Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η κυβέρνηση χάνει τον έλεγχο των δυτικών συνόρων του Ιράκ

Η κυβέρνηση χάνει τον έλεγχο των δυτικών συνόρων του Ιράκ

Τις μαύρες σημαίες υψώνουν οι τζιχαντιστές στη δυτική επαρχία αλ-Άνμπαρ, την οποία έχουν σχεδόν καταλάβει εξ ολοκλήρου καθώς προωθούνται προς τη Βαγδάτη. Τρία στρατηγικής σημασίας μεθοριακά περάσματα με την Ιορδανία και τη Συρία έχουν πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS), γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο των δυτικών συνόρων της χώρας. Στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσει η Ιορδανία κατά μήκος της μεθορίου.

Τις μαύρες σημαίες υψώνουν οι τζιχαντιστές στη δυτική επαρχία αλ-Άνμπαρ, την οποία έχουν σχεδόν καταλάβει εξ ολοκλήρου καθώς προωθούνται προς τη Βαγδάτη. Τέσσερις σρατηγικής σημασίας πόλεις και τρία μεθοριακά περάσματα με τη Συρία και την Ιορδανία έχουν πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) με τις κυβερνητικές δυνάμεις να τρέπονται σε φυγή.

Στην κατ’ εξοχήν σουνιτική επαρχία αλ-Άνμπαρ τζιχαντιστές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Κάιμ, Ρούτμπα, Ράουα και Ανα, καθώς και τρία μεθοριακά περάσματα με τη Συρία και την Ιορδανία γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο των δυτικών συνόρων της χώρας.

Ήδη Ιορδανία ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος της μεθορίου της με το Ιράκ. Ιορδανικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι η χώρα κινητοποίησε «δεκάδες» από τις μονάδες της κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Καράμα.

Την ίδια στιγμή, στα βόρεια της χώρας πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροδρόμιο της πόλης Ταλ Αφάρ έχει πέσει επίσης στα χέρια των τζιχαντιστών.

Οι νεότερες πληροφορίες που φθάνουν την Κυριακή από το Ιράκ αναφέρουν ότι κατελήφθη το συνοριακό πέρασμα αλ-Ουαλίντ στη μεθόριο με τη Συρία. Οι αξιωματικοί που βρίσκονταν στο συνοριακό πέρασμα φέρεται να τράπηκαν σε φυγή όταν οι τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ.

Στα χέρια των τζιχαντιστών έπεσε ταυτόχρονα το πέρασμα Τουραϊμπίλ στην ιορδανική μεθόριο, ενώ το Σάββατο είχε καταληφθεί επίσης το πέρασμα Αλ-Κάιμα στα σύνορα με τη Συρία έπειτα από συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις που άφησαν πίσω τους 30 νεκρούς στρατιώτες.

Σύμφωνα με τους τζιχαντιστές, στρατιώτες -ακόμη και στο κέντρο διοίκησης της περιοχής- εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και τράπηκαν σε φυγή. Εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού χαρακτήρισε την απόσυρση από τις περιοχές ως «κίνηση τακτικής προκειμένου να ανασυνταχθούν».

Στόχος των τζιχαντιστών είναι να καταλάβουν πλήρως τη σουνιτική επαρχία αλ-Άνμπαρ, όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους. Ηγέτης φυλής στην αλ-Άνμπαρ δήλωσε στο BBC πως οι σουνίτες ισλαμιστές ελέγχουν πλέον το 90% της επαρχίας.

Η κατάληψη του μεθοριακού περάσματος Αλ-Κάιμ είναι κομβικής σημασίας για τη μεταφορά όπλων και άλλου εξοπλισμού σε διάφορα πεδία μάχης, κατά τους αναλυτές.

Οι ίδιοι οι τζιχαντιστές δηλώνουν βέβαιοι ότι οι πόλεις που δεν ελέγχουν ήδη στην κοιλάδα του Ευφράτη θα πέσουν χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση με τη βοήθεια συμπαθούντων τοπικών φυλών.

Οι δυνάμεις της ISIS έχουν καταλάβει τη Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μεγάλο μέρος της επαρχίας της Νινευή, του Τικρίτ και τμήματα των επαρχιών Σαλαχεντίν, Κιρκούκ και Ντιγιάλα.

Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, την Κυριακή ότι σκότωσε 40 εξτρεμιστές σε αεροπορική επιδρομή στην ελεγχόμενη από τους τζιχαντιστές βόρεια πόλη Τικρίτ, αν και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως έχασαν τη ζωή τους άμαχοι όταν χτυπήθηκε πρατήριο καυσίμων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024