Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ενδείξεις για επιθέσεις με αέριο χλωρίου στη Συρία έχουν οι επιθεωρητές

Ενδείξεις για επιθέσεις με αέριο χλωρίου στη Συρία έχουν οι επιθεωρητές

Οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), οι οποίοι δέχτηκαν επίθεση ενώ ερευνούσαν τις καταγγελίες για επιθέσεις με αέριο χλωρίου στη Συρία τον περασμένο μήνα, έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι όντως χρησιμοποιήθηκαν ανάλογοι χημικοί παράγοντες, βάσει ανακοίνωσης του οργανισμού.

Οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), που δέχτηκαν επίθεση ενώ ερευνούσαν τις καταγγελίες για επιθέσεις με αέριο χλωρίου στη Συρία τον περασμένο μήνα, έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι όντως χρησιμοποιήθηκαν ανάλογοι χημικοί παράγοντες.

Ο οργανισμός, ο οποίος επιβλέπει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι επιθεωρητές, μολονότι αναγκάστηκαν να διακόψουν την αποστολή τους μετά την επίθεση, διαθέτουν πληροφορίες με βάση τις οποίες φαίνεται ότι έγινε χρήση χημικών όπλων τύπου αερίου χλωρίου.

«Παρά το σοβαρό επεισόδιο που απέτρεψε την ερευνητική αποστολή να επισκεφθεί το πεδίο, η ομάδα ήταν σε θέση να προετοιμάσει μια προκαταρκτική έκθεση» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι ερευνητές προσδίδουν αξιοπιστία στην άποψη ότι τοξικές χημικές ουσίες, πιθανότατα παράγοντες που ερεθίζουν το αναπνευστικό σύστημα, χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία» λέει ο οργανισμός.

Οι επιθεωρητές της κοινής αποστολής του OPCW και του ΟΗΕ μετέβαιναν στη Χάμα, στην κεντρική Συρία, για να ερευνήσουν καταγγελία για επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων με χημικές ουσίες, όταν η αυτοκινητοπομπή τους δέχτηκε επίθεση.

Κανένα μέλος της αποστολής δεν τραυματίστηκε στην επίθεση για την οποία η συριακή κυβέρνηση επιρρίπτει τις ευθύνες στους αντάρτες που μάχονται το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Πέρυσι το φθινόπωρο ο Άσαντ συμφώνησε να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας προς αποφυγή αμερικανικής δράσης αφότου εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με το νευροτοξικό αέριο σαρίν σε προάστιο της Δαμασκού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Παίκτης της Ντόρτμουντ έγραψε χθες τεστ στα μαθηματικά και σήμερα παίζει στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Κιελ Βέτιεν της Μπόρουσια Ντόρτμουντ δεν είχε καταφέρει να ταξιδέψει τη Δευτέρα με την υπόλοιπη ομάδα για το Παρίσι, αφού πρώτα έπρεπε να δώσει εξετάσεις για το σχολείο!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024