Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Εκ προμελέτης ο φόνος» των Ισραηλινών εφήβων

«Εκ προμελέτης ο φόνος» των Ισραηλινών εφήβων

Οι τρεις Ισραηλινοί έφηβοι που απήχθησαν από Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πυροβολήθηκαν τουλάχιστον δέκα φορές με όπλο εφοδιασμένο με σιγαστήρα, γεγονός το οποίο οδηγεί τους Αμερικανούς ερευνητές στην εκτίμηση ότι επρόκειτο για φόνο εκ προμελέτης αντίθετα με τις εικασίες ότι οι απαγωγείς σκόπευαν να συλλάβουν ομήρους για ανταλλαγή κρατουμένων, αλλά στην συνέχεια πανικοβλήθηκαν και τους πυροβόλησαν. Δεν σχολιάζει το Ισραήλ.

Οι τρεις Ισραηλινοί έφηβοι που απήχθησαν από Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τον περασμένο μήνα πυροβολήθηκαν τουλάχιστον δέκα φορές με όπλο εφοδιασμένο με σιγαστήρα και όπως φαίνεται επρόκειτο για φόνο εκ προμελέτης, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος συμμετέχει στην έρευνα.

Η αποκάλυψη έρχεται σε αντίθεση με τις εικασίες που έκαναν ορισμένοι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι σχολιαστές ότι οι απαγωγείς σκόπευαν να συλλάβουν ομήρους για ανταλλαγή κρατουμένων, αλλά στην συνέχεια πανικοβλήθηκαν και τους πυροβόλησαν.

Ο φόνος των τριών Ισραηλινών ακολούθησε την κατάρρευση τον περασμένο Απρίλιο των υπό αμερικανική αιγίδα ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο ένας από τους τρεις εφήβους, ο 16χρονος Ναφτάλι Φρένκελ, είχε επίσης αμερικανική υπηκοότητα.

Η ισραηλινή αστυνομία πιστεύει ότι οι φόνοι οδήγησαν ακροδεξιούς εβραίους να απαγάγουν και να κάψουν ζωντανό έναν Παλαιστίνιο έφηβο σε εκδίκηση για τον θάνατο των τριών Ισραηλινών. Το περιστατικό συνέβαλε επίσης στο ξέσπασμα των συγκρούσεων μεταξύ μαχητών της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας και του ισραηλινού στρατού, οι οποίες διαρκούν τρεις εβδομάδες.

Οι σοροί των τριών Ισραηλινών, των οποίων αγνοείτο η τύχη από την 12η Ιουνίου όταν έκαναν οτοστόπ, βρέθηκαν στις 30 Ιουνίου. Το Ισραήλ κατηγόρησε την Χαμάς για τον θάνατό τους, αλλά η παλαιστινιακή οργάνωση δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την κατηγορία.

Ένας από τους τρεις Ισραηλινούς, ο 16χρονος Γκιλάντ Σάερ, είχε τηλεφωνήσει στην αστυνομία για να την ειδοποιήσει: «Με έχουν απαγάγει!», είπε.

Έπειτα από αυτόν ο Φρένκελ και ο 19χρονος Εγιάλ Γίφρα μπήκαν και αυτοί στο αυτοκίνητο, το οποίο οι ερευνητές υποπτεύονται ότι οδηγούσε ένας μαχητής της Χαμάς, ο οποίος προσποιείτο ότι ήταν θρησκευόμενος Εβραίος. Ένας δεύτερος μεταμφιεσμένος άνδρας, ο οποίος ήταν οπλισμένος, καθόταν στην θέση του συνοδηγού.

Αμερικανός αξιωματούχος που μετέχει στην έρευνα δήλωσε ότι το FBI, το οποίο έχει την αρμοδιότητα να ερευνά και για τους Αμερικανούς που απάγονται στο εξωτερικό, έλαβε μια ηχογράφηση του προειδοποιητικού τηλεφωνήματος που έκανε ο Σαέρ από το Ισραήλ εντός μερικών ημερών και την έστειλε για ηχητική ανάλυση στις ΗΠΑ.

Κάποιοι μικροί κρότοι που ακούγονται στην ηχογράφηση, αφού ένας άνδρας με αραβική προφορά φωνάζει: «Κάτω τα κεφάλια!» μετά την απόπειρα του Σαέρ να ειδοποιήσει την αστυνομία, βρέθηκε ότι είναι συμβατοί με αυτούς από πυροβολισμούς από όπλο με σιγαστήρα, σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Οι πυροβολισμοί ήταν δέκα» δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Η χρήση όπλου με σιγαστήρα οδήγησε τους Αμερικανούς ερευνητές στην εκτίμηση ότι οι απαγωγείς σχεδίαζαν να σκοτώσουν τους τρεις εφήβους από την αρχή, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν την αμερικανική εκτίμηση, λέγοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται.

«Ακόμη δεν έχουμε συλλάβει τους απαγωγείς, επομένως δεν θα δημοσιοποιήσουμε τίποτε περισσότερο τώρα» δήλωσε αξιωματούχος της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ, η οποία έχει αναλάβει την έρευνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024