Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Άκαρπες οι συνομιλίες Ουκρανίας-Gazprom, το Κίεβο αντιμέτωπο με διακοπή

Άκαρπες οι συνομιλίες Ουκρανίας-Gazprom, το Κίεβο αντιμέτωπο με διακοπή

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σχετικά με τιμή του φυσικού αερίου απέτυχαν με αποτέλεσμα η Gaprom να δίνει στο Κίεβο διορία έως τις 09:00 (ώρα Ελλάδος) για να αποπληρώσει το χρέος του. Η ρωσική πλευρά δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε σύστημα προκαταβολών έναντι του Κιέβου, κάτι που ουσιαστικά καθιστά άμεσο το ενδεχόμενο να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, με συνέπειες και στη ροή του αερίου προς την Ευρώπη.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σχετικά με τιμή του φυσικού αερίου απέτυχαν με αποτέλεσμα η Gaprom να δίνει στο Κίεβο διορία έως τις 09:00 (ώρα Ελλάδος) για να αποπληρώσει το χρέος του -ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ- ή να έρθει αντιμέτωπο με μέτρα που θα οδηγήσουν στην διακοπή της παροχής.

Οι συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, διά του επιτρόπου Ενέργειας Γκούντερ Έτινγκερ, έκλεισαν τα ξημερώματα της Δευτέρας χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Σεργκέι Κουπριγιάνοφ της Gazprοm δήλωσε ότι η Ρωσία θα στραφεί σε ένα σύστημα προκαταβολών εάν το Κίεβο δεν αποπληρώσει την οφειλή. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά άμεσο ενδεχόμενο να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, με συνέπειες και στη ροή του αερίου προς την Ευρώπη.

Η ρωσική πλευρά ανέφερε πως έχει ήδη δώσει τρεις φορές παράταση στην προθεσμία, λέγοντας πως δεν θα γίνει το ίδιο αυτή τη φορά. «Δεν φτάσαμε σε συμφωνία και οι πιθανότητες να συναντηθούμε ξανά είναι ελάχιστες, είμαστε ήδη στο αεροπλάνο για τη Μόσχα» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κουπριγιάνοφ.

Όσον αφορά την ουκρανική πλευρά, ο υπουργός Ενέργειας Γιούρι Πρόνταν ανέφερε ότι η Gazprom ξεκαθάρισε στις συνομιλίες πως υπάρχει «σοβαρή πιθανότητα» μειώσεων στην παροχή αερίου.
Σε ερώτηση για το εάν έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση πριν την εκπνοή της προθεσμίας, ο Πρόνταν απάντησε αρνητικά και συμπλήρωσε μόνο ότι το Κίεβο είναι έτοιμο για διάλογο.

Η πλευρά του ευρωπαίου επιτρόπου επίσης δήλωσε «πεπεισμένη ότι η εξεύρεση λύσης είναι δυνατή». Οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ωστόσο ότι το κλίμα στις συνομιλίες επιβάρυνε τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα η πολύνεκρη κατάρριψη ουκρανικού αεροσκάφους από τους φιλορώσους ενόπλους.

Η διαμάχη αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, την οποία το Κίεβο θέλει να μειώσει σημαντικά μετά την απότομη αύξησή της από την Gazprom στον απόηχο της ανατροπής του Γιανουκόβιτς. H Gazprom είναι διατεθειμένμη να μειώσει την τιμή σε επίπεδα που δεν θεωρεί βίωσιμα το Κίεβο ενώ συνδέει την όποια συμφωνία με την αποπληρωμή των ουκρανικών οφειλών.

Σύμφωνα με το ρωσικό RT, η τελευταία προσφορά της Gazprom ήταν να πουλά στο Κίεβο φυσικό αέριο για 385 δολ. ανά 1.000 κμ. Στόχος της ουκρανικής πλευράς είναι η τιμή να πέσει στα επίπεδα της αγοράς, γύρω στα 268 δολ.. Την Παρασκευή, υποστηρίζει το RT, το Κίεβο είχε δείξει διάθεση να δεχθεί τιμή 326 δολ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024