονται οι άμεσες υποψηφιότητες στις επόμενες εκλογές για τον ηγέτη της περιφέρειας: Η κινεζική ηγεσία αποφάσισε οι πρώτες άμεσες εκλογές για τον ηγέτη του Χονγκ Κόνγκ να γίνουν μόνο με υποψηφίους που θα έχουν εγκριθεί νωρίτερα από επιτροπή.

Το Κινεζικό Λαϊκο Κογκρέσο καθόρισε ότι η άμεση εκλογή του ηγέτη της ειδικής περιφέρειας του Χονγκ Κόνγκ από το 2017 θα γίνεται μεταξύ δύο ή τριών υποψηφίων τους οποίους θα έχει νωρίτερα εγκρίνει ειδική επιτροπή.

Η απόφαση να αποκλειστούν οι ανοικτές υποψηφιότητες έχει βγάλει στους δρόμους πολίτες του Χονγκ Κονγκ, που θεωρούν ότι το Πεκίνο κλείνει οριστικά την πόρτα σε «πλήρη δημοκρατία» στην ειδική περιοχή.

Οι διαδηλώσεις των δύο κινημάτων που είχαν βγει στους δρόμους προ μηνών ζητώντας ελεύθερο πλαίσιο διεξαγωγής των εκλογών εμφανίστηκαν ξανά μετά την απόφαση. Διαδηλωτές έκαναν έφοδο σε φυλάκιο συνεδριακού κέντρου, στο οποίο μιλούσε υψηλόβαθμο μέλος του κινεζικού Κοινοβουλίου παρουσιάζοντας την απόφαση του Πεκίνου.

Η αστυνομία χρησιμποποίησε σπρέι πιπεριού, ενώ την ομιλία διέκοψαν διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα για την «ψεύτικη δημοκρατία» που θα φέρει η απόφαση.

To Χονγκ Κονγκ παραδόθηκε από τη Βρετανία στην Κίνα το 1997, με «ιδιαίτερο καθεστώς» οι όροι του οποίου καθορίζονται σε διαδικασία που έχει τραβήξει αρκετά χρόνια.

Ειδικά η πορεία για το τελικό πλαίσιο που θα καθορίζει την εκλογή του ηγέτη της ειδικής περιφέρειας από το 2017 έχει δημιουργήσει ένα κίνημα πολιτών που ζητούν διασφάλιση δημοκρατικών διαδικασιών, οι κινητοποιήσεις του οποίου -με συγκεντρώσεις και συμβολικούς αποκλεισμούς κτιρίων- έχουν επηρεαστεί από το κίνημα του Occupy.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024