Παρασκευή 10 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιρανοί πράκτορες της Δύναμης Αλ Κουντς στο Ιράκ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο

Ιρανοί πράκτορες της Δύναμης Αλ Κουντς στο Ιράκ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο

Ο Μπαράκ Ομπάμα «δεν έχει τη θέληση να αγωνιστεί κατά της τρομοκρατίας» είναι το σχόλιο Ιρανών αξιωματούχων στις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τις άμεσες κινήσεις του εν μέσω της προέλασης των τζιχαντιστών. Την ίδια στιγμή, το Πεντάγωνο ανακοινώνει ότι το Ιράν έχει στείλει στο Ιράκ «έναν μικρό αριθμό πρακτόρων» της Δύναμης Αλ Κουντς, η οποία υποστήριζε τους σιίτες που αντιδρούσαν στην παρουσία του αμερικανικού στρατού.

Ο Μπαράκ Ομπάμα «δεν έχει τη θέληση να αγωνιστεί κατά της τρομοκρατίας» είναι το σχόλιο Ιρανών αξιωματούχων στις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου για την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων στη Βαγδάτη εν μέσω της προέλασης των τζιχαντιστών.

Την ίδια στιγμή, το Πεντάγωνο ανακοινώνει ότι το Ιράν έχει στείλει «έναν μικρό αριθμό πρακτόρων» για να βοηθήσει την κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργού Νουρί αλ-Μαλίκι.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας υποναύαρχος Τζον Κίρμπι αναφέρθηκε στην παρουσία στο Ιράκ Ιιρανών πρακτόρων», αναφερόμενος σε μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης που είναι αρμόδια για τις μυστικές αποστολές.

Στο παρελθόν η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει τη μονάδα αυτή, τη Δύναμη αλ Κουντς, ότι υποστήριζε τους σιίτες αντάρτες που ήταν αντίθετοι στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. «Η επέμβασή τους στο Ιράκ δεν είναι καινούργια» σχολίασε ο Κίρμπι.

Ο υποναύαρχος πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει «ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν τουλάχιστον μερικοί (Ιρανοί] πράκτορες στο Ιράκ». «Όμως δεν έχω πληροφορίες γα τις χερσαίες δυνάμεις ή για μεγάλες μονάδες» προσέθεσε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι οι «πρόσφατες δηλώσεις του Ομπάμα δείχνουν ότι ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί σοβαρά να πολεμήσει την τρομοκρατία στο Ιράκ και την περιοχή», αναφερόμενος στο διάγγελμα Ομπάμα, στο οποίο μεταξύ άλλων κάλεσε την Τεχεράνη να στείλει ένα μήνυμα «σε όλες τις κοινότητες» του Ιράκ.

«Το Ιράν μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο [στην κρίση του Ιράκ] εάν στείλει το ίδιο μήνυμα που στέλνουμε κι εμείς στην ιρακινή κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο οι Ιρακινοί μπορούν να συμβιώσουν εφόσον ενσωματωθούν όλες οι κοινότητες [οι σουνίτες, οι σιίτες και οι Κούρδοι]» ανέφερε στην ομιλία του ο Ομπάμα.

«Εάν το Ιράν παρέμβει στρατιωτικά μόνο εξ ονόματος των σιιτών […] η κατάσταση πιθανότατα θα επιδεινωθεί» ανέφερε.

«Το στρατηγικό λάθος των ΗΠΑ στη Συρία ήταν ότι δεν έκαναν διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και πολιτικών οργανώσεων [σ.σ. της συριακής αντιπολίτευσης], γεγονός που ενίσχυσε την τρομοκρατία και τη συγκρότηση ομάδων όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε ISIS» δήλωσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

«Σήμερα οι ΗΠΑ αντί να αγωνίζονται εναντίον της τρομοκρατίας και να επικεντρώνονται στην ενίσχυση της εθνικής ενότητας του Ιράκ, της κυβέρνησης και των κρατικών θεσμών, ενισχύουν τον σεχταρισμό» υποστήριξε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον θέτει όρους και καθυστερεί να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και την ISIS στο Ιράκ «ενισχύει τις αμφιβολίες» για το ποιοι είναι πραγματικά οι στόχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, συνέχισε ο ίδιος.

Ένας άλλος Ιρανός αξιωματούχος, ο Χαμίντ Αμπουταλεμπί που εργάζεται στο γραφείο του προέδρου Χασάν Ροχανί, επέκρινε επίσης τις δηλώσεις του Ομπάμα.

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υιοθετούν αντικρουόμενες πολιτικές στη Μέση Ανατολή: να υποστηρίζουν τον πόλεμο στη Συρία και την ειρήνη στο Ιράκ ή να είναι με το μέρος των τρομοκρατών στη Συρία και εναντίον τους στο Ιράκ» ανέφερε.

Την Πέμπτη ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να στείλει 300 στρατιωτικούς συμβούλους στη Βαγδάτη για να εκπαιδεύσουν και να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις, καθώς και να προχωρήσει σε στοχευμένες επιχειρήσεις στο Ιράκ, ζητώντας όμως το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη χώρα.

Το Ιράν, χώρα στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες, όπως εξάλλου και το Ιράκ, έχει εκφράσει την υποστήριξή του στον Ιρακινό πρωθυπουργό Νουρί αλ-Μαλίκι. Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε μάλιστα ότι η Τεχεράνη δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τους ιερούς τόπους των σιιτών στο Ιράκ, που βρίσκονται στην Κερμπάλα, τη Νατζάφ, τη Σαμάρα και κοντά στη Βαγδάτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Μαρινάκης: «Ιστορική βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενωμένοι μπορούμε να κατακτήσουμε την κορυφή» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού μίλησε για την σπουδαία πρόκριση των Πειραιωτών στον τελικό του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Μαϊου 2024