Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το Ιράκ ξηλώνει στρατηγούς, σε δεύτερο πλάνο η «λύση» αμερικανικών επιδρομών

Το Ιράκ ξηλώνει στρατηγούς, σε δεύτερο πλάνο η «λύση» αμερικανικών επιδρομών

Στην απομάκρυνση ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων προχώρησε η ιρακινή κυβέρνηση επειδή «δεν επιτέλεσαν το καθήκον τους», αφήνοντας πόλεις να πέσουν στα χέρια των τζιχανιστών, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας. Η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να προκρίνει, σε αυτή τη φάση, συνδρομή με αμερικανικές επιδρομές. Παράλληλα, ο σιίτης πρωθυπουργός προχώρησε σε κοινό διάγγελμα με σουνίτες ηγέτες καλώντας τους Ιρακινούς σε ενότητα.

Στην απομάκρυνση ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων προχώρησε η ιρακινή κυβέρνηση επειδή «δεν επιτέλεσαν το καθήκον τους», αφήνοντας πόλεις να πέσουν στα χέρια των τζιχανιστών, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας. Η Ουάσινγκτον εξετάζει τις επιλογές της και δεν φαίνεται να προκρίνει, σε αυτή τη φάση, συνδρομή με αμερικανικές επιδρομές.

Παράλληλα, ο σιίτης πρωθυπουργός προχώρησε σε κοινό διάγγελμα με σουνίτες ηγέτες καλώντας τους Ιρακινούς σε ενότητα, κίνηση που φαίνεται να αποσκοπεί ιδιαίτερα στον εξευμενισμό των ΗΠΑ που δυσφορούν για τη μέχρι τώρα σεκταριστική στάση κυβέρνησης Μαλίκι.

Όπως μεταδίδουν τα ιρακινά ΜΜΕ από το τα ξημερώματα της Τετάρτης, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί που είχαν την ευθύνη περιοχών που είχαν πέσει -σχεδόν αμαχητί, όπως φαίνεται- στα χέρια των τζιχαντιστών απομακρύνθηκαν. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο υποστράτηγος που ήταν υπεύθυνος για την Νινευή, όπου βρίσκεται η Μοσούλη.

Οι αξιωματικοί «απέτυχαν στο έργο τους, εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και δεν εκπλήρωσαν το καθήκον τους» ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση, σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο Nina.

Απομακρύνονται, προς το παρόν, οι αμερικανικές επιδρομές

Στην Ουάσινγκτον, οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα, του προεδρικού επιτελείου εθνικής ασφάλειας και υψηλόβαθμων μελών του Κογρέσου είναι συνεχείς για το πώς θα κινηθούν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές στα αμερικανικά ΜΜΕ, τουλάχιστον μέχρι και το πρωί της Τετάρτης φαίνεται ότι απομακρύνεται σε αυτήν την φάση η επιλογή των αεροπορικών επιδρομών καθώς, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι σε πρακτορεία και εφημερίδες, οι «σίγουροι στόχοι» θέσεων τζιχαντιστών είναι ελάχιστοι.

Μεταξύ των επιλογών στο τράπεζι είναι η αποστολή μικρής αποστολής ομάδων από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις για «οργανωτική συνδρομή» προς τις ιρακινές ομάδες. Άλλο ενδεχόμενο είναι η ενίσχυση του επιπέδου συλλογής πληροφορίων των ιρακινών δυνάμεων.

Στο καθαρό πολιτικό πεδίο, η κυβέρνηση Ομπάμα πιέζει τον Μαλίκι να κάνει βήματα προς «ευρύτερου» χαρακτήρα κυβέρνηση, η οποία θα εκφράζει τόσο τους σιίτες όσο και τους σουνίτες.

Η μέχρι τώρα στάση του σίιτη Μαλίκι θεωρείται ότι συνέβαλε αρκετά στην αίσθηση περιθωριοποίησης του σουνιτικού πληθυσμού, καλλιεργώντας το καάλληλο έδαφος για την απήχηση ή την ανοχή του σουνιτικού πληθυσμού στην (σουνιτική) ISIS. Η σύγκρουση παίρνει ήδη ανοικτά σεκταριστικό χαρακτήρα.

Στo κοινό διάγγελμα για ενότητα, ο σιίτης πρωθυπουργός και οι σουνίτες και κούρδοι ηγέτες ήταν εμφανώς άβολοι και φαινόταν σαν να είχαν «εξαναγκαστεί» στη συνάντηση που κατέληξε στην έκκληση για ενότητα. Όπως σχολιάζει το Reuters, πίσω από την ψυχρότητα στο τηλεοπτικό διάγγελμα φαίνεται η όλο και ενισχυόμενη απογοήτευση των ΗΠΑ με την ιρακινή κυβέρνηση.

Στο διάγγελμα μάλιστα, ο Μαλίκι χρησιμοποίησε ασυνήθιστα βαρείς όρους όταν κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία για υποστήριξη της σουνιτικής ISIS.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ποντένσε «ζωγράφισε» σαν τον Ζιοβάνι

Η «μαγεία» που πρόσφερε απλόχερα και σήμερα ο Πορτογάλος εξτρέμ είχε κάτι από τα μυθικά κόλπα του Βραζιλιάνου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024