Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Όλα τα ενδεχόμενα εκτός χερσαίας επίθεσης, εξετάζει ο Ομπάμα στο Ιράκ

Όλα τα ενδεχόμενα εκτός χερσαίας επίθεσης, εξετάζει ο Ομπάμα στο Ιράκ

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του εξετάζει «όλα τα ενδεχόμενα» για να βοηθήσει το Ιράκ να πολεμήσει τους ισλαμιστές μαχητές, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης. Οι ΗΠΑ αποκλείουν, πάντως, το ενδεχόμενο να σταλούν στρατεύματα στο έδαφος του Ιράλ. Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών απέκλεισαν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ. Να δράσουν άμεσα οι παγκόσμιες δυνάμεις λέει η Γαλλία, οι εξελίξεις απόδειξη της αποτυχίας της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ, τονίζει η Ρωσία.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του εξετάζει «όλα τα ενδεχόμενα» για να βοηθήσει το Ιράκ να πολεμήσει τους ισλαμιστές μαχητές, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να εξασφαλίσουν ότι οι τζιχαντιστές δεν θα αποκτήσουν έρεισμα στο Ιράκ και τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν στρατιωτική δράση όταν απειλούνται τα εθνικά τους συμφέροντα.

Ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο επιδρομών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) ή κάποια άλλη δράση για να σταματήσει την προέλαση των τζιχαντιστών, ο Ομπάμα είπε: «Δεν αποκλείω τίποτα».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο μετά από συνάντηση με τον αυστραλό πρωθυπουργό, ο Ομπάμα τόνισε ότι υπάρχουν βραχυπρόθεσμες ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο Ιράκ.

Ωστόσο, αργότερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν σκέφτεται να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε και αυτό ότι εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα εκτός από το να πατήσουν αμερικανικές μπότες στο έδαφος του Ιράκ.

Ο Ομπάμα έρχεται αντιμέτωπος με «φωνές» εντός ΗΠΑ.

Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί επέκριναν τον αμερικανό πρόεδρο, μιλώντας για πρώιμη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα τον Δεκέμβριο του 2011.

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν διαπραγματεύτηκε μια Συμφωνία για το Καθεστώς των Ξένων Δυνάμεων (SOFA, που καθορίζει το νομικό καθεστώς των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ) εξακολουθεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το Ιράκ και για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή» δήλωσε ο Τζον Μπένερ, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Η αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο και η απουσία μιας πιο ευρείας στρατηγικής για τη Μέση Ανατολή έχει άμεση σχέση με την κατάσταση στο Ιράκ», πρόσθεσε.

«Οι τρομοκράτες είναι 100 μίλια (160 χιλιόμετρα) από τη Βαγδάτη και τι κάνει ο πρόεδρος; Κάνει σιέστα», κατήγγειλε ο Μπένερ ζητώντας να αυξηθεί η τεχνική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, όμως απέφυγε να εκφράσει την άποψή του για το ενδεχόμενο άμεσων αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων.

Την Πέμπτη, η Γαλλία δήλωσε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις πρέπει να δράσουν άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στο Ιράκ.

«Η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε θέτει υπό σοβαρό κίνδυνο την ενότητα και την κυριαρχία στο Ιράκ και αποτελεί σημαντική απειλή για την σταθερότητα στην περιοχή» ανέφερε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει επιτακτικά την κατάσταση» είπε.

Την ίδια ώρα, ΝΑΤΟ και Βρετανία δηλώνουν αρνητικές στο ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε στρατιωτική δράση κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε από τη Μαδρίτη ότι δεν βλέπει να υπάρχει κάποιος «ρόλος» για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία στο Ιράκ μετά την κατάληψη μεγάλου μέρους των βορειοδυτικών επαρχιών της χώρας από τους εξτρεμιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS), οι οποίοι κρατούν ομήρους δεκάδες τούρκους πολίτες.

Ο Ράσμουσεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ισπανό υπουργό Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο, καταδίκασε τη βία στο Ιράκ και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης απέκλεισε και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ.

Από την πλευρά του, πάντως, το Ιράκ κάνει έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς τη Βαγδάτη, ζητώντας αεροπορική υποστήριξη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ρωσία: Οι εξελίξεις δείχνουν την αποτυχία της αμερικανικής επέμβασης

Η προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών ανταρτών στο Ιράκ απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και καταδεικνύει την «πλήρη» αποτυχία της αμερικανικής και της βρετανικής επέμβασης στο Ιράκ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τις δηλώσεις του οποίου μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ δείχνει την πλήρη αποτυχία της περιπέτειας που ξεκίνησαν πρώτα από όλους οι ΗΠΑ και η Βρετανία και της οποίας έχασαν οριστικά τον έλεγχο» δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Τίθεται εν αμφιβόλω η ενότητα του Ιράκ» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ρωσία ανησυχεί «γι’αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η άνοδος του Ολυμπιακού στο Νο 47 της UEFA και τι θα γίνει αν σηκώσει την κούπα στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο Ολυμπιακός είναι δύο ματς μακριά από το όνειρο και μαζί του έχει λόγο να ονειρεύεται ολόκληρη η Ελλάδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024