Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
H Γερμανία «κρυφάκουγε» τούρκους αλλά και δύο αμερικανούς ΥΠΕΞ

H Γερμανία «κρυφάκουγε» τούρκους αλλά και δύο αμερικανούς ΥΠΕΞ

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND φέρεται, σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο, να παρακολουθούσε από το 2009 τούρκους αξιωματούχους αλλά και, έστω και «συμπτωματικά», τους δύο τελευταίους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η υποκλοπή συνομιλιών στην Τουρκία θα ήταν, εάν επιβεβαιωθεί, προβληματική καθώς πρόκειται για χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND φέρεται, σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο, να παρακολουθούσε από το 2009 τούρκους αξιωματούχους αλλά και, έστω και «συμπτωματικά», τους δύο τελευταίους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η υποκλοπή συνομιλιών στην Τουρκία θα ήταν, εάν επιβεβαιωθεί, προβληματική καθώς πρόκειται για χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Οι αναφορές για παρακολούθηση συνομιλιών της Χ.Κλίντον και του Τζ.Κέρι έχουν προκαλέσει επιφυλάξεις.

Τα γερμανικά μέσα που δημοσιεύουν το Σάββατο ξεχωριστά τις αναφορές, το Spiegel και η Sueddeutsche Zeitung (SZ), επικαλούνται γνώση απόρρητων εγγράφων που είχε διαβιβάσει στην αμερικανική CIA ο ένας από τους δύο «διπλούς πράκτορες» που δραστηριοποιείτο στην γερμανική BND.

Σύμφωνα με το Spiegel, η γερμανική υπηρεσία είχε βάλει στη λίστα με τις χώρες στόχους για παρακολούθηση και την Τουρκία από το 2009. H SZ περιορίζεται στο ότι πρόκειται για χώρα του ΝΑΤΟ, την οποία δεν κατονομάζει.

Η «λίστα στόχων» της BND αναθεωρείται κάθε τέσσερα χρόνια και, εξαιτίας της υπόθεσης της NSA μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν δεν έχει ακόμη ανανεωθεί -άρα, υπονοείται, η Τουρκία παραμένει στόχος.

Επιπλέον, σύμφωνα με την SZ, οι γερμανικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει δορυφορικά τουλάχιστον μία συνομιλία της Χίλαρι Κλίντον με τον Κόφι Ανάν, από την εποχή που εκείνη είχε το χαρτοφυλάκιο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Η συνομιλία, υποστηρίζει η εφημερίδα, «υποκλάπηκε συμπτωματικά» αλλά δεν διαγράφηκε από τα αρχεία της υπηρεσίας.

Ανάλογο περιστατικό, σύμφωνα με τις δύο εφημερίδες, καταγράφηκε και με συνομιλία που είχε ο νυν αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι το 2013.

Oι αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα της αμερικανικής NSA, η οποία φαίνεται αρχικά βάσει των αποκαλύψεων του φακέλου Σνόουντεν και έπειτα με τα περί διπλών πρακτόρων στις γερμανικές υπηρεσίες να «κρυφάκουγε» ακόμη και την Μέρκελ, είχαν προκαλέσει έντονη δυσφορία στο Βερολίνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η άνοδος του Ολυμπιακού στο Νο 47 της UEFA και τι θα γίνει αν σηκώσει την κούπα στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο Ολυμπιακός είναι δύο ματς μακριά από το όνειρο και μαζί του έχει λόγο να ονειρεύεται ολόκληρη η Ελλάδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024