Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Ήρεμες οι πρώτες ώρες της εκεχειρίας, στο τραπέζι γυρίζει το Ισραήλ

Γάζα: Ήρεμες οι πρώτες ώρες της εκεχειρίας, στο τραπέζι γυρίζει το Ισραήλ

Χωρίς επεισόδια πέρασαν οι πρώτες ώρες της τριήμερης εκεχειρίας που συμφώνησαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, έστω κι αν η ένταση παρέμεινε μέχρι και τα τελευταία λεπτά πριν την τεθεί σε ισχύ η παύση πυρός. Οι Ισραηλινοί, μετά την απουσία έντασης μέχρι το μεσημέρι, επέστρεψαν τη Δευτέρα στο τραπέζι των συνομιλιών στο Κάιρο.

Χωρίς επεισόδια πέρασαν οι πρώτες ώρες της τριήμερης εκεχειρίας που συμφώνησαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, έστω κι αν η ένταση παρέμεινε μέχρι και τα τελευταία λεπτά πριν την τεθεί σε ισχύ η παύση πυρός.

Οι Ισραηλινοί, μετά την απουσία έντασης μέχρι το μεσημέρι, επέστρεψαν τη Δευτέρα στο τραπέζι των συνομιλιών στο Κάιρο.

Η 72ωρη παύση πυρός τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα (τοπική και ώρα Ελλάδας) και δεν υπάρχουν έκτοτε αναφορές για παραβίασή της.

Τα επεισόδια είχαν σταματήσει μόλις την τελευταία στιγμή, με δύο ρουκέτες να πέφτουν έξω από το Τελ Αβίβ αργά το βράδυ και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να σκοτώνουν ένα μέλος της Χαμάς, τον Φαράτζ αμπού Ράμπια, που είχε κεντρικά καθήκοντα στο «πρόγραμμα» για τις υπόγειες σήραγγες προς τις ισραηλινές περιοχές.

Το επόμενο βήμα, βάσει της αιγυπτιακής πρότασης, ήταν η επιστροφή της ισραηλινής ομάδας διαπραγματευτών για την επανέναρξη των έμμεσων συνομιλίων στο Κάιρο με στόχο την μόνιμη εκεχειρία.

Η προσωρινή εκεχειρία στοχεύει αφ’ ενός στο άνοιγμα διαύλων για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και αφ’ ετέρου στην έναρξη συνομιλιών -έστω και έμμεσων, με τη διαμεσολάβηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης- για μόνιμη συμφωνία για τερματισμό της σύρραξης.

Η εικόνα που επικρατεί στη Γάζα το μεσημέρι της Δευτέρας δείχνει την ανησυχία πως ανά πάσα στιγμή τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν ξανά: Με το «παράθυρο» νηνεμίας, οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν γρήγορα να αγοράσουν καύσιμα για τις γεννήτριες (στην ηλεκτροδότηση τα προβλήματα είναι τεράστια), να επισκευάσουν ό,τι προλαβαίνουν από τις υποδομές ενώ μεγάλες ουρές έχουν σχηματιστεί στα ΑΤΜ.

Η νέα αναζωπύρωση έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 1.910 Παλαιστίνιους -ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά- και σε 67 Ισραηλινούς (στρατιώτες, πλην τριών που ήταν πολίτες).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Αντετοκούνμπο, η επόμενη μέρα του αποκλεισμού και το Προολυμπιακό…

Οι Μπακς αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο των playoffs και ο Αντετοκούνμπο έχει όσο χρόνο θέλει για τον τραυματισμό του, το Προολυμπιακό και όχι μόνο...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024