Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στη σκιά της Ουκρανίας η 70ή επέτειος της Απόβασης στη Νορμανδία

Στη σκιά της Ουκρανίας η 70ή επέτειος της Απόβασης στη Νορμανδία

Το «ίδιο όραμα και το ίδιο θάρρος» για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών για την ειρήνη με εκείνο που επέδειξαν όσοι πολέμησαν κατά την Απόβαση στη Νορμανδία ζήτησε ο Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία του για την 70ή επέτειο από την ημέρα που άλλαξε τη ροή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Δύο χιλιάδες βετεράνοι και δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην επίσημη εκδήλωση στις ακτές της βόρειας Γαλλίας -που διεξήχθη με φόντο το μπαράζ διπλωματικών επαφών κορυφής για την ουκρανική κρίση. Φωτορεπορτάζ, βίντεο.

Το «ίδιο όραμα και το ίδιο θάρρος» για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών για την ειρήνη με εκείνο που επέδειξαν όσοι πολέμησαν κατά την Απόβαση στη Νορμανδία ζήτησε ο Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία του για την 70ή επέτειο από την ημέρα που άλλαξε τη ροή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Σήμερα υποκλινόμαστε ενώπιον όλων των θυμάτων του ναζισμού» είπε ο Γάλλος πρόεδρος και -παρουσία των Βλαντιμίρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο- χαιρέτισε «το θάρρος» του Κόκκινου Στρατού και την «αποφασιστική συμβολή» της πρώην ΕΣΣΔ.

Χίλιοι οκτακόσιοι βετεράνοι και 19 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων παρέστησαν στις εκδηλώσεις για την ιστορική επέτειο στις ακτές της βόρειας Γαλλίας, σε περίοδο κατά την οποία η ένταση μεταξύ Δύσης και Μόσχας βρίσκεται για πρώτη φορά σε τόσο υψηλά επίπεδα μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Η κεντρική επετειακή τελετή για την απόβαση των Συμμαχικών δυνάμεων έλαβε χώρα στην παραλία Ουϊστριάμ, η οποία αποκλείστηκε πλήρως στο πλαίσιο ύψιστων μέτρων ασφαλείας με την ανάπτυξη 5.500 χωροφυλάκων, 2.000 αστυνομικών και 500 στρατιωτών.

Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Κάμερον, Άνγκελα Μέρκελ, Βλαντιμίρ Πόυτιν, καθώς και η βασίλισσα Ελισάβετ -η μοναδική αρχηγός κράτους που βίωσε το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο-, παρέστησαν στις εκδηλώσεις που είχαν ως φόντο την ουκρανική σύγκρουση και συνοδεύτηκαν από μπαράζ διπλωματικών επαφών σε επίπεδο κορυφής.

<!–

«Θέλω να χαιρετίσω το θάρρος του Κόκκινου Στρατού, ο οποίος, μακριά από εδώ, αντιμετώπισε 150 γερμανικές μεραρχίες και μπόρεσε να τις απωθήσει, να τις νικήσει» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ και υπογράμμισε «την αποφασιστική συμβολή των λαών αυτού που ονομάζαμε Σοβιετική Ένωση» στην νίκη των συμμάχων.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο νεοκλεγείς Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχαν έλθει νωρίτερα για πρώτη φορά ενώπιος ενωπίω, ενώ σύντομη «άτυπη» συνάντηση είχαν επίσης οι πρόεδροι Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

«Θέλω να χαιρετίσω το θάρρος των Γερμανών, θύματα και αυτοί του ναζισμού, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε έναν πόλεμο ο οποίος δεν ήταν δικός τους, ο οποίος δεν θα έπρεπε να είναι δικός τους» προσέθεσε ο Ολάντ παρουσία και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Σήμερα υποκλινόμαστε ενώπιον όλων των θυμάτων του ναζισμού» σημείωσε -έχοντας νωρίτερα εντός της ημέρας ευχαριστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας ότι νοιώθει τιμή για την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στις εκδηλώσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι η συγκέντρωση των παγκόσμιων ηγετών για τις εκδηλώσεις για την επέτειο από την Απόβαση στην Νορμανδία θα πρέπει να συμβάλει στην ειρήνη και «εκεί όπου απειλείται να βρεθούν λύσεις και διέξοδοι ώστε μια σύγκρουση να μην γενικευτεί σε έναν πόλεμο» -χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα την κρίση στην Ουκρανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Καζάνι που… βράζει ο λαός του Παναθηναϊκού: «Μας έχει ξεφτιλίσει ο Τούρκος και ο Αλαφούζος που τον έφερε» (pics)

Έξαλλοι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μετά τη συντριβή στην Τούμπα – Οργισμένα σχόλια στα social media – Ξεσηκωμός για το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024