Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μονομερή κατάπαυση του πυρός για μία εβδομάδα ανακοίνωσε το Κίεβο

Μονομερή κατάπαυση του πυρός για μία εβδομάδα ανακοίνωσε το Κίεβο

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας θα τηρήσουν μονομερή κατάπαυση του πυρός, διάρκειας επτά ημερών. Ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών απορρίπτει τον αφοπλισμό, χωρίς την απόσυρση των ουκρανών στρατιωτών. Για «τελεσίγραφο» και όχι για «ειρηνευτική πρόταση» κάνει λόγο η Ρωσία.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας θα τηρήσουν μονομερή κατάπαυση του πυρός, διάρκειας επτά ημερών, η οποία τίθεται σε ισχύ σήμερα, Παρασκευή.

Πρόκειται για ένα βήμα στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης που έχει δημιουργηθεί στα ανατολικά της χώρας με τους φιλορώσους διαδηλωτές.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο τόνισε ότι «οι δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης θα σταματήσουν τη στρατιωτική δράση», ξεκινώντας σήμερα, Παρασκευή. Η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, η βραχυπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Ποροσένκο έχει δηλώσει ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί χρόνος στους φιλορώσους αυτονομιστές να παραδώσουν τα όπλα και να φύγουν από την χώρα. Στη συνέχεια, ο ουκρανός πρόεδρος έχει εξαγγείλει συνομιλίες, νέες τοπικές εκλογές και ένα πρόγραμμα εξεύρεσης εργασίας.

«Το διάστημα (των 7 ημερών) είναι παραπάνω από αρκετό για να ξεκινήσει η διαδικασία του αφοπλισμού, να αρχίσουμε να ορίζουμε μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» προσέθεσε ο πρόεδρος, υπενθυμίζοντας δύο μέτρα από το ειρηνευτικό σχέδιο 14 σημείων που αποκάλυψε σήμερα.

Το σχέδιο επίσης αναφέρει «τις εγγυήσεις για την ασφάλεια των συμμετεχόντων στις συνομιλίες», την αμνηστία «για εκείνους που έχουν παραδώσει τα όπλα και δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα», την απελευθέρωση των ομήρων, τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 10 χιλιομέτρων στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Εκτός από τον αφοπλισμό, το σχέδιο προβλέπει τον τερματισμό της «παράνομης κατάληψης» των κτιρίων των περιφερειακών διοικήσεων των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ που ελέγχουν οι αντάρτες.

Ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία απέρριψε την Παρασκευή τους όρους του ειρηνευτικού σχεδίου του ουκρανού προέδρου, υπογραμμίζοντας ότι οι αντάρτες απορρίπτουν κάθε αφοπλισμό χωρίς την απόσυρση των κυβερνητικών δυνάμεων.

«Κανείς δεν θα καταθέσει τα όπλα του όσο δεν υπάρχει η ολοκληρωτική απόσυρση των στρατευμάτων από την περιοχή μας» δήλωσε ο Βαλερίι Μπολότοφ, ένας επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας αυτόνομης δημοκρατίας του Λουχάνσκ.

Για τελεσίγραφο κάνει λόγο η Ρωσία

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός δεν αποτελεί ειρηνευτική πρόταση, αλλά τελεσίγραφο προς τους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Αυτή δεν είναι πρόταση για ειρήνη και διαπραγματεύσεις, αλλά τελεσίγραφο στους ενόπλους στην νοτιοανατολική Ουκρανία να παραδώσουν τα όπλα τους» ανέφερε το Κρεμλίνο.

Η Μόσχα κατήγγειλε ότι σημείο ελέγχου στα σύνορα με την Ουκρανία δέχθηκε πυρά και απαίτησε «μία εξήγηση και μία συγγνώμη» από το Κίεβο.

Τηλεφωνική συνομιλία θα έχουν Ομπάμα – Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να επικοινωνήσουν «εντός των προσεχών ημερών» για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, το Ιράκ και τη Συρία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Γιούρι Ουσάκοφ, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για διπλωματικά θέματα.

Ο Ουσάκοφ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν οι δύο ηγέτες.

Οι σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον έχουν βρεθεί στο χειρότερο σημείο τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, με αφορμή την ουκρανική κρίση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Αποθέωση για τον Μεντιλίμπαρ από τον κόσμο του Ολυμπιακού (vid)

Ο Βάσκος προπονητής βγήκε στον αγωνιστικό χώρο για την καθιερωμένη βόλτα και ο κόσμος του Ολυμπιακού τον αποθέωσε, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024