Κυριακή 12 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Πόλεμο» κατά της Μπόκο Χαράμ κηρύσσουν χώρες της δυτικής Αφρικής

«Πόλεμο» κατά της Μπόκο Χαράμ κηρύσσουν χώρες της δυτικής Αφρικής

Αρχηγοί κρατών της Αφρικής που συναντήθηκαν στο Παρίσι για Σύνοδο που διοργάνωσε ο γάλλος πρόεδρος ενέκριναν περιφερειακό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ. «Κηρύσσουμε πόλεμο στην Μπόκο Χαράμ» δήλωσε ο πρόεδρος του Καμερούν. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νιγηρίας είπε ότι η ισλαμιστική οργάνωση δεν αποτελεί πλέον μια τοπική απειλή, αλλά έχει μετατραπεί σε Αλ Κάιντα της Δυτικής Αφρικής.

Αρχηγοί κρατών της Αφρικής που συναντήθηκαν στο Παρίσι για Σύνοδο που διοργάνωσε ο γάλλος πρόεδρος ενέκριναν περιφερειακό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ.

«Κηρύσσουμε πόλεμο στην Μπόκο Χαράμ» δήλωσε ο πρόεδρος του Καμερούν.

Ο πρόεδρος του Τσαντ, Ίντρις Ντέμπι, δήλωσε το Σάββατο ότι οι χώρες που γειτονεύουν με τη Νιγηρία είναι έτοιμες για πόλεμο με τη Μπόκο Χαράμ. Διεθνής κατακραυγή έχει ξεσπάσει μετά την απαγωγή περισσότερων από 200 μαθητριών από την ισλαμιστική οργάνωση. Η Μπόκο Χαράμ απειλεί να πουλήσει τα κορίτσια.

«Υπάρχει μια αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσουμε ευθέως την κατάσταση. Να ξεκινήσουμε πόλεμο, ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Μπόκο Χαράμ» δήλωσε μετά τη Σύνοδο στο Παρίσι.

Το σχέδιο που ενέκρινε η Σύνοδος προβλέπει «το συντονισμό των μυστικών υπηρεσιών, την ανταλλαγή πληροφοριών, την κεντρική διεύθυνση των μέσων, την επιτήρηση των συνόρων, στρατιωτική παρουσία γύρω από τη λίμνη Τσαντ και δυνατότητα επέμβασης σε περίπτωση κινδύνου» ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Η Γαλλία δεν είναι απαραίτητο να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις, είναι παρούσες στην περιοχή», πρόσθεσε.

Δυτική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η Νιγηρία συμφώνησε να σταλεί ένα σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να εξεταστούν πιθανές κυρώσεις κατά της οργάνωσης. Μέχρι σήμερα, η Νιγηρία αρνείτο την βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών στην αντιμετώπιση της Μπόκο Χαράμ.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Νιγηρίας είπε ότι η ισλαμιστική οργάνωση δεν αποτελεί πλέον μια τοπική απειλή, αλλά έχει μετατραπεί σε Αλ Κάιντα της Δυτικής Αφρικής.

«Η Μπόκο Χαράμ δεν είναι πλέον μία τοπική τρομοκρατική οργάνωση, λειτουργεί ξεκάθαρα ως επιχείρηση της Αλ Κάιντα, είναι η Αλ Κάιντα της Δυτικής Αφρικής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νιγηρίας.

Ο Γκουντλάκ Τζόναθαν δήλωσε ότι η οργάνωση διαθέτει θύλακες στο Καμερούν.

«Δείξαμε τη δέσμευσή μας για μία τοπική προσέγγιση. Χωρίς τη συνεργασία των χωρών της Δυτικής Αφρικής δεν μπορούμε να καταστρέψουμε αυτούς τους τρομοκράτες» είπε.

Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα έχει αγνοήσει το πρόβλημα της Μπόκο Χαράμ.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετείχαν επίσης στις συνομιλίες.

Η Βρετανία πρότεινε να στείλει συμβούλους στη Νιγηρία για την αντιμετώπιση της Μπόκο Χαράμ. Μιλώντας πριν από τη Σύνοδο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι ο στρατός της Νιγηρίας δεν είναι οργανωμένος κατά τρόπο που να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ισλαμιστική οργάνωση.

Νέα περιστατικά βίας

Την ίδια ώρα, νέα περιστατικά βίας σημειώθηκαν σε Καμερούν και Νιγηρία.

Στα βόρεια του Καμερούν, κοντά στα σύνορα με τη Νιγηρία, ένοπλοι επιτέθηκαν σε κατασκήνωση κινεζικής εταιρείας. Δέκα κινέζοι εργάτες εκιτιμάται ότι απήχθησαν. Ένας στρατιώτης από το Καμερούν σκοτώθηκε.

Στη Νιγηρία, πληροφορίες μιλούν για 11 νεκρούς σε επίθεση σε χωριό κοντά στα σύνορα με το Καμερούν.

Συγγενής ενός από τα θύματα, δήλωσε ότι μία γυναίκα και ένα παιδί βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Κολοσσός Ρόδου – Ολυμπιακός

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Κολοσσός Ρόδου – Ολυμπιακός για την 5η αγωνιστική του Top 6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Μαϊου 2024