Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ποιος είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ηλικία 46 ετών είναι ένα από τα νεώτερα μέλη της 62ης τουρκικής κυβέρνησης υπό τον Νταβούτογλου. Μέχρι τον ορισμό του ως επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, διατηρούσε από τον περασμένο Δεκέμβριο το χαρτοφυλάκιο των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο νέος επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι ένα από τα νεώτερα μέλη της 62ης τουρκικής κυβέρνησης υπό τον Νταβούτογλου.

Γεννήθηκε το 1968 στην πόλη Αλάνια, της επαρχίας της Αττάλειας στη νότια Τουρκία, από όπου εκλέγεται μέλος της Εθνοσυνέλευσης.

Ο Τσαβούσογλου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας το 1988, όπου σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις. Στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ Νέας Υόρκης, καθώς και διδακτορικούς τίτλους από το Πανεπιστήμιο Bilkent και το London School of Economics, όπου διετέλεσε για ένα διάστημα πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης.

Ως μέλος της Εθνοσυνέλευσης ανέλαβε πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Πληθυσμού.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 2002.

Διατέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2010 έως 2012.

Μετά τις αποκαλύψεις για διαφθορά εις βάρος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μελών της κυβέρνησής του, αντικατέστησε στις 26 Δεκεμβρίου 2013 τον Εγκεμέν Μπαγίς στη θέση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Στις τελευταίες τοπικές εκλογές, στις 30 Μαρτίου φέτος, επικρίθηκε λόγω της παρέμβασης του στην εκλογική διαδικασία του δήμου της Αττάλειας. Όταν άρχισε να διαφαίνεται ότι προηγείται ο αντίπαλός του από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Μουσταφά Ακαϊντίν, πήγε στο Δικαστικό Μέγαρο με τους υποστηρικτές του και διέκοψε τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί. Εκτός από τη μητρική του γλώσσα τα τουρκικά, στο βιογραφικό του αναφέρεται ότι ξέρει αγγλικά, γερμανικά και ιαπωνικά.

Γ.Μ.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση με πρωθυπουργό Νταβούτογλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024