Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η επέλαση των τζιχαντιστών κινητοποιεί Μαλίκι και ΗΠΑ

Η επέλαση των τζιχαντιστών κινητοποιεί Μαλίκι και ΗΠΑ

Προς τη Βαγδάτη κοιτάζουν οι προελαύνοντες ισλαμιστές της ISIL στο Ιράκ μετά την κατάληψη σειράς πόλεων στο βορρά της χώρας, ενώ η κεντρική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Μαλίκι μοιάζουν ανήμποροι και φέρονται να έχουν ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ. Οι μέχρι στιγμής ανεπίσημες αναφορές από την Ουάσινγκτον την εμφανίζουν «πρόθυμη εξ ανάγκης» να στηρίξει στρατιωτικά την ιρακινή κυβέρνηση, εξετάζοντας ακόμη τι μορφή θα έπαιρνε μία τέτοια υποστήριξη. Ανησυχία στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στο ιρακινό έδαφος.

Προς τη Βαγδάτη κοιτάζουν οι προελαύνοντες ισλαμιστές της ISIL (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε) μετά την κατάληψη σειράς πόλεων στο βορρά της χώρας, ενώ η κεντρική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Μαλίκι μοιάζουν ανήμποροι και φέρονται να έχουν ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Οι μέχρι στιγμής ανεπίσημες αναφορές από την Ουάσινγκτον την εμφανίζουν «πρόθυμη εξ ανάγκης» να στηρίξει στρατιωτικά την ιρακινή κυβέρνηση, εξετάζοντας ακόμη τι μορφή θα έπαιρνε μία τέτοια υποστήριξη. Mέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ είχαν απαντήσει αρνητικά εντός των τελευταίων μηνών σε αιτήματα του Ιράκ για αεροπορικά πλήγματα.

Η SITE, η αμερικανική υπηρεσία παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων, αναφέρει πως η ISIL κάλεσε σε μήνυμά της σε «πορεία προς τη Βαγδάτη» μετά την κατάληψη Μοσούλης και Τικρίτ. Οι επιδιώξεις της ηγεσίας της οργάνωσης είναι σαφείς: Δεν διάλεξε τυχαία ο αρχηγός της το ψευδώνυμο Aμπού Μπακρ αλ Μπαγκνταντί («ο της Βαγδάτης»).

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Βαγδάτη έχει στραφεί στην Ουάσινγκτον για επιχειρησιακή στήριξη. Επισήμως, η κυβέρνηση του Ιράκ αρνήθηκε να σχολιάσει «το περιεχόμενο διπλωματικών διαβουλεύσεων».

Σύμφωνα με την Washington Post, που επικαλείται αξιωματούχους στην αμερικανική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ εξετάζουν μεν βοήθεια στη Βαγδάτη για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών, αλλά δεν θεωρούν καθόλου κατάλληλο για την ηγεσία των πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, πιστεύοντας πως η κατάσταση απέδειξε την ανεπάρκειά του. Ωστόσο, καθώς προς το παρόν δεν διαφαίνεται εναλλακτική, το ζήτημα της ιρακινής ηγεσίας περνά «στην αναμονή».

Η Ουάσινγκτον εξετάζει εάν και πώς θα συνδράμει την ιρακινή κυβέρνηση. Με βάση τις υπάρχουσες αναφορές, φαίνεται να μην υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση για το εάν αυτό θα γίνει με υλική στήριξη στις χερσαίες δυνάμεις ή με αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα (είτε από επανδρωμένα είτε από μη επανδρωμένα αεροσκάφη).

Μετά από μία δεκαετία και πλέον των δύσκολων εκστρατειών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και την αργή απόσυρση από τα δύο μέτωπα, οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά διστακτικές να ξεκινήσουν μία νέα «περιπέτεια» στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, κανείς στην Ουάσινγκτον δεν αμφιβάλλει πως η προέλαση της ISIL στο Ιράκ και στις γειτονική Συρία είναι ευθεία απειλή και για τις ΗΠΑ.

Ανησυχία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την Τετάρτη την ένταση της βίας στη Μοσούλη, χαρακτηρίζοντας τρομοκρατική οργάνωση την ISIL και περιγράφοντας τις εξελίξεις ως απειλή για την σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Το ΣΑ θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη για το ζήτημα του Ιράκ. Προτάσεις για ενδεχόμενη δράση εναντίον της ISIL αναμένεται να συζητηθούν στη νέα συνεδρίαση, ανέφερε ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ο οποίος ήταν και εκείνος που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους το ανακοινωθέν του Συμβουλίου.

«Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις διεξάγονται σε βάρος του λαού του Ιράκ σε μία προσπάθεια να αποσταθεροποιηθεί η χώρα και η περιοχή» ανέφερε το ΣΑ.

Το Συμβούλιο υπογράμμισε επίσης την επιτακτική ανάγκη απελευθέρωσης των Τούρκων που κρατούνται από ενόπλους της ΙSIL στη Μοσούλη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024