Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρώπη δύο ταχυτήτων και «άλλη» Σένγκεν προτείνει ο Σαρκοζί

Ευρώπη δύο ταχυτήτων και «άλλη» Σένγκεν προτείνει ο Σαρκοζί

Ο Νικολά Σαρκοζί τάσσεται «υπέρ της δημιουργίας μιας μεγάλης οικονομικής γαλλο-γερμανικής ζώνης συνοχής και σταθερότητας, στην καρδιά της ευρωζώνης» και υπέρ της αντικατάστασης της ισχύουσας Συνθήκης Σένγκεν, σε άρθρό του που δημοσιεύουν από κοινού το γαλλικό περιοδικό Le Point και η γερμανική Welt. To «πρόβλημα της Ευρώπης είναι η έλλειψη ηγεσίας», λέει ο τέως γάλλος πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως «πρέπει πλέον να ομολογήσουμε ανοικτά πως ο μύθος μίας ενιαίας Ευρώπης έχει καταρριφθεί από την στιγμή που ευρώ έχουν οι 18 από τους 28».

Ο Νικολά Σαρκοζί τάσσεται «υπέρ της δημιουργίας μιας μεγάλης οικονομικής γαλλο-γερμανικής ζώνης συνοχής και σταθερότητας, στην καρδιά της ευρωζώνης» και υπέρ της αντικατάστασης της ισχύουσας Συνθήκης Σένγκεν, σε άρθρό του που δημοσιεύουν από κοινού το γαλλικό Le Point και η γερμανική Welt.

To «πρόβλημα της Ευρώπης είναι η έλλειψη ηγεσίας», λέει ο τέως γάλλος πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως «πρέπει πλέον να ομολογήσουμε ανοικτά πως ο μύθος μίας ενιαίας Ευρώπης έχει καταρριφθεί από την στιγμή που ευρώ έχουν οι 18 από τους 28».

Τρεις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ο πρώην ηγέτης της συντηρητικής Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) ζητεί αυστηρότερους ελέγχους για τη μετανάστευση και υποστηρίζει μια βαθιά μεταρρύθμιση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο άρθρο αυτό που επίσης δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας εκτιμά ότι «πρέπει να ανασταλεί αμέσως η Σένγκεν Ι και να αντικατασταθεί από τη Σένγκεν ΙΙ, στην οποία οι χώρες μέλη δεν θα μπορούν να ενταχθούν παρά μόνο αφού προηγουμένως έχουν υιοθετήσει μια κοινή πολιτική για τη μετανάστευση».

«Είμαστε αντιμέτωποι με τη σαφή αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης» γράφει, υποστηρίζοντας πως η ανάγκη «αναστολής της συμφωνίας Σένγκεν Ι για να αντικατασταθεί από μια Σένγκεν ΙΙ είναι ολοφάνερη».

Παράλληλα στο άρθρό του ο Σαρκοζί γράφει ότι «δεν υπάρχει μια Ευρώπη αλλά δύο… Στην ευρωζώνη πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε στο μύθο των ίσων δικαιωμάτων μεταξύ όλων των μελών».

Η «μεγάλη γαλλο-γερμανική οικονομική ζώνη» όπως την αποκαλεί «θα μας επιτρέψει αρχικά να προασπίσουμε καλύτερα τα συμφέροντά μας απέναντι στον γερμανικό ανταγωνισμό, εξαλείφοντας τις φορολογικές και κοινωνικές μας αδυναμίες» και «θα μας επιτρέψει κατόπιν να ηγηθούμε των 18 χωρών που συγκροτούν την νομισματική μας ένωση», δήλωσε.

Εξάλλου σύμφωνα με τον Σαρκοζί, πρέπει να καταργηθούν «όχι λιγότερες από τις μισές σημερινές κοινοτικές αρμοδιότητες».

«Πρέπει να ενεργήσουμε δραστικά καταργώντας όχι λιγότερες από τις μισές σημερινές κοινοτικές αρμοδιότητες, τις οποίες αύριο θα πρέπει να αναλάβουν κράτη μέλη και περιορίζοντας τις αρμοδιότητες της Ευρώπης σε μια μικρή δεκάδα βασικών τομέων όπως η βιομηχανία, η γεωργία, ο ανταγωνισμός, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις, η ενέργεια, η έρευνα» γράφει.

Όσον αφορά την απογοήτευση για τον εκτελεστικό βραχίονα της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να έχει πλέον νομοθετικές εξουσίες, οι οποίες θα πρέπει να αποτελούν τον αποκλειστικό τομέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024