Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βομβαρδισμοί σε πόλη του βόρειου Ιράκ από άγνωστης ταυτότητας αεροσκάφη

Βομβαρδισμοί σε πόλη του βόρειου Ιράκ από άγνωστης ταυτότητας αεροσκάφη

Θέσεις του Ισλαμικού Μετώπου στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) στην πόλη αλ-Κάιμ βομβάρδισαν άγνωστης ταυτότητας αεροσκάφη. Διαψεύδει το Πεντάγωνο πληροφορίες ιρακινών μέσων ενημέρωσης για εμπλοκή αμερικανικών drones, ενώ ηγέτες τοπικών φυλών δηλώνουν στο δίκτυο Al Arabiya ότι τα αεροσκάφη ήταν συριακά. Την ίδια στιγμή, πέφτει στα χέρια τζιχαντιστών το διυλιστήριο του Μπαϊτζί, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για 47 νεκρούς σε επιδρομές της ιρακινής αεροπορίας σε πολλές περιοχές της χώρας.

Θέσεις του Ισλαμικού Μετώπου στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) στην πόλη αλ-Κάιμ βομβάρδισαν άγνωστης ταυτότητας αεροσκάφη την Τρίτη. Διαψεύδει το Πεντάγωνο πληροφορίες ιρακινών μέσων ενημέρωσης για εμπλοκή αμερικανικών drones, ενώ ηγέτες τοπικών φυλών δηλώνουν στο δίκτυο Al Arabiya ότι τα αεροσκάφη ήταν συριακά.

Την ίδια στιγμή, πέφτει σύμφωνα με αναφορές στα χέρια τζιχαντιστών το διυλιστήριο του Μπαϊτζί, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 47 νεκρούς σε επιδρομές της ιρακινής αεροπορίας κατά των τζιχαντιστών κυρίως στις επαρχίες Σαλαχεντίν και αλ-Άνμπαρ.

Συγκεχυμένη είναι η εικόνα γύρω από τις επιδρομές από άγνωστης ταυτότητας αεροσκάφη στην πόλη αλ-Κάιμ του βόρειου Ιράκ.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε ότι αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη διεξήγαγαν τις επιδρομές αφότου ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πως οι στόχοι χτυπήθηκαν από drones των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στις φήμες στα μέσα ενημέρωσης σήμερα ότι αμερικανικά drones χτύπησαν στόχους της ISIS στο Ιράκ» δήλωσε παράλληλα ο Αμερικανός ναύαρχος Τζον Κίρμπι.

Ηγέτες τοπικών φυλών δήλωσαν την ίδια στιγμή στο Al Arabiya πως πίσω από τους βομβαρδισμούς κατά στόχων των τζιχαντιστών βρίσκονται αεροσκάφη της Συρίας, όπως μεταδίδει το αραβόφωνο ειδησεογραφικό δίκτυο.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ ανήκει στη σέκτα των αλαουιτών, η οποία ακολουθεί ένα τμήμα της διδασκαλίας των σιιτών.

Η ιρακινή αεροπορία εξαπέλυσε, εν τω μεταξύ, αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Μπαϊτζί -περίπου 200 χλμ βόρεια της Βαγδάτης- όπου βάσει πληροφοριών αμφότερων των δικτύων Al Jazeera και Al Arabiya το διυλιστήριο της περιοχής έχει καταληφθεί αν και το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών το αρνείται.

Σύμφωνα με πηγές του Al Jazeera στην επαρχία Σαλαχεντίν, οι σουνίτες ισλαμιστές κατέλαβαν το διυλιστήριο της επαρχίας στην πόλη Μπαϊτζί, κοντά στο Τικρίτ, και προσέφεραν ασφαλή δίοδο στα ιρακινά στρατεύματα εάν παραδώσουν τα όπλα και φύγουν.

Παρά το επίσημα αίτημα του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι προς τις ΗΠΑ για αεροπορικά πλήγματα κατά των τζιχαντιστών, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει παράσχει επί του παρόντος καμία σχετική εγγύηση περιοριζόμενος να δηλώσει ότι οι επιδρομές «αποτελούν επιλογή» -και ξεκαθαρίζοντας πως Αμερικανοί στρατιώτες δεν επιστρέφουν στο Ιράκ.

Ωστόσο, έχουν σταλεί στη Βαγδάτη 300 στρατιωτικοί σύμβουλοι για να συνδράμουν την κυβέρνηση.

Ο Ιρακινός πρεσβευτής στην Τεχεράνη δήλωσε την Τρίτη πως η ιρακινή κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει εξίσου από το σιιτικό Ιράν βοήθεια ενάντια στους σουνίτες ισλαμιστές, όπως μετέδωσε το Agence France-Presse.

Η δήλωση του Μοχάμεντ Μαντζίντ αλ-Σεΐχ ακολούθησε επανειλημμένες δηλώσεις σιιτών ηγετών ότι είναι έτοιμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS), το οποίο έχει καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας και προελαύνει προς τη Βαγδάτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαριά «καμπάνα» από την UEFA στον ΠΑΟΚ!

Η UEFA έριξε βαρύ χρηματικό πρόστιμο στον ΠΑΟΚ αλλά και ποινή μετακίνησης των φιλάθλων του στο πρώτο εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι της νέας σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024