Παρασκευή 10 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Xώρες της ΕΕ μπορούν, μεμονωμένα, να στείλουν όπλα στους Κούρδους του Ιράκ

Xώρες της ΕΕ μπορούν, μεμονωμένα, να στείλουν όπλα στους Κούρδους του Ιράκ

Οι χώρες της ΕΕ μπορούν πλέον, όσες το επιλέξουν, να στείλουν οπλισμό στους Κούρδους του βόρειου Ιράκ για τη μάχη κατά των τζιχαντιστών, μετά την απόφαση του έκτακτου συμβουλίου πρέσβεων των «28» -το οποίο ωστόσο δεν κατέληξε σε κοινή γραμμή. Παράλληλα, οι ΗΠΑ ενισχύουν με άλλους 130 στρατιωτικούς συμβούλους την αποστολή τους στη Βαγδάτη.

Οι χώρες της ΕΕ μπορούν πλέον, όσες το επιλέξουν, να στείλουν οπλισμό στους Κούρδους του βόρειου Ιράκ για τη μάχη κατά των τζιχαντιστών, μετά την απόφαση του έκτακτου συμβουλίου πρέσβεων των «28» -το οποίο ωστόσο δεν κατέληξε σε κοινή γραμμή. Η ΕΕ διαθέτει επίσης άλλα πέντε εκατ. ευρώ σε βοήθεια για τους εκτοπισμένους στη χώρα.

Παράλληλα, και οι ΗΠΑ ενισχύουν με άλλους 130 στρατιωτικούς συμβούλους την αποστολή τους στη Βαγδάτη.

Οι κούρδοι μαχητές πεσμέργκα είναι το μοναδικό ανάχωμα στο βόρειο Ιράκ απέναντι στην επέλαση των τζιχαντιστών. Ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, είχε ζητήσει την Κυριακή από τη διεθνή κοινότητα υποστήριξη με αποστολή οπλισμού.

Στο έκτακτο συμβούλιο πρέσβεων των «28» που ολοκληρώθηκε τη νύχτα της Τρίτης, η ΕΕ δεν κατέληξε σε κοινή στάση εξαιτίας διαφωνιών ορισμένων μελών της, αλλά σημειώθηκε ότι κάθε κράτος που επιλέξει να στείλει οπλισμό μπορεί να το κάνει μεμονωμένα.

Οι πρέσβεις «έλαβαν υπόψη τους το αίτημα με χαρακτήρα επείγοντος των περιφερειακών κουρδικών αρχών για στρατιωτική υποστήριξε και υπογραμμίζουν την ανάγκη να το εξετάσουν σε στενό συντονισμό με τις ιρακινές αρχές» ανέφερε μετά το συμβούλιο η Κάθριν Άστον, ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής.

Μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν την αποστολή οπλισμού είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Τσεχία, όπως αναφέρει το Reuters. Η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να κλίνει προς την υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων με στρατιωτικό εξοπλισμό υποστήριξης (όπως τεθωρακισμένα και ανιχνευτές) αλλά δεν αποκλείει και πλέον την παράδοση οπλισμού.

Επιπλέον, η ΕΕ αποφάσισε να διαθέσει 5 εκατ. ευρώ για τους εκτοπισμένους στο Ιράκ, πλέον των 12 εκατ. ευρώ που είχαν ήδη εγκριθεί. Για την αποτελεσματικότερη παράδοση της βοήθειας της ΕΕ στην ανθρωπιστική κρίση σε περιοχές του Ιράκ, ενεργοποιήθηκε επίσης το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ.

Άλλοι 130 ένστολοι από τις ΗΠΑ στο Ιράκ

Παράλληλα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ενισχύσει με άλλους 130 ενστόλους την αποστολή στη Βαγδάτη που λειτουργεί υποστηρικτικά στον ιρακινό επιτελικό σχεδιασμό.

«Δεν πρόκειται για αρβύλες που στέλνονται στο πεδίο της μάχης» είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ, ανακοινώνοντας την ενίσχυση της αποστολής. «Δεν επιστρέφουμε στο Ιράκ με τον τρόπο που ήμασταν πριν» είπε ο Χέιγκελ.

H αποστολή φαίνεται ότι θα επικεντρωθεί στην αξιολόγηση της κατάστασης των αποκλεισμένων Γεζίντι.

Ανάμεσά τους, σύμφωνα με αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον που επικαλείται το Associated Press, θα βρίσκεται και ομάδα πεζοναυτών για την αναγνώριση των συνθηκών στις περιοχές που έχουν αποκλειστεί οι Γεζίντι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έμερι: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα, δίκαια πήρε την πρόκριση»

Τι να κάνει κι ο Ουνάι Έμερι; Παραδέχθηκε το αυτονόητο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Μαϊου 2024