Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μεγάλη αύξηση των ξενοφοβικών επιθέσεων στη Γερμανία

Μεγάλη αύξηση των ξενοφοβικών επιθέσεων στη Γερμανία

Οι επιθέσεις κατά ξένων στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 20% το 2013, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικού που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε «πολύ ανήσυχος, καθώς βλέπει το χώρο της ακροδεξιάς να επιχειρεί ακούραστα να δηλητηριάσει την κοινή γνώμη απέναντι στους ξένους». Η έκθεση σημειώνει την αύξηση της απειλής από ισλαμιστικές οργανώσεις.

Οι επιθέσεις κατά ξένων στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 20% το 2013, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικού που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, οι επιθέσεις εναντίον ξένων από μέλη της ακροδεξιάς αυξήθηκαν κατά 20,4% και έφτασαν τις 473. Το 2012 είχαν σημειωθεί 393 επιθέσεις κατά ξένων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ.

Ο γερμανός πολιτικός δήλωσε «πολύ ανήσυχος καθώς βλέπει το χώρο της ακροδεξιάς να επιχειρεί ακούραστα να δηλητηριάσει την κοινή γνώμη απέναντι στους ξένους» κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης που συνέταξε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος (BfV).

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι προσπάθειες της Ακροδεξιάς να μεταδώσει φόβο και προκαταλήψεις εντεινόταν σε χώρους όπου βρίσκονται κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο. «Οργάνωσαν διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν με τρόπο συγκεκαλυμμένο από τον οποίο φαινόταν ότι επρόκειτο για συγκεντρώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί έπειτα από πρωτοβουλία πολιτών» προσέθεσε.

Η ίδια έκθεση ανέφερε ότι οι απειλές ισλαμιστικών οργανώσεων συνέχισαν να αυξάνονται.

Ο Ντε Μεζιέρ είπε ότι περισσότεροι από 270 ισλαμιστές είχαν ταξιδέψει από τη Γερμανία στη Συρία, προκειμένου να λάβουν μέρος στις μάχες ή να στηρίξουν την εξέγερση κατά του καθεστώτος Άσαντ. Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό αποτελεί «μία τάση που δεν πρόκειται να σταματήσει».

Η έκθεση σημειώνει ότι η Γερμανία «αποτελεί πάντα στόχο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας», καθώς «αυτό διαφαίνεται από τις κινήσεις των τζιχαντιστών και από τα μηνύματα που δημοσιεύουν στο Διαδίκτυο».

Οι τζιχαντιστές από τη Συρία αποτελούν έναν «θανάσιμο κίνδυνο» για την Ευρώπη, προειδοποιεί το Βερολίνο.

«Φοβόμασταν ότι εκείνοι που επιστρέφουν από τη σύρραξη στη Συρία ίσως να σχεδιάζουν επιθέσεις εδώ. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτοί οι φόβοι ήταν καλά εδραιωμένοι. Ένας θεωρητικός κίνδυνος μετατράπηκε σε έναν σταθερό, θανάσιμο κίνδυνο στην Ευρώπη» επισήμανε ο υπουργός.

Ο επικεφαλής της BfV Χανς Γκέοργκ Μάασεν είπε ότι οι γερμανικές αρχές απέτρεψαν μια επίθεση Ισλαμιστών στη Βόννη λίγο πριν τα Χριστούγεννα η οποία θα μπορούσε να έχει πολλά θύματα, και ότι η Γερμανία παραμένει στόχος.

Η έκθεση σημειώνει μικρή πτώση στον αριθμό των εξτρεμιστών της άκρας δεξιάς από 22.150 σε 21.700, ωστόσο ο αριθμός των ακροδεξιών εξτρεμιστών που είναι προετοιμασμένοι να χρησιμοποιήσουν βία παραμένει σταθερός στους 9.600.

Πέρυσι καταγράφηκε αύξηση των ισλαμιστών εξτρεμιστών από 42.550 σε 43.190 και μικρή πτώση στους αριστερούς εξτρεμιστές (από 29.700 σε 28.500).

Οι επιθέσεις της ακροαριστεράς κατά της αστυνομίας αυξήθηκε κατά 34% και οι πράξεις βίας από αριστερές οργανώσεις κατά ακροδεξιών ομάδων αυξήθηκε κατά 40%, επισημαίνει η έκθεση.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αύξηση στις πράξεις βίας» είπε ο Ντε Μεζιέρ. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα του κράτους δικαίου κατά των υπευθύνων της βίας» πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Καζάνι που… βράζει ο λαός του Παναθηναϊκού: «Μας έχει ξεφτιλίσει ο Τούρκος και ο Αλαφούζος που τον έφερε» (pics)

Έξαλλοι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μετά τη συντριβή στην Τούμπα – Οργισμένα σχόλια στα social media – Ξεσηκωμός για το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024