Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε ανθρωπιστική εκεχειρία 12 ώρων

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε ανθρωπιστική εκεχειρία 12 ώρων

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε ανθρωπιστική εκεχειρία 12 ώρων (από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ του Σαββάτου) ενώ συνεχίζονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες -με έδρα το Παρίσι- για μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Οι νεκροί από την παλαιστινιακή πλευρά έχουν πλέον ξεπεράσει τους 950, ενώ το Ισραήλ μετρά 38 νεκρούς.

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε ανθρωπιστική εκεχειρία 12 ώρων (από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ του Σαββάτου) ενώ συνεχίζονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ξεκαθάρισε ότι στη διάρκεια της εκεχειρίας, τα στρατεύματα θα συνεχίσουν την αναζήτηση σηράγγων που χρησιμοποιούνται από μαχητές και ότι ο στρατός «θα απαντήσει εάν οι τρομοκράτες επιλέξουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να επιτεθούν στις δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ ή ανοίξουν πυρ κατά αμάχων».

«Οι άμαχοι της Γάζας που έχουν κληθεί να εκκενώσουν τις εστίες τους καλούνται να μην επιστρέψουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, η Χαμάς είχε επίσης συμφωνήσει με την εκεχειρία, ενώ εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η ισλαμική ομάδα σε συνεννόηση με όλες τις ένοπλες ομάδες στη Γάζα είχαν ταχθεί υπέρ της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός.

Πάντως, οι επιχειρήσεις συνεχίζονταν ακόμα και λίγη ώρα προτού τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία. Δεκαοκτώ Παλαιστίνιοι από την ίδια οικογένεια σκοτώθηκαν στη νότια Λωρίδα της Γάζας από βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού.
{{{ map }}}
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Άσραφ αλ Κούντρα, δήλωσε ότι 18 μέλη της οικογένειας αλ Νάτζαρ ήταν παγιδευμένα στο σπίτι τους στο χωριό Κούζαα ανατολικά του Χαν Γιουνές από την Πέμπτη και ότι πολλά ακόμη έχουν τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό.

Ξεπερνούν τους 950 οι νεκροί

Οι νεκροί από την παλαιστινιακή πλευρά έχουν πλέον ξεπεράσει τους 900, ενώ το Ισραήλ μετρά 38 νεκρούς.

H εκεχειρία δίνει τη δυνατότητα στα σωστικά συνεργεία και τις τοπικές Αρχές να αναζητήσουν εγκλωβισμένους στα ερείπια κτιρίων που βομβαρδίστηκαν.

Νωρίς το πρωί, εντοπίστηκαν οι σοροί τουλάχιστον 75 Παλαιστινίων. Δεκατρείς σοροί εντοπίστηκαν στη Σετζάγια, μια ανατολική συνοικία της πόλης της Γάζας, δεκατρείς στους καταυλισμούς προσφύγων Ντέιρ αλ Μπάλα και Νουσεράιτ και εννέα στη Μπέιτ Χάνουν, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Περίπου 6.000 είναι οι τραυματίες στη Γάζα από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησε η επιχείρηση και οι περισσότεροι από αυτούς είναι άμαχοι.

Οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας προσπαθούν να συγκεντρώσουν βασικές προμήθειες σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα στη διάρκεια της εκεχειρίας, ενώ κάποιοι Παλαιστίνιοι οι οποίοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους επιχειρούν να επιστρέψουν σε αυτά αλλά τα περισσότερα έχουν καταστραφεί.

Διάσκεψη στο Παρίσι

Ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Παρίσι η διεθνής σύνοδος για τη Μέση Ανατολή, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η ΕΕ, η Τουρκία και το Κατάρ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στόχος της συνόδου είναι «η προσπάθεια επίτευξης μίας εκεχειρίας διαρκείας στη Γάζα» όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Τουρκία και το Κατάρ είναι δύο χώρες που διατηρούν καλές σχέσεις με τη Χαμάς.

Το παρόν στη συνάντηση αυτή θα δώσει και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Σε αυτή τη φάση ωστόσο δεν πρόκειται να παραστούν εκπρόσωποι του Ισραήλ, της Χαμάς ή της Παλαιστινιακής Αρχής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024