Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τερματισμό επιχειρήσεων ζητά ο Πούτιν, αναγνώριση περιμένει ο Ποροσένκο

Τερματισμό επιχειρήσεων ζητά ο Πούτιν, αναγνώριση περιμένει ο Ποροσένκο

Τερματισμό της «τιμωρητικής» στρατιωτικής επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία ως προϋπόθεση για διάλογο ζήτησε ο Βλ.Πούτιν μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Νορμανδία μετά την πρώτη συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο. Προειδοποίησε ταυτόχρονα τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θα απαντήσει με μέτρα για την προστασία της ρωσικής οικονομίας εάν το Κίεβο υπογράψει τη Συμφωνία Σύνδεσης. Ρωσική ανακοίνωση για την αναγνώριση της εκλογής του αναμένει ο Πέτρο Ποροσένκο.

Τερματισμό της «τιμωρητικής» στρατιωτικής επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία ως προϋπόθεση για διάλογο ζήτησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Νορμανδία μετά την πρώτη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε ταυτόχρονα προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θα απαντήσει με μέτρα προστασίας της ρωσικής οικονομίας εάν το Κίεβο προχωρήσει στην υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα σχόλιά του που μεταδόθηκαν απευθείας στη ρωσική τηλεόραση, ο Πούτιν κάλεσε τον Πέτρο Ποροσένκο να επιδείξει «καλή θέληση» και «σοφία», και δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για εποικοδομητική συζήτηση με την Ουκρανία για τη διευθέτηση του χρέους της προς τη Μόσχα για το φυσικό αέριο.

Ανέφερε ότι ο ίδιος και ο Πέτρο Ποροσένκο συνομίλησαν για 15 λεπτά επί των κύριων ζητημάτων που σχετίζονται με την επίλυση της κρίση, επισημαίνοντας ότι καλωσορίζει τη δήλωση του τελευταίου ότι η αιματοχυσία στην ανατολική Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι κρίνει «σωστή στο σύνολό της» την προσέγγιση του εκλεγμένου προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. «Η προσέγγιση μου φάνηκε σωστή στο σύνολό της, με ικανοποίησε» δήλωσε ο Πούτιν.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα το Κρεμλίνο σχετικά με τη συνάντηση αναφέρεται πως οι δύο άνδρες κάλεσαν στον «ταχύτερο δυνατό τερματισμό της αιματοχυσίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τη διευθέτηση της κατάστασης μέσω ειρηνικών πολιτικών μέσων» συμπλήρωσε από τη Νορμανδία ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πέτρο Ποροσένκο από την πλευρά του δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Νορμανδία πως αναμένει από τη Ρωσία ανακοίνωση που θα αναγνωρίζει την εκλογή του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε επίσης πως κατά τη σύντομη συνάντηση των Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του πως η αποκλιμάκωση της κρίσης εξαρτάται από την αναγνώριση εκ μέρους του ιδίου του Πέτρο Ποροσένκο ως ηγέτη της Ουκρανίας.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι η αποκλιμάκωση εξαρτάται από την αναγνώριση από τη Ρωσία του προέδρου εν αναμονή Ποροσένκο ως τον νόμιμο ηγέτη της Ουκρανίας, την παύση της υποστήριξης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και τον τερματισμό της παροχής όπλων και υλικού πέρα από τα [ρωσικά] σύνορα», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια Μπεν Ρόουντς στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Ομπάμα στη Νορμανδία.

«Αν η Ρωσία αδράξει αυτή την ευκαιρία να αναγνωρίσει και να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου, ο πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ευκαιρίες να μειωθεί η ένταση» επισήμανε ο Ρόουντς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Καζάνι που… βράζει ο λαός του Παναθηναϊκού: «Μας έχει ξεφτιλίσει ο Τούρκος και ο Αλαφούζος που τον έφερε» (pics)

Έξαλλοι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μετά τη συντριβή στην Τούμπα – Οργισμένα σχόλια στα social media – Ξεσηκωμός για το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024