Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν Γιούνκερ πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν Γιούνκερ πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Έτοιμοι να στηρίξουν τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εάν κληθούν να ψηφίσουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη δηλώνουν Σουηδία και Ολλανδία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε όλες τις χώρες της ΕΕ να σεβαστούν την διαδικασία που ορίζουν οι ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Έτοιμοι να στηρίξουν τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εάν κληθούν να ψηφίσουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη δηλώνουν Σουηδία και Ολλανδία.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε στο Κοινοβούλιο της χώρας του: «Αν τεθεί θέμα ψηφοφορίας για τον Γιούνκερ, η Ολλανδία δεν θα τον εμποδίσει αλλά θα τον υποστηρίξει».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα ληφθεί απόφαση για την προεδρία της Επιτροπής σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζεται ο μεγαλύτερος δυνατός συνασπισμός στην ΕΕ ο οποίος θα στηρίξει μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα προωθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Νωρίτερα και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντρικ Ράινφελτ, δήλωσε έτοιμος να στηρίξει τον Γιούνκερ. Στο παρελθόν, ο Ράινφελντ έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.

«Αν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των ηγετών των κρατών και επίσης έχει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε οι κανόνες της Συνθήκης της Λισαβόνας θα έχουν ακολουθηθεί και η (σουηδική) κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της σύνταξης της Σουηδίας με αυτή την πλειοψηφία» δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο Ράινφελντ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TT.

Εν τω μεταξύ, γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Βρετανία πιέζει τους ευρωπαίους ηγέτες να ψηφίσουν στη Σύνοδο Κορυφής για την προεδρία της Κομισιόν και δήλωσε ότι εκτιμά ότι η πλειοψηφία των χωρών-μελών θα ψηφίσει υπέρ του Γιούνκερ.

Μπαρόζο: Να γίνει σεβαστή η διαδικασία

Την ανάγκη να γίνει σεβαστή η Συνθήκη της ΕΕ στη διαδικασία εκλογής του προσώπου που θα τον διαδεχθεί στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26ης και 27ης Ιουνίου.

«Όποια κι αν είναι η απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι Συνθήκες» δήλωσε ο Ζ. Μπαρόζο, κληθείς να σχολιάσει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το ενδεχόμενο η απόφαση για το νέο Πρόεδρο της Επιτροπής να τεθεί σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Η ενεργή συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον τόσο της ΕΕ, όσο και της ίδιας της Βρετανίας», σημείωσε ο Μπαρόζο, κληθείς να σχολιάσει τις αντιρρήσεις του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στο πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Αναμένω ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση το μέλλον της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ» πρόσθεσε ο Ζ.Μπαρόζο.

Μετά τις διαβουλεύσεις που πραγματοποίησε τις περασμένες εβδομάδες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι με τους ευρωπαίους ηγέτες και με τους εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, όλα δείχνουν ότι οι περισσότεροι συναινούν στο πρόσωπο του υποψηφίου του ΕΛΚ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο μόνος που εξακολουθεί να αντιτίθεται στην υποψηφιότητα Γιούνκερ είναι ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Όπως, όμως, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ, «εάν έστω και μία χώρα έχει αντίρρηση ως προς τον υποψήφιο που θα προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Χ. Βαν Ρομπάι, θα γίνει ψηφοφορία».

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει με ειδική πλειοψηφία να αποφασίσει ποιον θα προτείνει για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του Βαν Ρομπάι προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, οι επίσημες διαβουλεύσεις για τη διαδοχή Μπαρόζο θα λάβουν μέρος στο γεύμα εργασίας της δεύτερης ημέρας της Συνόδου.

«Θα αποφασίσουμε ποιον θα προτείνουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως υποψήφιο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» αναφέρει ο Ρομπάι στην επιστολή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Αρσεναλ – Έβερτον

LIVE: Αρσεναλ - Έβερτον. Παρακολουθήστε live στις 18:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αρσεναλ - Έβερτον για την 38η αγωνιστική της Premier League. Τηλεοπτικά από Novasports 3HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024