Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Λιγότερες έδρες για την Μέρκελ, ενισχυμένο SPD, πρεμιέρα ευρωσκεπτικιστών

Γερμανία: Λιγότερες έδρες για την Μέρκελ, ενισχυμένο SPD, πρεμιέρα ευρωσκεπτικιστών

Ενισχύθηκαν σημαντικά οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, κρατά την πρωτιά της, αν και με λιγότερες έδρες, η Μέρκελ και για πρώτη φορά οι Γερμανοί στέλνουν στο Στρασβούργο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα: Μετά τις κάλπες για τις ευρωεκλογές, όλοι στο Βερολίνο δηλώνουν ευχαριστημένοι. Με περίπου 7%, το AfD εκλέγει έξι ευρωβουλευτές. Πιθανότητα για εκλογή, λόγω της κατάργησης του ορίου εισόδου, και ενός ευρωβουλευτή του νεοναζιστικού NPD.

Ενισχύθηκαν σημαντικά οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, κρατά την πρωτιά της, αν και με λιγότερες έδρες, η Μέρκελ και για πρώτη φορά οι Γερμανοί στέλνουν στο Στρασβούργο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα: Μετά τις κάλπες για τις ευρωεκλογές, όλοι στο Βερολίνο δηλώνουν ευχαριστημένοι. Με περίπου 7%, το AfD εκλέγει έξι ευρωβουλευτές.

Ωστόσο, υπάρχειη πιθανότητα για πρώτη φορά να εκλέξει -λόγω της κατάργησης του ορίου εισόδου- και έναν ευρωβουλευτή το νεοναζιστικό NPD.

Σημειώνεται ότι στις γερμανικές ευρωκάλπες δεν υπάρχει αυτή την φορά όριο αντιπροσώπευσης (το προηγούμενο μειωμένο όριο του 3% είχε απορριφθεί πρόσφατα ως αντισυνταγματικό) και έτσι η κατανομή των 96 εδρών θα επεκταθεί και σε μικρότερα κόμματα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αποτελέσματος, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: Το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) εμφανίζεται στο 35,6%, οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες ενισχύονται στο 27,2%, οι Πράσινοι βρίσκοντσι στο 10,8%, η Αριστερά (Linke) στο 7,5%, το AfD μεταξύ 7,1% και 6,8% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) στο 3,1%.

Το ΝPD βρίσκεται στο 0,8% με 1%, οριακά στην περιοχή εκλογής ενός ευρωβουλευτή.

Το πρωτόγνωρο της γερμανικής κάλπης είναι η αποστολή ευρωβουλευτών ευρωσκεπτικιστικής δύναμης στην Ευρωβουλή. Το AfD είχε εμφανιστεί κατά την κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης με ατζέντα καθαρά μονοθεματική -το «όχι» στα προγράμματα ευρωδιασωσέων και ακόμη και την επιστροφή στο μάρκο- και παρ’ ολίγον να μπει στο Μπούντεσταγκ το Σεπτέμβριο (με 4,7%).

Όσον αφορά την εικόνα των υπόλοιπων κομμάτων, η πρωτιά Μέρκελ επιβεβαιώνεται μεν, αλλά με σχετικά μειωμένα ποσοστά από το 2009 (χαμηλότερα κατά 1,2 μονάδες).

Αντιθέτως, οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται σημαντικά ενισχυμένοι με το 2009, βλέποντας τα ποσοστά τους να αυξάνονται κατά 6,7 μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Κορυφαίος υποψήφιος του SPD στη Γερμανία είναι ο Μάρτιν Σουλτς, ένα από τα δύο φαβορί για την ηγεσία της Κομισιόν.

Σε σχέση με τις, όχι ευθέως συγκρίσιμες, κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών εμφανίζονται μειωμένα κατά πέντε μονάδες, των Σοσιαλδημοκρατών ενισχυμένα κατά δύο μονάδες, της Linke ελαφρά μειωμένα και των Πρασίνων ενισχυμένα κατά δύο μονάδες. H μεγάλη διαφορά των ποσοστών των Χριστιανοδημοκρατών αποδίδεται στα χαμηλότερη προσέλευση ψηφοφόρων του βαυαρικού CSU στις κάλπες του κρατιδίου.

Σημειώνεται επίσης ότι οι ευρωκάλπες «σφραγίζουν» το πολιτικό κώμα στο οποίο βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι μετά την ταπεινωτική τους έξοδο από την Μπούντεσταγκ το Σεπτέμβριο βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο στο 3%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024