Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Εμανουέλ Μακρόν νέος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν νέος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν, 37χρονος πρώην τραπεζίτης που είχε διατελέσει σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης για οικονομικά θέματα, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας. Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν φέρει μεγάλες αλλαγές, αλλά ο Ολάντ απομάκρυνε τους «αντάρτες». Αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση φέρει το στίγμα του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, κάνοντας φανερή την φιλελεύθερη στροφή του Ολάντ στις λογικές Μέρκελ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διατελούσε μέχρι τον Ιούνιο σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης σε θέματα Οικονομίας, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας.

Ο 37χρονος Μακρόν, πρώην τραπεζίτης, θεωρείται προσωπικότητα φιλικά προσκείμενη στις επιχειρήσεις -στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί ως το «αυτί» των γάλλων επιχειρηματιών στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν δεν είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και θεωρείται ότι η τοποθέτησή του έχει ως στόχο να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν φέρει μεγάλες αλλαγές. Ωστόσο, από αυτό απομακρύνθηκαν οι «αντάρτες» που είχαν εκφραστεί κατά της γαλλικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι ο ανασχηματισμός ήρθε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούργκ κατά των πολιτικών λιτότητας που ακολουθεί το Παρίσι.

Στο νέο υπουργικό σχήμα συμμετέχουν άτομα που έχουν δείξει την αφοσίωσή τους στον Φρανσουά Ολάντ, όπως ο Μακρόν ή η Ναζά Βαλό Μπλεκασέμ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση φέρει το στίγμα του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, κάνοντας φανερή την φιλελεύθερη στροφή του Ολάντ στις λογικές Μέρκελ.

Ο ίδιος ο Ολάντ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η νέα κυβέρνηση «θα είναι συνεπής με τις οδηγίες του πρωθυπουργού».

Από το νέο, 16μελές κυβερνητικό σχήμα που παρουσίασε ο Βαλς, μετά τον ανασχηματισμό με αφορμή τις διαφωνίες που εκφράζονταν για την πολιτική λιτότητας που ακολουθούσε το Παρίσι, εκτός του Μοντεμπούρ έχει απομακρυνθεί και ο Μπενουά Αμόν, ο υπουργός Παιδείας και Έρευνας που ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του Κόμματος και είχε στηρίξει τον Μοντεμπούρ στην κριτική που άσκησε στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας.

Τον Αμόν διαδέχεται στο υπουργείο η 36χρονη Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, «ανερχόμενο αστέρι» του Σοσιαλιστικού Κόμματος που μέχρι σήμερα ήταν υπουργός Γυναικείων Θεμάτων, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Δραματικό ήταν το παρασκήνιο του ανασχηματισμού, καθώς ορισμένα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος αρνήθηκαν για δεύτερη φορά να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, καθώς δεν συμφωνούν με τη στροφή του Ολάντ.

Πολλοί από τους κορυφαίους υπουργούς και στενούς συνεργάτες του Ολάντ διατηρούν τις θέσεις τους και στο νέο σχήμα. Ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά και η πρώην σύντροφος του Γάλλου προέδρου, η υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Η Φλερ Πελερέν, η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού στη θέση της Ορελί Φιλιπετί που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο νέο σχήμα.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Η αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχει εδώ και μήνες ταχθεί κατά του «συμφώνου υπευθυνότητας» που αποφάσισε ο Φρανσουά Ολάντ και το οποίο προβλέπει εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε διάστημα τριών ετών και 40 δισεκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Εκτιμάται ότι με την απομάκρυνση των εκπροσώπων της αριστερής πτέρυγας από την κυβέρνηση ο Ολάντ ρισκάρει και την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία: οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους του Ριζοσπαστικού κόμματος έχουν σήμερα 307 έδρες στην Εθνοσυνέλευση όπου η απόλυτη πλειοψηφία είναι 289.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αποθέωση για τον Μεντιλίμπαρ από τον κόσμο του Ολυμπιακού (vid)

Ο Βάσκος προπονητής βγήκε στον αγωνιστικό χώρο για την καθιερωμένη βόλτα και ο κόσμος του Ολυμπιακού τον αποθέωσε, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024