Δευτέρα 13 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Νέες συγκρούσεις, πληροφορίες για άλλους δύο νεκρούς

Ουκρανία: Νέες συγκρούσεις, πληροφορίες για άλλους δύο νεκρούς

Θύματα εξακολουθεί να μετρά η Ουκρανία, αφού οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των φιλορώσων αυτονομιστών εξακολουθούν να μαίνονται στα ανατολικά της χώρας. Το Σάββατο τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Σλαβιάνσκ, ενώ ο Βλ.Πούτιν απευθύνει έκκληση να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και να τερματιστεί η αιματοχυσία. O υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο ηγέτης της Τσετσενίας επιμένει ότι δεν απέστειλε στρατεύματα να πολεμήσουν στο πλευρό των φιλορώσων.

Θύματα εξακολουθεί να μετρά η Ουκρανία, αφού οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των φιλορώσων αυτονομιστών εξακολουθούν να μαίνονται στα ανατολικά της χώρας. Το Σάββατο τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Σλαβιάνσκ, ενώ την ίδια ώρα ο Βλ.Πούτιν απευθύνει έκκληση να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και να τερματιστεί η αιματοχυσία.

Από την πλευρά του ο υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο ηγέτης της Τσετσενίας επιμένει ότι δεν απέστειλε στρατεύματα να πολεμήσουν στο πλευρό των φιλορώσων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που μαίνονται στο Σλαβιάνσκ. Επίσημη επιβεβαίωση για τον αριθμό των θυμάτων δεν υπάρχει.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών που ξέσπασε κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο του Ντιάκοβο στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι περίπου 80 άγνωστοι επιτέθηκαν στο φυλάκιο με βλήματα όλμου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκρουσαν την επίθεση με την βοήθεια ενός αεριωθούμενου Σουχόι Su-27.

Επικοινωνία Πούτιν-Ολάντ

Η κρίση στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.

Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Βλ.Πούτιν απηύθυνε έκκληση για παύση της αιματοχυσίας στη γειτονική χώρα και την έναρξη συνομιλιών μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Πούτιν «επισήμανε την ανάγκη οι αρχές στο Κίεβο να σταματήσουν άμεσα τις βιαιότητες και την αιματοχυσία και να ξεκινήσει απευθείας διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των εκπροσώπων των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με το Reuters, η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών έγινε με πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου.

Αρνείται εμπλοκή ο Καντίροφ

Από την πλευρά του ο υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ επέμεινε ότι δεν απέστειλε μαχητές για να υποστηρίξουν τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία, σημειώνοντας όμως ότι κάποιοι μπορεί να πήγαν με δική τους πρωτοβουλία.

Οι πληροφορίες ότι τσετσένοι στρατιώτες πολεμούν στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν τους στείλαμε εμείς. Αυτοί δεν ανήκουν στο επιτελείο μας» δήλωσε ο Καντίροφ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση. «Αν ένας άνθρωπος φύγει εκουσίως (από τη Ρωσία), εμείς δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τον σταματήσουμε. Αυτή είναι μια δική του απόφαση» πρόσθεσε.

Ο Καντίροφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποστείλει Τσετσένους στρατιώτες στην Ουκρανία αν λάβει ανάλογη εντολή από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επιφυλάσσεται του δικαιώματος να κάνει χρήση ισχύος στην Ουκρανία αν κρίνει ότι κινδυνεύει ο ρωσόφωνος πληθυσμός της χώρας.

«Αν υπάρξει διαταγή, θα την εκπληρώσουμε με χαρά, επειδή κάθε πολεμιστής είναι ένας υπερασπιστής του λαού του, της πατρίδας του» σημείωσε ο Καντίροφ. «Αν φανταστούμε ότι υπάρχουν περίπου 14 Τσετσένοι στο Ντονέτσκ (προπύργιο των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία) και έχουν ήδη προκαλέσει τέτοια φασαρία, τι θα συμβεί αν σταλεί εκεί ένα τάγμα;» διερωτήθηκε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Sports in

Oλυμπιακός – Παναθηναϊκός 75-45: Σαρωτικοί οι Ερυθρόλευκοι, κατέκτησαν το πρωτάθλημα εφήβων!

Η ομάδα εφήβων του Ολυμπιακού διέλυσε την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού με 75-45 και κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 13 Μαϊου 2024