Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία ΟΑΣΕ - αυτονομιστών να δοθεί πρόσβαση στο σημείο της συντριβής

Συμφωνία ΟΑΣΕ – αυτονομιστών να δοθεί πρόσβαση στο σημείο της συντριβής

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας δήλωσε την Κυριακή ότι υπήρξε συμφωνία με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές να δοθεί σε διεθνείς ερευνητές πρόσβαση στο σημείο συντριβής του μαλαισιανού Boeing. Ολλανδοί και αυστραλοί άοπλοι ερευνητές μεταβαίνουν την Κυριακή στο σημείο της συντριβής της πτήσης ΜΗ17 στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας δήλωσε την Κυριακή ότι υπήρξε συμφωνία με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές να δοθεί σε διεθνείς ερευνητές πρόσβαση στο σημείο συντριβής του μαλαισιανού Boeing.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του μαλαισιανού πρωθυπουργού, η συμφωνία με τον επικεφαλής των αυτονομιστών ανταρτών Αλεξάντερ Μποροντάι «θα προσφέρει προστασία στους διεθνείς ερευνητές» για να ερευνήσουν τα αίτια του δυστυχήματος.

«Ελπίζω αυτή η συμφωνία με τον Μποροντάι να διασφαλίσει την ασφάλεια στο πεδίο ώστε οι διεθνείς ερευνητές να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους» αναφέρει η ανακοίνωση του Ραζάκ.

Μία ομάδα 49 ερευνητών από την Ολλανδία και την Αυστραλία μεταβαίνει την Κυριακή στο σημείο της συντριβής του Boeing 777 των Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία.

Ανάμεσα στους ερευνητές θα βρίσκονται ολλανδοί ιατροδικαστές, καθώς και 11 αυστραλοί -ομοσπονδιακοί αστυνομικοί-, οι οποίοι δεν θα οπλοφορούν και θα φτάσουν στην περιοχή για να διευκολύνουν το έργο της ολλανδικής ανθρωπιστικής αποστολής.

Οι Ολλανδοί κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιοχή έπειτα από μια συμφωνία μεταξύ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και των αυτονομιστών ανταρτών.

Η Ολλανδία έχει τεθεί επικεφαλής της διαδικασίας ταυτοποίησης των θυμάτων και της έρευνας που διεξάγεται για τα αίτια του δυστυχήματος.

«Κύριος στόχος μας είναι να ανακτήσουμε τις σορούς. Αυτό περιμένει ο λαός της Αυστραλίας, αυτό αξίζουν οι οικογένειες που θρηνούν σε ολόκληρο τον κόσμο» είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ.

Καθώς οι αστυνομικοί δεν θα οπλοφορούν, δεν χρειάζεται έγκριση από το ουκρανικό Κοινοβούλιο για την παρουσία τους σε ουκρανικό έδαφος.

Από τους συνολικά 298 επιβαίνοντες στο Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών, το οποίο κατά τα φαινόμενα καταρρίφθηκε πάνω από την ανατολική Ουκρανία την προηγούμενη εβδομάδα, βρίσκονταν 193 Ολλανδοί.

Πολλές από τις σορούς των θυμάτων έχουν ήδη μεταφερθεί στην Ολλανδία, όμως άλλες παραμένουν στο σημείο της συντριβής.

Η εργασίες των διεθνών ερευνητών περιπλέκονται καθώς στην περιοχή μαίνονται μάχες μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών ανταρτών.

Οι ειδικοί που ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν μεταβεί ακόμη στο σημείο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024