Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η διεθνής πίεση δεν σταματά το Ισραήλ, διαμηνύει ο Νετανιάχου

Η διεθνής πίεση δεν σταματά το Ισραήλ, διαμηνύει ο Νετανιάχου

Αψηφώντας ανοιχτά τις αμερικανικές και διεθνείς πιέσεις για εκεχειρία και φρένο στις αεροπορικές επιδρομές που κοστίζουν ζωές αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμηνύει ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει έως ότου τερματιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών. «Καμία διεθνής πίεση δεν θα μας εμποδίσει από το να δράσουμε με όλη μας την ισχύ» δηλώνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ξεπερνούν πλέον τους 100 οι νεκροί στη Γάζα, ανάμεσα τους πολλά παιδιά...

Αψηφώντας ανοιχτά τις αμερικανικές και διεθνείς πιέσεις για εκεχειρία και φρένο στις αεροπορικές επιδρομές που κοστίζουν ζωές αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμηνύει ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει έως ότου τερματιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών. Ξεπερνούν πλέον τους 100 οι νεκροί στη Γάζα, ανάμεσα τους πολλά παιδιά…

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόσω μαίνεται το μπαράζ επιδρομών στη Γάζα και ρουκετών στην ισραηλινή επικράτεια, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι είχε «καλές, θετικές» τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο, διεμήνυσε: «Καμία διεθνής πίεση δεν θα μας εμποδίσει από το να δράσουμε με όλη μας την ισχύ».

Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης την Τρίτη έχουν πληγεί περισσότεροι από 1.000 στόχοι στη Γάζα και χρησιμοποιείται η διπλάσια ισχύος συγκριτικά με την ανάλογη επιχείρηση του 2002, δήλωσε ο Νετανιάχου στους δημοσιογράφους.

Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς -ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά- και 675 έχουν τραυματιστεί -στην πλειονότητά τους άμαχοι-, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Κανένας διεθνής παράγοντας δεν έχει μεσολαβήσει μέχρι στιγμής για να εξασφαλίσει την ανανέωση της εκεχειρίας που είχε βάλει τέλος στην τελευταία αιματηρή σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ το Νοέμβριο του 2012.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δηλώνει ότι η εκεχειρία «είναι πιο επείγουσα από ποτέ». Ο Μπαράκ Ομπάμα στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για την επίτευξη εκεχειρίας. Και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε επίσης τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να εξετάσει κατάπαυση του πυρός.

Η Τουρκία ταυτόχρονα καταδικάζει με οργή την ισραηλινή επιχείρηση, τονίζει ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει σε χερσαία εισβολή και καλεί να επανέλθουν σε ισχύ οι όροι της εκεχειρίας του 2012 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι οι επιδρομές στη Γάζα εμποδίζουν την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ που διερράγησαν μετά την αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση κατά του πλοίου Mavi Marmara το 2010.

«Εμείς δε μπορούμε να πάρουμε το μέρος της βαρβαρότητας. Ο σκοπός των Παλαιστινίων είναι και δικός μας σκοπός» δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής και κατήγγειλε τα «ψέμματα» του Ισραήλ. «Εκείνο [το Ισραήλ] λέει ότι [η Χαμάς] εκτοξεύει ρουκέτες. Όμως ποιος πεθαίνει;» δήλωσε.

Ωστόσο, η απάντηση Νετανιάχου στις διεθνείς πιέσεις για εκεχειρία δόθηκε ξεκάθαρα στη συνέντευξη Τύπου και μάλιστα τη στιγμή που η Ύπατη Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι δηλώνει ότι εγείρονται «σοβαρές αμφιβολίες» εάν το Ισραήλ συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο του πολέμου και το ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Έχουμε λάβει βαθύτατα ανησυχητικές αναφορές, με βάση τις οποίες αριθμός αμάχων, περιλαμβανομένων και παιδιών, έχουν πέσει θύματα [αεροπορικών] πληγμάτων σε σπίτια» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ναβί Πιλάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Στην γραπτή ανακοίνωσή της η ίδια η Πιλάι τονίζει πως «το Ισραήλ, η Χαμάς και οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Γάζα τον έχουν ακολουθήσει ξανά αυτό το δρόμο στο παρελθόν, και οδήγησε μόνο σε θάνατο, σε καταστροφή, σε δυσπιστία, μία οδυνηρή παράταση της σύγκρουσης».

«Για μία ακόμη φορά οι άμαχοι υφίστανται το βαρύτερο τίμημα της σύγκρουσης» υπογράμμισε.

Το Ισραήλ έχει καλέσει 20.000 εφέδρους και κλιμακώνει διαρκώς τις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, αν και δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις εάν σκοπεύει να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση.

Ο στρατός έχει ανακοινώσει ότι 548 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί στο Ισραήλ από την έναρξη της επιχείρησης, περιλαμβανομένης μίας ρουκέτας που εκτοξεύτηκε από το Λίβανο το πρωί της Παρασκευής.

Το μπαράζ ρουκετών στις ισραηλινές πόλεις, περιλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ έχει οδηγήσει χιλιάδες πολίτες στα καταφύγια για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. Δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής θύματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024