Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Ραγίζει» η 40ετής απαγόρευση εξαγωγής αμερικανικού αδιύλιστου πετρελαίου

«Ραγίζει» η 40ετής απαγόρευση εξαγωγής αμερικανικού αδιύλιστου πετρελαίου

Δύο αμερικανικές εταιρείες πήραν άδεια, όπως υποστηρίζουν δημοσιεύματα, να εξάγουν ελαφρύ αδιύλιστο πετρέλαιο που έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία παρά την σχετική απαγόρευση εξαγωγών που ισχύει από το 1975. Τα πρώτα φορτία θα είναι μικρά, και επισήμως η αμερικανική κυβέρνηση περιορίζεται στο ότι δεν έχει αλλάξει η πολιτική της σχετικά με τη μη εξαγωγή αδιύλιστου πετρελαίου.

Δύο αμερικανικές εταιρείες πήραν άδεια, όπως υποστηρίζουν δημοσιεύματα, να εξάγουν ελαφρύ αδιύλιστο πετρέλαιο που έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία παρά την σχετική απαγόρευση εξαγωγών που ισχύει από το 1975.

Τα πρώτα φορτία θα είναι μικρά, και επισήμως η αμερικανική κυβέρνηση περιορίζεται στο ότι δεν έχει αλλάξει η πολιτική της σχετικά με τη μη εξαγωγή αδιύλιστου πετρελαίου. Ερωτηθείσες από τo Reuters, οι δύο εταιρείες δεν σχολίασαν το δημοσίευμα.

Ευρεία έκταση στον διεθνή οικονομικό Τύπο έχει πάρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Εμπορίου έδωσε την άδεια σε δύο εταιρείες να πουλήσουν στο εξωτερικό αδιύλιστο πετρέλαιο ελαφρύ τύπου.

Αν και όπως φαίνεται η φερόμενη απόφαση έχει περιορισμένη εφαρμογή, έχει «εξάψει» τη φαντασία στις χρηματιστηριακές αγορές από το άνοιγμά τους το πρωί της Τετάρτης.

Δεν είναι σαφές το μέγεθος των φορτίων προς εξαγωγή. Η απόφαση, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα και φέρεται να εγκρίθηκε στις αρχές του χρόνου, θα ισχύσει για τις δύο εταιρείες από τον Αύγουστο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η απαγόρευση εξαγωγής αμερικανικού αδιύλιστου πετρελαίου στο εξωτερικό είχε επιβληθεί το 1975, μετά το εμπάργκο των αραβικών κρατών το 1973. Με την εξαίρεση της καναδικής αγοράς, επιτρέπεται έκτοτε η εξαγωγή μόνο επεξεργασμένων πετρελαϊκών προϊόντων.

Θεωρείται πολύ δύσκολο πολιτικά να αρθεί η απαγόρευση τουλάχιστον μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, παρά την καθοριστική αλλαγή στο τοπίο που έχει επιφέρει το σχιστολιθικό αέριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αήττητη πρωταθλήτρια η Λεβερκούζεν (2-1), αποθέωση για Ρόις στη νίκη της Ντόρτμουντ (4-0)

Η Λεβερκούζεν τελείωσε την φετινή Bundesliga πρώτη και αήττητη (2-1) – «Πάρτι» της Ντόρτμουντ στην Βεστφαλία στο τελευταίο παιχνίδι του Ρόις (4-0).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024