Τετάρτη 15 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Εσωτερική σύγκρουση» κατά τη Ρωσία η κρίση στην Ουκρανία

«Εσωτερική σύγκρουση» κατά τη Ρωσία η κρίση στην Ουκρανία

«Εσωτερική σύγκρουση» χαρακτηρίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τον πόλεμο στην Ουκρανία σε ανακοίνωσή του σχετικά με τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ-Κέρι, στην οποία -όπως αναφέρει- συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης εκεχειρίας. Την ίδια στιγμή, εγκλωβισμένη στο Χάρκοβο παραμένει η ολλανδική αποστολή για την πτήση MH17 εξαιτίας συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. Αποκλείεται το ενδεχόμενο διεθνούς στρατιωτικής αποστολής για να φρουρεί την τοποθεσία με τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

«Εσωτερική σύγκρουση» χαρακτηρίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την ανάφλεξη στην Ουκρανία σε ανακοίνωσή του σχετικά με τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ-Κέρι, στην οποία -όπως αναφέρει συμφώνησαν- αμφότεροι στην ανάγκη άμεσης εκεχειρίας.

Την ίδια στιγμή, εγκλωβισμένη στο Χάρκοβο παραμένει η ολλανδική αποστολή για την πτήση MH17 εξαιτίας συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή όπου κατερρίφθη το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών με 298 επιβαίνοντες.

Η Μόσχα επιμένει να αρνείται κάθε ανάμειξη μπροστά στις κατηγορίες της Δύσης ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία οπλίζοντας τα χέρια τους με όπλα και με πυραυλικά συστήματα -όπως ο ρωσικός πύραυλος εδάφους-αέρος με τον οποίο η Δύση συγκλίνει πως καταρρίφθηκε κατά λάθος το Boeing της Malaysia.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε την Κυριακή στη δημοσιοποίηση δορυφορικών εικόνων που όπως ανέφερε υποστηρίζουν τις κατηγορίες ότι Ρώσοι βάλλουν πλέον με πυρά από το έδαφός τους κατά των κυβερνητικών στρατιωτών στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει «ανά πάσα στιγμή» στους φιλορώσους περισσότερα εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα, γεγονός το οποίο η Μόσχα αρνείται, χαρακτηρίζοντας την κρίση στην Ουκρανία «εσωτερική υπόθεση».

Ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ που εκδόθηκε την Κυριακή αναφέρει πως οι επικεφαλής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι είχαν τηλεφωνική συνομιλία και συμφώνησαν στη σημασία του να εξασφαλιστεί άμεση κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Ανακοίνωση σχετικά με τη συνομιλία δεν εκδόθηκε άμεσα από τις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, η διεθνής αποστολή αδυνατεί να μεταβεί στο σημείο της συντριβής της πτήσης MH17 εξαιτίας συγκρούσεων που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή, με τους μεν αυτονομιστές να δηλώνουν ότι ο στρατός επιτίθεται «για να καταστρέψει στοιχεία», και το δε Κίεβο να κατηγορεί τους φιλορώσους ότι ισχυρίζονται ψευδώς ότι σημειώνονται μάχες για να εμποδίσουν την πρόσβαση των ερευνητών.

«Τρομοκράτες επιδίδονται στη συνήθη απαράδεκτη τακτική τους: δεν επιτρέπουν στους επιθεωρητές του ΟΑΣΕ να προσεγγίσουν τον τόπο συντριβής του αεροπλάνου ισχυριζόμενοι ότι ο ουκρανικός στρατός μάχεται εκεί κοντά. Το επιχείρημά τους είναι ψευδές. Η Ουκρανία τηρεί τη δέσμευσή της για εκεχειρία εντός ζώνης 40 χλμ» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Πάβλο Κλιμκίν.

Την Κυριακή, ωστόσο, 13 άμαχοι -ανάμεσά τους και δύο παιδιά, ενός και πέντε ετών- σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην πόλη Γκορλίβκα, η οποία βρίσκεται 45 χιλιόμετρα βορείως του Ντονέτσκ κι αποτελεί ένα από τα προπύργια των φιλορώσων αυτονομιστών.

«Το Κίεβο προσπαθεί να καταστρέψει τις αποδείξεις ενός εγκλήματος από το στρατό του» δήλωσε ο αυτονομιστής ηγέτης Αλεξάντερ Μποροντάι αναφερόμενος στις επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού.

Οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας, της Αυστραλίας και της Μαλαισίας απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν διεθνή, οπλισμένη αποστολή για να φρουρεί την τοποθεσία όπου συνετρίβη το αεροσκάφος Boeing 777, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

«Συμπεράναμε ότι υπάρχει αληθινός κίνδυνος μια διεθνής αποστολή να εμπλακεί αμέσως στη σύγκρουση στη σύγκρουση στην Ουκρανία» επισήμανε και πρόσθεσε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό» να επιδιωχθεί να επιτευχθεί στρατιωτική κυριαρχία επί των βαριά οπλισμένων αυτονομιστών σε μια περιοχή τόσο κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

«Ακόμη και μια στρατιωτική επέμβαση πολύ μεγάλης κλίμακας δεν θα μας εξασφάλιζε το πλεονέκτημα» σημείωσε ο Ρούτε δέκα ημέρες μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους που πετούσε από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Εμφύλιος» με Κωνσταντίνου στον Παναθηναϊκό

Ο Βασίλης Κωνσταντίνου τα... ΄έχωσε στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός με αφορμή το φιάσκο του τελικού Κυπέλλου και προκάλεσε αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 15 Μαϊου 2024